Sumbangan untuk membiayai portal ini:
Maybank:
158088200693 PayPal: [email protected]

Sumbangan untuk membiayai portal ini: Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

Kerajaan Thailand meraikan kejayaan eksport pamelo dan itik yang telah dimasak - pakdin.my

Kerajaan Thailand meraikan kejayaan eksport pamelo dan itik yang telah dimasak - pakdin.my

Amerika Syarikat akan mula mengimport pomelo Thai bulan depan manakala Australia telah memberi lampu hijau untuk mengimport itik masak dari kerajaan itu selepas rundingan bertahun-tahun, menurut Kementerian Pertanian dan Koperasi.

Rapeepat Chantarasriwong, ketua pengarah Jabatan Pertanian, berkata AS buat pertama kalinya meluluskan import buah limau segar dari Thailand tanpa sebarang sekatan ke atas strain. Rasa dan warna pomelo Thai akan menarik perhatian pengguna Amerika, katanya.

Pomelo adalah buah Thailand kelapan yang memenangi kelulusan import dari AS. Negara itu sebelum ini menyokong import mangga Thai, manggis, rambutan, longan, laici, nanas dan buah naga.

Pada masa ini, Thailand boleh mengeksport pomelo segar ke 30 negara, dengan China dan Malaysia sebagai pasaran utama. Tahun lepas, Thailand mengeksport kira-kira 1 juta tan pomelo bernilai kira-kira 45 juta baht. Lot pertama pomelo Thai ke AS dijangka dihantar melalui udara bulan depan. AS memerlukan pomelo Thai untuk memenuhi piawaian Amalan Pertanian Baik dan Amalan Pengilangan Baik.

VIDEO berkaitan:

Sementara itu, Prayoon Insakul, setiausaha tetap pertanian dan koperasi, berkata Australia juga bersetuju mengimport itik bermasak dari Thailand selepas tujuh tahun rundingan. Kelulusan daripada Jabatan Pertanian, Perikanan dan Perhutanan Australia berkuat kuasa pada 16 Mei. Encik Prayoon menjangka Thailand akan mula mengeksport itik bermasak ke Australia bulan depan. Eksport pada mulanya adalah kira-kira 1,200tn bernilai kira-kira 400 juta baht, katanya.

BACA juga:

Berkaitan

Mesti baca