Kes Keluarga Zeti: PDRM dan SPRM, tunggu apa lagi! - pakdin.my

Petikan transkrip rasmi mahkamah daripada perbicaraan Goldman Sach (GS) malam tadi di mana Time Leissner memberi keterangan.

1. Rupa-rupanya rasuah yang ditawarkan oleh GS kepada Najib adalah untuk mendapatkan pekerjaan untuk anak-anaknya di GS selepas Najib berkata GS akan menjadi tempat yang baik untuk anak-anaknya bekerja. Bagaimanapun perkara ini tidak pernah berlaku dan tiada seorang pun anak beliau pernah bekerja di GS.

Juga tiada bukti sahih atau petunjuk daripada Tim Leissner bahawa Najib terlibat dalam merancang penipuan dengan GS atau Jho Low.

2. Tim Leissner berkata bahawa BNM memberikan kelulusan terpantas untuk AS$1 bilion daripada bon 1MDB RM5 bilion pertama yang dipindahkan kepada PetroSaudi dan Goodstar Jho Low kerana suami Zeti telah disogok.

Dan memang benar bahawa suami Zeti dan syarikat anak-anak yang berpangkalan di Singapura menerima wang daripada Jho Low seminggu sebelum bon itu dikeluarkan dan juga dibayar lebih banyak wang oleh Jho Low serta-merta pada keesokan harinya selepas Jho Low membalikkan bon dan mengaut keuntungan ratusan juta.

Jika Zeti telah menjalankan tugasnya, tiada satu pun perkara 1MDB ini akan berlaku dan tiada wang yang tidak jujur akan memasuki akaun Najib.

Malah, Najib tidak akan pernah membuka akaun atas namanya untuk menerima derma Arab awal RM642 juta daripada akaun MOF Arab Saudi kerana Zeti yang meminta Najib membuka akaun atas namanya sendiri.

Dan bagaimana mungkin Tommy dan pendakwa raya dalam perbicaraan Najib tidak mengetahui perkara ini dan tidak mendedahkan perkara ini kepada peguam Najib untuk membela Najib dalam kedua-dua perbicaraan SRC dan 1MDB?

Jadi, PDRM dan SPRM: tunggu apa lagi!

BACA juga:

Mengapa Najib buat laporan SPRM terhadap bekas ahli perbankan Goldman Sachs – Begini ceritanya

1MDB: Pihak Berkuasa Kewangan Singapura (MAS) Sahkan Tiada Bank Singapura Terima USD3 Bilion Daripada Goldman Sachs Group Inc. – Fitnah Protun Kantoi Lagi

Lagi pendedahan yang rembat duit 1MDB tetapi di lindungi oleh PH & PN

Dr Mahathir, Tommy Thomas dan Guan Eng tipu rakyat

UTAMANAJIB RAZAKKes Keluarga Zeti: PDRM dan SPRM, tunggu apa lagi!

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium