Penjelasan SPRM mengenai pembekuan akaun Najib membuktikan bahawa agensi itu secara moralnya korup - pakdin.my

#KERAjaanTomato #Undang-UndangRimba #RuleOfLaw #RejimMahathirZalim

SPRM menafikan bahawa mereka ditekan untuk membekukan akaun peribadi Dato ‘Seri Najib Tun Razak (lihat butiran berita di bawah). Kenyataan yang dikeluarkan oleh agensi itu mendedahkan bahawa akaun milik Najib yang mana sejumlah RM2.6 bilion dikatakan telah berakhir ditutup sebelum ia memulakan siasatan pada bulan Julai 2015.

Tetapi SPRM tidak memberitahu kita cerita penuh yang sebenarnya.

Apa yang sepatutnya dilakukan ialah menyebutkan kertas siasatan oleh Dato ‘Seri Mohd Shukri Abdull yang disediakan pada tahun 2015.

https://pakdin.my/petikan-kertas-siasatan-terhadap-najib-yang-disediakan-oleh-shukri-ketika-timbalan-ketua-sprm-didedahkan/

Menurut kertas siasatan, agensi itu mengikuti pergerakan RM2.6 bilion dan diberitahu oleh seseorang yang mewakili Raja Saudi bahawa wang tersebut adalah hadiah dari pemerintah Arab Saudi.

Apa yang dimaksudkan adalah SPRM tahu bahawa akaun semasa mantan perdana menteri tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) atau SRC International Sdn Bhd untuk perkara itu.

Di bawah keadaan ini, tidak ada alasan mengapa agensi itu membekukan akaun Najib atau akaun milik cucunya yang berusia sebulan dan anak perempuan yang menghidap kanser.

Faktanya adalah bahawa ia membuktikan agensi itu adalah jelas untuk mewujudkan persepsi dan menimbulkan keraguan rakyat bahawa sebahagian daripada RM2.6 bilion masih belum disiasat dan mungkin masih dalam tangan Najib dan keluarganya.

Jelas bahawa SPRM yang diketuai oleh Shukri adalah secara moralnya korup.

…………
SPRM: Akaun bank Najib tak dibeku kerana tiada kaitan siasatan SRC, 1MDB

http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2018/07/18/sprm-jawab-akaun-najib/

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Rabu menjelaskan pelepasan pembekuan akaun bank milik bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak kerana ia tiada kaitan dengan siasatan SRC International Sdn Bhd (SRC International)  dan juga 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

“Tindakan melepaskan pembekuan akaun tersebut bukan dilakukan atas desakan mana-mana pihak tetapi disebabkan siasatan terhadap akaun itu telah selesai dilaksanakan,” katanya dalam satu kenyataan di sini, Rabu.

Pada Selasa, media melaporkan bahawa akaun bank peribadi milik bekas perdana menteri itu tidak lagi dibekukan, sejak Isnin.

Sementara itu, SPRM berkata, akaun-akaun bank lain milik Najib yang didakwa terlibat dengan SRC International dan 1MDB tidak dibekukan kerana akaun-akaun tersebut telah ditutup sebelum siasatan bermula pada Julai 2015.

“Ini bermakna, pembekuan akaun bank Najib  berkaitan isu SRC International dan dana RM2.6 bilion ketika itu tidak dapat dilakukan kerana akaun berkenaan telah ditutup lebih awal sebelum siasatan dimulakan.

Sementara itu, SPRM menegaskan siasatan berhubung dana RM2.6 bilion masih diteruskan.

Pada 2 Julai lepas, Pasukan Petugas Khas 1MDB telah membekukan 408 akaun bank milik individu, parti politik serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang melibatkan dana RM1.1 bilion pada 26 dan 29 Jun 2018 lalu.

Akaun yang dibekukan turut membabitkan 81 individu dan  55 syarikat yang dipercayai pernah menerima dana daripada 1MDB…..

…………..
https://pakdin.my/tag/sprm

https://pakdin.my/tag/beku-akaun

https://pakdin.my/petikan-kertas-siasatan-terhadap-najib-yang-disediakan-oleh-shukri-ketika-timbalan-ketua-sprm-didedahkan/

https://pakdin.my/pembekuan-akaun-yang-dikaitkan-dengan-keluarga-najib-menjejaskan-anak-perempuannya-puteri-noorlisa-yang-menghidapi-kanser/

https://pakdin.my/netizen-sanggah-penafian-sprm-berhubung-pembekuan-akaun-junior-saver-cimb-cucu-najib/

UTAMAPOLITIKPenjelasan SPRM mengenai pembekuan akaun Najib membuktikan bahawa agensi itu secara moralnya...

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium