Kes Terowong Pulau Pinang: Laporan Tidak Siap, Yuran Perundingan Dengan Harga Melampau Telah Dibayar


https://youtu.be/UjuPxjivyDM

– Hanya di Pulau Pinang diperintah oleh DAP, kita boleh mencari projek untuk membina jalan berkembar yang pendek memerlukan kajian yang lebih mahal daripada kos kajian untuk terowong bawah laut yang lebih rumit berharga 10 kali lebih tinggi daripada jalan berkembar.

– DAP fikir orang Pulau Pinang bodoh.

– 5 tahun sejak projek dianugerahkan pada tahun 2013 … laporan tidak selesai dan tiada kerja pembinaan di jalan raya atau terowong yang telah bermula.

– Tetapi syarikat yang dianugerahkan projek ini dengan senang hati membuat banyak wang yang melaksanakan projek bernilai RM800 juta dan RM15 bilion dengan menggunakan tanah negeri dan bukannya menyiapkan terowong dan projek jalan raya.

– Syarikat membuat banyak wang, rakyat Pulau Pinang kehilangan tanah negeri mereka dan tidak mendapat apa-apa.

****************

1. Berikut adalah satu lagi perkara yang paling mencurigakan mengenai skandal Terowong Pulau Pinang.

2. Ini adalah halaman dari laporan rasmi PAC Pulau Pinang mengenai projek Terowong Pulau Pinang.

3. Cara kos pembayaran yuran perundingan untuk membuat laporan RM305 juta itu seolah-olah distruktur untuk meletakkannya dihadapan dengan niat bahawa sebahagian besar yuran dibayar dengan segera oleh kerajaan negeri secara pendahuluan.

4. Bayaran untuk membuat LAPORAN bagi laluan berkembar 10.6km Tanjung Bungah ke Teluk Bahang dengan dengan kos pembinaan sebanyak RM377 juta adalah amat mengejutkan iaitu RM120.4 juta.

5. Ini bermakna kos laporan untuk jalan ini adalah 32% daripada kos pembinaan – yang melanggar semua garis panduan kos kerajaan di mana projek tersebut hanya perlu dikenakan yuran perundingan maksimum 5% sahaja.

6. Bandingkan ini dengan kos laporan RM96 juta untuk terowong bawah laut yang lebih rumit yang menelan belanja sebanyak RM3.5 bilion.

7. Harus diingat bahawa kos ini adalah dari sumber rasmi Kerajaan Pulau Pinang.

8. Ianya sangat mengejutkan berat sebelah dan diletak dihadapan bermakna bolehlah disimpulkan bahawa projek ini direka bentuk untuk mendapatkan wang pendahuluan semaksima boleh walaupun laporan dan projek terowong yang sebenarnya tidak pernah dilakukan, tidak mengapa kerana syarikat itu dianugerahkan projek itu pun sudah mendapat semua bayaran mereka.

9. Di antara banyak kegiatan yang mencurigakan dan kemungkinan salah laku dalam projek ini, kami yakin SPRM juga akan menyiasat isu ini.

Eric See-To.


Rujukan:
http://pakdin.my/kes-rasuah-terowong-pulau-pinang-guan-eng-nafi-beri-tanah-50-ekar-tetapi-beliau-sendiri-merasmikan-projek-syarikat-yang-beliau-beri-tanah-tersebut/

http://pakdin.my/kajian-projek-terowong-dasar-laut-pulau-punang-terlalu-mahal-lima-kali-ganda-sprm/

http://pakdin.my/video-kes-terowong-guan-eng-kata-sesen-pun-belum-bayar-exco-kata-dah-bayar-rm200-juta-dalam-bentuk-tanah/

http://pakdin.my/terowong-pulau-pinang-pengarah-bergelar-datuk-direman-6-hari/

http://pakdin.my/projek-tidak-munasabah-terowong-pulau-pinang-akhirnya-diserbu-oleh-sprm/

http://pakdin.my/naib-presiden-pcm-mengemukakan-dokumen-baru-kepada-sprm-berkaitan-projek-terowong-pulau-pinang/


Comments (No)

Leave a Reply