Kes SRC: Sah! Zeti Aziz terima 2 surat derma Arab kepada Najib

Berkaitan

Terkini

KELMARIN, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dimaklumkan bahawa bekas Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Zeti Akhtar Aziz mengetahui tentang derma Arab Saudi kepada Datuk Seri Najib Razak.

Perkara itu didedahkan oleh saksi ke-50 kes SRC International Sdn Bhd, Cheah Tek Kuang yang merupakan bekas Pengarah Urusan AmBank.

Kebenaran tentang derma Arab itu dikukuhkan lagi apabila mahkamah ditunjukkan dua salinan surat rasmi dari Riyadh yang membuktikan Najib menerima derma sebanyak AS$100 juta dan AS$375 juta pada 2011.

Dalam surat pertama bertarikh 1 Februari 2011, Arab Saudi mengesahkan derma sebanyak AS$100 juta atau RM306.15 juta mengikut kadar tukaran asing pada waktu itu.

Manakala surat kedua pula bertarikh 1 November 2011 menunjukkan Najib menerima derma Arab sebanyak AS$375 juta atau RM1.17 bilion mengikut kadar tukaran asing pada waktu itu.

Zeti sedia maklum tentang kedua-dua surat itu apabila ditunjukkan oleh Tek Kuang.

Dalam keterangan semalam, Tek Kuang berkata beliau menerima kedua-dua salinan surat itu daripada pengurus perhubungan AmBank, Joanna Yu Gu Ping.

“Selepas menerima surat itu, saya menyerahkannya kepada Tan Sri Zeti,” kata Tek Kuang kepada Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Isu derma Arab dimainkan sebagai dana haram oleh pembangkang sebelum Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) walaupun Najib berulang kali mengatakan wang itu merupakan derma, bukannya hasil aktiviti haram.

Sepanjang isu derma itu berlegar sehingga ke hari ini, Zeti tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan menafikan atau mengesahkan wang tersebut sebagai derma daripada Arab Saudi.

Walhal, beliau sudah dimaklumkan tentang pemberian wang tersebut dan menerima surat daripada Arab Saudi yang mengesahkan duit itu sebagai derma kepada Najib bagi menghadapi PRU13 pada 2013.

Bukankah sepatutnya beliau sebagai Gabenor BNM pada ketika itu wajar tampil memberi penjelasan tentang isu derma tersebut?

Zeti, Shukri disyaki perangkap Najib
https://pakdin.my/zeti-shukri-disyaki-perangkap-najib/

Derma King Saud: Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti mencadangkan wang dimasukkan kedalam akaun peribadi Najib Razak
https://pakdin.my/derma-king-saud-gabenor-bank-negara-tan-sri-zeti-mencadangkan-wang-dimasukkan-kedalam-akaun-peribadi-najib-razak/

[Bahagian 2] Derma King Saud: Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti mencadangkan wang dimasukkan kedalam akaun peribadi Najib Razak
https://pakdin.my/bahagian-2-derma-king-saud-gabenor-bank-negara-tan-sri-zeti-mencadangkan-wang-dimasukkan-kedalam-akaun-peribadi-najib-razak/

https://pakdin.my/tag/zeti/

Leave a Reply