2019 tahun ekonomi lembap, majikan beku ambil pekerja - pakdin.my

KETIDAKTENTUAN selepas perubahan kerajaan 9 Mei lalu serta kelembapan ekonomi global dijangka menyebabkan ramai majikan Malaysia membekukan proses pengambilan pekerja pada 2019.

Fenomena ini dijangka memberi kesan paling buruk kepada sektor perkhidmatan, kata Ketua Pegawai Eksekutif Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) Shamsuddin Bardan.

“Produktiviti banyak sektor tidak meningkat, ada juga penurunan, dan majikan tidak mahu ambil lebih banyak pekerja.

“Banyak dasar masih tidak jelas selepas perubahan kerajaan, dan majikan tidak bersedia untuk ambil pekerja baru kerana akan menanggung kos tambahan, jadi prospek pekerjaan kelihatan suram,” kata Shamsuddin kepada The Malaysian Insight.

Kos sara hidup tinggi, upah rendah, automasi industri dan pembayaran insurans sosial untuk pekerja asing sah antara beberapa sebab mengapa majikan mengelak daripada mengambil pekerja baru.

Sektor perkhidmatan juga dijangka menanggung penurunan antara 7% hingga 8% ketibaan pelancong, berikutan rancangan kerajaan untuk melaksanakan cukai pelepasan tahun hadapan.

“Bukan sahaja industri perkhidmatan, semua sektor mengelak untuk menambah tenaga kerja mereka,” kata Shamsuddin.

Beliau berkata kerajaan harus membantu pihak majikan dan pekerja, seperti apa yang dilakukan Singapura ketika rakyatnya secara besar-besaran diberhentikan kerja.

Presiden Persatuan PKS Malaysia Kang Hua Keong juga berkata pemberhentian pekerja secara besar-besaran di negara ini berlaku disebabkan Malaysia sedang meningkatkan usaha ke arah automatisasi yang lebih menyeluruh.

Beliau memberitahu The Malaysian Insight bahawa semakin banyak pekerjaan boleh dilakukan komputer dan mesin, dan memberi gambaran yang di masa depan perniagaan tertentu tidak lagi memerlukan tenaga manusia.

The Malaysian Insight

UTAMAEKONOMI2019 tahun ekonomi lembap, majikan beku ambil pekerja

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium