Wednesday, February 28, 2024

Kembalikan bantuan tanaman semula kepada pekebun kecil- pakdin.my

1. Pengumuman Menteri Industri Utama, Teresa Kok bahawa kerajaan tidak akan melaksanakan kembali skim bantuan penanaman semula kepada pekebun kecil adalah perkara yang zalim dan tidak adil.

2. Industri sawit telah dikenal pasti sebagai salah satu Bidang Utama Ekonomi Baru (NKEA) dalam Program Transformasi Ekonomi yang boleh meningkatkan pendapatan negara menjelang tahun 2020.

3. Pekebun kecil merupakan penduduk luar bandar yang wajar dibantu secara berterusan untuk meningkatkan sosioekonomi mereka.

4. Semasa era kerajaan Barisan Nasional, pada tahun 2018, kerajaan telah memperuntukkan RM140 juta untuk pembangunan dan penanaman semua kelapa sawit dan RM200 juta untuk getah.

5. Sektor pertanian adalah sumber ketiga pertumbuhan untuk ekonomi dan dibawah dasar kerajaan Barisan Nasional, industri sawit dijangka melonjak dari RM53 bilion pada 2009 ke RM178 bilion menjelang 2020.

6. Kerajaan PH dilihat semakin meminggirkan kebajikan golongan pekebun kecil. Harga sawit sebagai komoditi utama Malaysia semakin hari semakin susut dan tiada usaha kerajaan untuk menstabilkannya semula.

7. Pekebun kecil kini terpaksa membuat pinjaman kepada kerajaan untuk menanam semula melalui Skim Pinjaman Mudah Tanam Semula Pekebun Kecil Sawit (TSPKS).

8. Kini, bantuan tanaman semula pula dihapuskan. Nasib rakyat khasnya pekebun kecil dan penduduk luar bandar semakin hari semakin tidak terbela dibawah pemerintahan kerajaan PH ini.

9. Pemuda Umno mendesak supaya kerajaan mengembalikan semula bantuan tanaman semula ini supaya nasib pekebun kecil dapat dibela.

Datuk Dr. Najmil Faiz Mohamed Aris
EXCO PPUM/TKUB Kuala Terengganu

Rujukan:
Tiada lagi skim bantuan tanaman semula: Teresa Kok
https://pakdin.my/tiada-lagi-skim-bantuan-tanaman-semula-teresa-kok/

UtamaBERITAKembalikan bantuan tanaman semula kepada pekebun kecil

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR