27.4 C
Kuala Lumpur
Monday, November 30, 2020

Apa Motif Musa Hitam Menipu?

musa-hitam-sime-darby-rugi

Walaupun Tun Musa Hitam telah lama ‘meninggalkan’ politik Malaysia, namun nama beliau terus tenggelam timbul mengikut keadaan. Apa yang menarik, setiap kali Tun Musa Hitam ‘timbul’, ia hanyalah untuk menghentam Tun Mahathir Mohamad.

Mungkin ramai yang tidak tahu kisah keserasian dan kemudiannya perbalahan Tun Mahathir-Tun Musa. Namun, melihat dari apa yang berlaku, kita pasti semua orang tahu kini bahawa adalah Tun Musa adalah seorang yang sangat pendendam.

Dendam Tun Musa terhadap Tun Mahathir nampaknya tidak pernah padam walaupun yang sepatutnya berdendam ialah Tun Mahathir kerana Tun Musa yang mengatur berbagai langkah untuk menjatuhkan beliau dan bukannya sebaliknya. Walaubagaimanapun, sejarah telah membuktikan bahawa Tun Mahathir sentiasa memaafkan semua mereka yang pernah menikamnya dari belakang dan mereka yang gagal menikamnya pula yang masih tidak dapat menerima kegagalan masing-masing.

Kali ini, Tun Musa timbul lagi, di atas pentas pembangkang. Seperti biasa, beliau timbul dengan membawa cerita buruk mengenai Tun Mahathir. Di atas pentas, PAS, Tun Musa cuba menolak tanggungjawab terhadap apa yang berlaku dalam Peristiwa Memali yang mana pada ketika itu, beliau merupakan Menteri Dalam Negeri merangkap pemangku Perdana Menteri kerana Perdana Menteri, Tun Mahathir, berada dalam lawatan ke China.


Benarlah kata orang bahawa dendam kesumat mampu membuatkan seseorang itu hilang pertimbangan. Nampaknya, itulah yang berlaku kepada Tun Musa apabila beliau menipu kononnya Tun Mahathir berada di dalam negara dan bukannya di China ketika peristiwa berdarah tersebut berlaku. Walhal, kunjungan Tun Mahathir ke China telah terakam dalam hampir semua akhbar-akhbar di Malaysia dan juga China, malah Singapura juga, lengkap dengan gambar dan teks ucapan beliau dalam program-program di sana.

Seperti dijangka, pembangkang begitu pantas mensensasikan pembohongan Tun Musa dan mengambilnya sebagai fakta tanpa berfikir panjang ataupun menyelidik kesahihannya. Dan seperti dijangka juga, apabila media mendedahkan kebenaran siap dengan berbagai-bagai bukti, pembangkang mengambil sikap pura-pura tidak mendengarnya pula.

Antara bukti yang paling menarik ialah kenyataan Lim Kit Siang sendiri pada 19 November 1985 dalam sebuah makan malam sempena penyertaan Tan Sri Lee Lam Thye, yang pada ketika itu adalah Timbalan Setiausaha Agung DAP, sebagai delegasi ke China bersama dengan Perdana Menteri. Ucapan Lim Kit Siang berbunyi, “Esok Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad, akan menerajui 250 delegasi ke China, iaitu Perdana Menteri ketiga yang melawat China sejak hubungan diplomatik antara kedua negara dijalinkan 11 tahun lalu.”

Artikel dari Singapore Straits Times pada 20 November 1985 pula merekodkan“Mahathir berjumpa Zhao Hari Ini” sekali gus membuktikan Tun Mahathir meneruskan lawatan ke China seperti yang dirancang.

Pada 24 November 1985, akhbar yang sama memetik artikel dari Reuters/AFP bertajuk “Saya Menerima Pendirian China Mengenai CPM: Mahathir” yang mana menyebut‘Dr. Mahathir yang tiba pada Rabu lepas (di Beijing pada 20 November 1985) untuk lawatan 8 hari dengan delegasi yang termasuk 130 usahawan dan 20 diplomat, telah meninggalkan Beijing hari ini untuk lawatan seterusnya ke Xian, Canton, Hanzhou dan Shanghai. Beliau dijadualkan kembali ke Malaysia pada hari Jumaaat’.

Lebih menarik lagi, dalam akhbar yang sama dan di muka surat yang sama, tertulis satu lagi artikel b ertajuk “Insiden Baling: Undang-undang Adalah Yang Tertinggi, Kata Musa.” iaitu merujuk kepada peristiwa berdarah Memali yang berlaku ketika Tun Mahathir ke luar negara dan Tun Musa memangku jawatan Perdana Menteri.

Terdapat banyak lagi bukti-bukti lain bagi mengesahkan yang Tun Musa telah berbohong mengenai Tun Mahathir berada dalam negara pada ketika peristiwa Memali berlaku.


Justeru, kita hairan kenapa Tun Musa perlu berbohong dan kenapa beliau tidak mampu memikirkan bahawa pembohongan sebesar ini tentu sekali mudah untuk didedahkan.

Mungkinkah beliau sebenarnya dihantui rasa bersalah, dan cuba memindahkan perasaan bersalah itu kepada orang lain? Mungkinkah dengan memindahkan kesalahan ke bahu Tun Mahathir, maka beliau berharap bukan sahaja dapat melepaskan diri dari kesalahan tetapi juga dapat membalas dendam sekali gus?

Perasaan bersalah Tun Musa mungkin dapat dijelaskan melalui ucapan Tan Sri Sanusi Junid dalam sebuah majlis anjuran bersama Universiti Malaya Perlis (UNIMAP) dan Institut Pemikiran Tun Dr. Mahathir di Universiti Utara Malaysia (UUM) pada 8 Mac, 2011 yang antara lain menyebut mengenai peristiwa Memali seperti berikut:

“Setahun kemudian pada tahun 1985, dalam mesyuarat kabinet sebelum Tun Dr. Mahathir berangkat ke negeri China, saya telah diminta menghubungi kenalan saya Ibrahim Libya yang dikehendaki menyerah secara aman kepada pihak polis. Saya telah menyampaikan hasrat saya untuk berjumpa Ibrahim tetapi, sepeninggalan Tun Dr. Mahathir ke China, dan belum sempat saya berjumpa Ibrahim, beliau telah terbunuh dalam peristiwa Memali. Pada waktu itu Tun Musa menjadi Menteri Dalam Negeri dan memangku jawatan Perdana Menteri.”

Kenyataan Tan Sri Sanusi adalah konsisten dengan berpuluh atau beratus lagi rekod sejarah dan memori para pemimpin UMNO pada ketika itu, mengenai Memali. Entah kenapa Tun Musa perlu berbohong mengenainya…

Mungkin, Tun Musa tidak mampu lagi menahan dendam lalu mencipta pembohongan ini secara spontan dan tidak berfikir panjang. Jika ini benar, kita ingin nasihatkan beliau agar melupakan dendam dan menghabiskan sisa-sisa hidup dengan tenang.


Sudah takdirnya beliau tidak mampu menandingi Tun Mahathir dalam politik, maka terimalah takdir itu. Tidak perlu ditanya kenapa, kerana jawapannya cukup jelas iaitu Tun Mahathir adalah jauh lebih layak dan berhak darinya.

Tun Mahathir mempunyai pendirian dan pandangan yang tetap serta tidak mudah terbawa-bawa dengan emosi. Beliau tidak pernah berdendam dan tidak pula iri hati. Sepanjang pemerintahannya, beliau fokus kepada memberi khidmat terbaik kepada negara dan berjuang hanya untuk keadilan sejagat. Beliau tidak meletakkan diri beliau sebagai ‘subjek’ utama dan sekali-kali tidak perlu berbohong untuk mencapai matlamatnya.

Hakikatnya, rakyat cukup kenal dengan Tun Mahathir dan apa jua cerita buruk mengenai Tun Mahathir tetap tidak akan mampu memadamkan begitu banyak kebaikan yang beliau bawa kepada negara dan juga dunia, terutama dunia Islam.

Sebaiknya, Tun Musa lupakanlah segala dendam, takut-takut nanti ‘pergi’ dalam keadaan mata tak dapat dipejam.

Berita Berkaitan

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Selepas rugi RM9.95 bilion, Umno gesa Putrajaya semak kemampuan syarikat dilantik pulih TH

Umno hari ini menggesa Putrajaya supaya melihat semula kemampuan syarikat ditubuhkan ketika pentadbiran Pakatan...

PETRONAS rugi RM3.4 bilion suku ketiga 2020

Kerana dijarah dan di perah semenjak rejim PH sehingga era Tok Abah Kau, Petronas...

Pendakwah selebriti direman lima hari membantu siasatan kes rogol

Pendakwah selebriti direman lima hari, mulai hari ini, bagi membantu siasatan kes merogol seorang...

Komen

 1. Sy selau beranggapan yg Tun Musa ini cerdik dan bijaksana rupa2 nya ‘bahlol’….memang nadib baik dia tak jadi PM…..jika tidak jahanam Negara…..

  Disamping itu hati dia pula busuk dan hanyir bila membohong dgn begitu sekali….

  Bila dah kawan dgn Pas ini jadinya….serupa Nik Ajis….Hitam hati mereka……

  Membohong dan memfitnah sudah jadi darah daging.

  Msh

 2. Sy selau beranggapan yg Tun Musa ini cerdik dan bijaksana rupa2 nya ‘bahlol’….memang nadib baik dia tak jadi PM…..jika tidak jahanam Negara…..

  Disamping itu hati dia pula busuk dan hanyir bila membohong dgn begitu sekali….

  Bila dah kawan dgn Pas ini jadinya….serupa Nik Ajis….Hitam hati mereka……

  Membohong dan memfitnah sudah jadi darah daging.

  Msh

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...