24.9 C
Kuala Lumpur
Monday, March 8, 2021

10 jangkitan Influenza A di Kedah

ALOR SETAR: Lapan pelajar sekolah rendah dan menengah serta dua guru di tiga daerah negeri ini disahkan dijangkiti virus Influenza A sejak 1 Januari lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Luar Bandar dan Agama negeri, Datuk Dr Ismail Salleh, berkata seorang pelajar sekolah menengah turut disahkan dijangkiti virus Influenza A (H1N1) dan seorang guru dijangkiti Influenza B.

Semua kes berkaitan virus Influenza berkenaan dikesan bagi tempoh 1 hingga 9 Januari lalu, di tiga daerah iaitu Kota Setar, Sungai Petani dan Kulim/Bandar Baharu.

“Semua pesakit disahkan dijangkiti virus Influenza selepas melakukan pemeriksaan di hospital akibat mengalami simptom demam, selesema batuk dan sakit tekak.

“Pihak hospital sudah mengambil sampel pesakit dan mereka kini dirawat di hospital kerajaan dan swasta di negeri ini dengan keadaan mereka dilaporkan stabil,” katanya ketika ditemui di Wisma Darulaman, di sini, hari ini.

Dr Ismail berkata, keadaan setakat ini adalah tidak membimbangkan dan terkawal dengan bilangan pesakit dijangkiti virus Influenza tidak ramai.

Sementara itu, beliau memaklumkan semua pengunjung yang memasuki negara melalui pintu sempadan Malaysia-Thailand dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (LTAL) perlu menjalani pemeriksaan skrin pengimbas suhu.

“Pengunjung yang dikesan mempunyai simptom demam dan suhu melebihi 37 darjah celsius akan disaring dan dikuarantin sebelum dirujuk ke hospital berhampiran.

“Kita menasihatkan orang ramai supaya lebih berhati-hati dalam menjaga kesihatan seharian, terutama golongan berisiko iaitu kanak-kanak berusia bawah lima tahun, individu obes atau mereka yang mempunyai kencing manis,” katanya.

Jelasnya, orang ramai juga boleh memakai penutup muka sekiranya mempunyai simptom penyakit berkenaan dan sentiasa mencuci tangan untuk mengelakkan kuman merebak.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.