Sampai 10 tahun? Fakta menunjukkan Najib pulihkan ekonomi dalam masa setahun

Najib Razak pulihkan ekonomi dalam masa setahun sahaja tanpa perlu menjarah Petronas dan Khazanah malahan rizab tunai GLC dan Petronas meningkat lebih 100%

Najib Razak ambil alih daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi ketika KDNK -1.5%, defisit bajet negara 6.7%.

Dalam masa setahun, manakala negara-negara Eropah ada yang muflis akibat great global recession [1] [2], tetapi Malaysia dibawah Najib Razak, KDNK naik kepada +7.5% [3], defisit turun kepada 5.4% [4].

Mahathir dan Pakatan Harapan DAP mengambil alih ketika KDNK +5.9%, terus tergolek dalam masa setahun kepada 4.2% [5], defisit naik daripada 3% kepada 3.7%. Hutang pula mencanak naik kepada RM780 bilion, hampir RM100 bilion dlm masa setahun [6].

Nak bagi 10 tahun?

Sekarang pun sudah habis macam-macam aset kena jual, menjelang 10 tahun Malaysia tinggal spender, yang lain semua kroni dah pulun dan buat harta, makan 7 keturunan pun tidak akan habis. Ini belum termasuk perjanjian berat sebelah seperti ERL & IPP lagi.

Kalau dibenarkan Pakatan memerintah sampai 10 tahun, jawabnya berpuluh tahun kroni makan duit rakyat dan makan duit pampasan daripada kerajaan.

Kali pertama tertipu, itu kesilapan, kali kedua tertipu itu kebodohan

#jangantertipulagi

Rujukan:

[1] The Great Recession
https://www.investopedia.com/terms/g/great-recession.asp

[2] Great Recession
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Great_Recession

[3] Economy of Malaysia
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Malaysia

[4] chapter 1 Economic Developments in 2010
http://www.bnm.gov.my/files/publication/ar/en/2010/cp01.pdf

[5] Morgan Stanley cuts Malaysia’s 2019 GDP forecast to 4.5%
https://www.theedgemarkets.com/article/morgan-stanley-cuts-malaysias-2019-gdp-forecast-45

[6] ECONOMIC AND FINANCIAL DATA FOR MALAYSIA
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=statistic_nsdp

7 KOMEN

  1. Bulan yg mulia ini mari lh sama2 kita pulihkn IMAN kita,smoga kita smua MATI dpat mngucap kalimah ALLAH SWT,jangn lh kita duk sibuk dengn urusan DUNIA seolah2 kita hidup selama2 nya di Dunia ini,muhasabah diri kita sendiri,selama kita hidup ini berapa banyk masa kita dengn Allah swt?yg prtama SOLAT kita?..SOLAT tiang AGAMA..dikata yg x mnunaikn SOLAT 5 WAKTU..ibarat meruntuhkn AgAMA,jom kita tanya diri kita,DUNIA nie tumpangn sementara,x lama mna pun umur kita,Allah swt bgi pnjg usia disuruh kita brtaubat,bukan mngumpat,memfinah,brmusuhan sesama ISLAM,tanya diri sndiri,sblum mnyesal kmudian hari..

  2. CAKAP TAK GUNA.. JIKA KEBAIKAN DSNR SENTIASA DI SANGSIKAN ANGKARA BUSUK HATI DAN IRI HATI TAK DI KAWAL..KERANA DAH BUTA MATA HATI PADA KEBAIKAN ORANG YG DI SANJUNG KERANA KEBOLEHAN DAN KEPINTERANNYA MENTADBIR NEGARA…ALLAH ALWAYS BE WITH YOU

  3. Penghinaan pada rakyat Malaysia je….
    You tahu siapa curi Negara punya wang. You pun tau. Saya kesian juga, Dr. Mahathir hari-hari marah sama saya. Antara orang yang paling takut saya jadi Perdana Menteri ialah Mahathir. Dia demam tau. Kemudian ada orang beritahu, “Mahathir, Anwar mungkin jadi Perdana Menteri. Terus dia bangun, tak boleh, kata dia haha. You tau apasal takut? Sebab harta sudah banyak. Harta anak-anak dia berpuluh puluh billion. Tengok kontrak Petronas. Siapa dapat banyak? Kencana Petroleum. Mokhzani Tun Mahathir. Semua dia angkut. Takdak melayu pandai berniagakah? Tak da Cina, Dayak pandai berniagakah? Semua anak dia punyakah?
    Itu satu. Kemudian beli itu beer punya company. St Migul Filipina. Saya punya meja takdak. Carlsberg takdak. Tetapi Mahathir punya anak, Mirzan beli..beer punya company.. Aiyoo! Kadawale..Berap
    a harga? 2900 juta cash..RM 2.9 billion cash! Mana angkut (dapat duit)? Menang loteri tiap hari? Dia menang loteri, every month for 20 years. Kemudian selepas ambil St Miguel ini untung. Beli Esso Malaysia. Kalau tak salah kira-kira RM 1.7 billion. Tukar nama kepada Petron. Semalam, Malaysia Airlines. Siapa dia penasihat petronas? Mahathir. Semalam Malaysia Airlines umum, pertama sekali dalam sejarah dan ini satu syarikat penerbangan di dunia yang beli minyak untuk enam bulan ini, tiada syarikat penerbangan lain (lakukannya). Malaysia Airlines hanya akan beli dari syarikat minyak (milik) anak Mahathir, Petron – 6 bulan. SAYA MAU TANYA INI NEGERI.. BAPAK YOU ATAU RAKYAT PUNYA? KALAU RAKYAT PUNYA, HENTIKAN BENDA MENGARUT INI.

Comments are closed.