SYIAH: Persoalan di sebalik surat ‘Dari Meja Panglima Tentera Darat’ #pakdin.my

Nukilan berbentuk nasihat dan puisi dipercayai hasil tulisan pemerintahan tertinggi Tentera Darat kini tular selepas dikatakan menyentuh beberapa perkara berkaitan Syiah.

Nukilan ‘Dari Meja Panglima Tentera Darat (PTD)’ ditulis Jeneral Datuk Seri Ahmad Hasbullah Mohd. Nawawi selepas menyertai lawatan rasmi bersama Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu ke Iran baru-baru ini untuk disebarkan dalam kalangan anggota perkhidmatan itu sebagai nasihat dan renungan.

Apa yang menimbulkan persoalan adalah isi kandungan puisi bertarikh 3 Mei menyentuh Syiah yang sebelum ini telah difatwakan sesat oleh Majlis Fatwa Kebangsaan.

Apatah lagi penggunaan ‘Aku’ yang merujuk kepada Allah SWT dalam nukilan itu boleh menimbulkan kekeliruan dalam kalangan umat Islam.

Antara isi kandungan puisi tersebut adalah:

“Janganlah kami sombong dengan Aku yang Maha Berkuasa. Jangan kamu khilaf untuk menilai yang Aku suka dan yang Aku murka. Berbalah sesama kamu bermakna kamu semua gagal dari Aku yang Esa.

Aku tetap hidupkan kamu dengan nyawa agar kamu insaf dan balik kepada Aku semata-mata.

“Yang mengamalkan Syiah, cara mereka biarkan mereka, jangan pula kamu menghina, kerana jika kamu menghina mereka, bermakna kamu menghina Aku jua.

“Biarkan mereka hidup dalam Syiah sebagai amalan mereka, Kamu hidup dalam ASWJ tanpa berbalah sesama, bersatu dan berkasih sayang. Itulah tuntutan fitrah makhluk-makhluk yang ada.

Di samping itu, puisi yang mempunyai lambang Tentera Darat itu juga turut membuat perbandingan antara negara Iran dengan negara yang mengamalkan ajaran Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWJ).

“Jika kita amati realitinya, negara Iran yang dikatakan Syiah ini tak dengar ada huru-hara sini sana. Sebaliknya negara Islam yang amalkan ASWJ kucar-kacir sini dan sana. Mudah sangat di kucar-kacir oleh orang lainnya.

Walaupun surat itu dilihat berbentuk nasihat supaya umat Islam tidak berpecah disebabkan perbezaan mazhab namun warganet menganggap tidak wajar berdasarkan keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan berhubung fahaman Syiah.

Dalam pada itu, Sel Perhubungan Raya Tentera Darat hari ini mengesahkan surat tersebut namun tidak ada sebarang kenyataan dibuat masa ini. – UTUSAN ONLINE

 

Berkaitan