Najib bidas ‘rengekan’ Guan Eng risau jadi menteri tak popular #pakdin.my

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak membidas “rengekan” Lim Guan Eng yang mendakwa beliau mungkin akan diingati sebagai Menteri Kewangan paling tak popular dalam sejarah kerana tidak mempunyai buah tangan untuk diberikan kepada rakyat.

Menurut Najib, kerajaan PH menggunakan alasan hutang telah mencecah RM1 trilion sejak memenangi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lalu tetapi ramai ahli-ahli ekonomi termasuk Moody’s telah mempertikai kaedah mengira hutang dibuat PH.

“Sebagai contoh, apabila Guan Eng menperincikan bagaimana hutang sudah menjadi RM1 trilion dia telah memberitahu bahawa RM201.4 bilion dari RM1 trilion ini ialah kerana kerajaan perlu membayar kos sewa dan kos penyelenggaraan.

“Siapa antara saudara-saudari yang menyewa rumah ataupun pejabat pernah mengambil kira atau memasukkan kos sewa dan kos penyelenggaraan sebagai hutang peribadi anda?

“Masalah pokok kerajaan hari ini sebenarnya ialah akibat daripada langkah diambil mereka sendiri selepas PRU14 untuk memberi tempoh 3 bulan sifar cukai tanpa GST ataupun SST, menggantikan GST dengan SST, mengembalikan subsidi pukal dan pembatalan projek-projek secara meluas.

“Ini telah mengakibatkan kerajaan kehilangan dana sekurang-kurangnya RM40 bilion setahun tidak termasuk wang input GST yang perlu dibayar balik kerana GST tiba-tiba disifarkan dan dimansuhkan,” katanya dalam satu kenyataan menerusi Facebooknya pada Khamis.

Ahli Parlimen Pekan itu berkata, pembatalan projek-projek secara meluas yang dibuat kerajaan PH merupakan salah satu faktor kadar pertumbuhan ekonomi menjadi rendah.

“Jika ditambah dengan langkah kerajaan untuk mengurangkan bantuan termasuk bayaran BR1M maka ini akan menyebabkan aktiviti ekonomi di dalam negara akan menjunam lebih banyak lagi sehingga Malaysia mungkin terjerumus ke dalam kemelesetan ekonomi.

“Tetapi lebih senang untuk mereka menuding jari kepada kerajaan lama dan saya dengan cerita hutang RM1 trilion,” katanya.

Beliau yang juga bekas Menteri Kewangan itu yakin bahawa bajet 2019 akan merupakan bajet defisit, bermakna hutang negara akan bertambah dan bukan dikurangkan.

“Guan Eng sudah memberi gambaran ini akan berlaku kerana sejak minggu lalu, beliau telah mengumumkan bahawa kerajaan akan menerbitkan lebih banyak bon kerajaan. Menerbitkan bon maksudnya meminjam wang. Dan ini adalah hutang.

“Selama 9 tahun di bawah kerajaan BN pimpinan saya, saya tidak pernah meminta rakyat untuk ‘berkorban.’

“Ekonomi semakin bertumbuh dan bantuan kepada rakyat semakin bertambah. Tiba-tiba apabila kerajaan PH mengambil alih dan mengubah polisi ekonomi Malaysia secara dasar, mereka mahu rakyat untuk bersedia berkorban,” ujarnya lagi.

Tambah Najib lagi, kerajaan PH perlu terima hakikat bahawa polisi-polisi dan langkah-langkah sendiri yang telah menukar halatuju ekonomi kepada arah yang lebih teruk dan akhirnya mahu rakyat berkorban ekoran dasar teruk itu.

“Dahulunya, kita ada Program Transformasi Negara yang begitu teratur dan berkesan.

“Kini kita ada menteri kewangan yang takut popularitinya terancam dan satu kerajaan yang minta rakyat untuk berkorban oleh kerana langkah-langkah regresif mereka,” katanya.

Semalam, Guan Eng menerusi wawancara bersama MalaysiaKini berkata dia mungkin akan menjadi menteri kewangan paling tidak popular dalam sejarah negara.

“Ia akan merupakan bajet yang sangat sukar.

“Mungkin saya akan jadi menteri kewangan paling tidak popular kerana saya tidak mempunyai buah tangan untuk diberikan,” katanya.

………
https://pakdin.my/tag/lim-guan-eng

Berkaitan