24.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 6, 2020

Kes SRC: Sah! Zeti Aziz terima 2 surat derma Arab kepada Najib

KELMARIN, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur dimaklumkan bahawa bekas Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Zeti Akhtar Aziz mengetahui tentang derma Arab Saudi kepada Datuk Seri Najib Razak.

Perkara itu didedahkan oleh saksi ke-50 kes SRC International Sdn Bhd, Cheah Tek Kuang yang merupakan bekas Pengarah Urusan AmBank.

Kebenaran tentang derma Arab itu dikukuhkan lagi apabila mahkamah ditunjukkan dua salinan surat rasmi dari Riyadh yang membuktikan Najib menerima derma sebanyak AS$100 juta dan AS$375 juta pada 2011.

Dalam surat pertama bertarikh 1 Februari 2011, Arab Saudi mengesahkan derma sebanyak AS$100 juta atau RM306.15 juta mengikut kadar tukaran asing pada waktu itu.

Manakala surat kedua pula bertarikh 1 November 2011 menunjukkan Najib menerima derma Arab sebanyak AS$375 juta atau RM1.17 bilion mengikut kadar tukaran asing pada waktu itu.


Zeti sedia maklum tentang kedua-dua surat itu apabila ditunjukkan oleh Tek Kuang.

Dalam keterangan semalam, Tek Kuang berkata beliau menerima kedua-dua salinan surat itu daripada pengurus perhubungan AmBank, Joanna Yu Gu Ping.

“Selepas menerima surat itu, saya menyerahkannya kepada Tan Sri Zeti,” kata Tek Kuang kepada Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Isu derma Arab dimainkan sebagai dana haram oleh pembangkang sebelum Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) walaupun Najib berulang kali mengatakan wang itu merupakan derma, bukannya hasil aktiviti haram.

Sepanjang isu derma itu berlegar sehingga ke hari ini, Zeti tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan menafikan atau mengesahkan wang tersebut sebagai derma daripada Arab Saudi.

Walhal, beliau sudah dimaklumkan tentang pemberian wang tersebut dan menerima surat daripada Arab Saudi yang mengesahkan duit itu sebagai derma kepada Najib bagi menghadapi PRU13 pada 2013.

Bukankah sepatutnya beliau sebagai Gabenor BNM pada ketika itu wajar tampil memberi penjelasan tentang isu derma tersebut?

Zeti, Shukri disyaki perangkap Najib
https://pakdin.my/zeti-shukri-disyaki-perangkap-najib/

Derma King Saud: Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti mencadangkan wang dimasukkan kedalam akaun peribadi Najib Razak
https://pakdin.my/derma-king-saud-gabenor-bank-negara-tan-sri-zeti-mencadangkan-wang-dimasukkan-kedalam-akaun-peribadi-najib-razak/

[Bahagian 2] Derma King Saud: Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti mencadangkan wang dimasukkan kedalam akaun peribadi Najib Razak
https://pakdin.my/bahagian-2-derma-king-saud-gabenor-bank-negara-tan-sri-zeti-mencadangkan-wang-dimasukkan-kedalam-akaun-peribadi-najib-razak/

https://pakdin.my/tag/zeti/


Berita Berkaitan

PKPB ditamatkan kecuali Selangor, Kuala Lumpur dan Sabah

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di seluruh negara ditamatkan kecuali tiga negeri iaitu Selangor,...

Pengguna media sosial diminta lapor akaun palsu

Orang ramai diminta berwaspada dan mengambil tindakan terhadap kewujudan akaun palsu yang berleluasa di...

Dr Mahathir sedia jadi saksi kes saman Mohamed Azmin

Tak perlulah Dey.... orang dah tahu niat sebenar untuk mendapatkan semula pengaruh dan sokongan...

10 pengundi Gombak saman Azmin Ali

Seramai 10 pengundi berdaftar dalam kawasan Parlimen Gombak memfailkan saman terhadap Datuk Seri Mohamed...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...