Tiga contoh yang membuktikan kerajaan #MalaysiaBaru kita masih tidak telus

#MalaysiaMemilih #Fakta Bukan Auta #RegimPakatanHarapan

Berikut adalah tiga contoh yang kuat membuktikan kerajaan baru kita masih tidak cukup telus:

1. PROTON KE-DUA
Lim Guan Eng baru sahaja mempertahankan keputusan Tun Mahathir untuk mewujudkan Proton kedua. Guan Eng mengatakan ia adalah idea yang berbaloi tetapi wang itu tidak datang daripada kerajaan tetapi dari sektor swasta.

Tetapi siapa di sektor swasta akan melabur dalam sektor modal yang sangat intensif dan bersaing tinggi ini dalam pasaran kecil seperti Malaysia jika tidak ada jaminan insentif atau proteksionisme (dasar perlindungan) utama dari kerajaan?

Walaupun ia mungkin benar bahawa tiada dana kerajaan langsung akan digunakan, kemungkinan besar dana GLC dan bank kerajaan seperti KWSP, PNB, Bank Pembangunan, Bank Rakyat akan diminta mengambil kepentingan atau membiayainya.

Ini akan menjadi seperti ERL yang secara konsisten kehilangan wang sejak perlaksanaannya. Atas nama sahaja, ia adalah projek swasta YTL, tetapi akhirnya Tabung Haji dan Bank Pembangunan yang mengambil tanggungjawab untuk pembiayaan.
https://pakdin.my/tag/erl

Ketika mengumumkan proton kedua di Jepun, Mahathir juga mengatakan bahawa proteksionisme diperlukan dan dibenarkan untuk sebuah negara kecil seperti #MalaysiaBaru. Oleh itu, kemungkinan besar semua cukai kereta akan kembali meningkat selepas dikurangkan oleh kerajaan Najib.

Sekali lagi, tidak mungkin kerajaan yang membiayai Proton kedua tetapi oleh rakyat melalui harga kereta yang lebih tinggi dan sepadan pembayaran pinjaman kereta. Ahli ekonomi mengatakan bahawa Proton akhirnya mengakibatkan kos kepada rakyat Malaysia biasa sehingga RM350 bilion kerugian sejak beberapa dekad oleh itu Rakyat harus bersedia untuk berkorban lagi demi kebanggaan negara kita untuk memiliki sebuah syarikat kereta.

Secara ringkas: Tubuh perusahan kereta oleh swasta – naikkan cukai kereta import untuk perlindungan – rugi – guna dana awam (duit rakyat) bayar pengusaha.

2. JEMAAH HAJI TAJAAN 1MDB HASIL DARI WANG YANG DICURI.

Mahathir sekali lagi berkata minggu lepas apabila dia mengumumkan bahawa tidak akan ada penajaan lagi untuk haji Haji bagi orang miskin kerana wang itu adalah daripada wang haram yang “dicuri.”

Jika rakyat Malaysia tidak “uneducated” seperti apa yang dikatakan Mahathir baru-baru ini apabila dia mahu menjadi menteri pendidikan, ramai yang sudah tahu bahawa kenataan itu adalah tidak masuk akal.

Cuba fikir. Mahathir mendakwa wang telah dicuri dari 1MDB tetapi penajaan haji ini dibayar secara langsung oleh 1MDB.

Jadi, adakah 1MDB mencuri wang dari 1MDB supaya 1MDB boleh menaja jemaah haji?

https://pakdin.my/tag/1mdb+haji/

3. MENTERI PERTANIAN MENGATAKAN BAHAWA HARGA DAGING DAN SAYURAN TURUN 30% HINGGA 50% SEJAK GST DUTURUNKAN KEPADA 0%
Saya tidak mahu menjelaskan terlalu panjang tentang kenyataan yang tidak masuk akal ini. Mana-mana rakyat Malaysia yang biasa pergi ke pasar atau pasar raya akan tahu bahawa ini tidak benar.

Malah, laporan berasingan dari kementerian pertanian sendiri mengatakan bahawa harga daging sebenarnya telah meningkat (tetapi harga tomato jatuh sedikit) dan menteri pertanian yang sama mengatakan bahawa ia adalah kerana peniaga tamak yang menaikkan harga barangan.

Tidak perlu memberi hujah-hujah yang panjang bahawa GST tidak pernah dikenakan pada daging mentah atau sayur-sayuran atau GST juga mungkin telah menyumbang kepada kos pengeluaran atau pengangkutan yang lebih tinggi.

Kenyataan dari menteri pertanian kita bahawa harga telah jatuh 30% hingga 50% tidak benar sama sekali.

Itulah sebabnya kita memerlukan pembangkang yang berkesan untuk terus menyuarakan dan menjelaskan bahawa kerajaan tidak seharusnya hanya berbohong kepada rakyat walaupun ramai rakyat Malaysia masih teruja dengan regim #MalaysiaBaru.

https://pakdin.my/tag/kpdnkk/

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...

Dr Mahahir lindungi Muhyiddin daripada didakwa – Razlan

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno, Razlan Rafii mendakwa berlaku pendakwaan terpilih ketika pentadbiran Mahathir Mohamad, susulan laporan Muhyiddin Yassin dikatakan menerima dana daripada Ultra...