27.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 25, 2020

Azmin pun diPecat, Apalah Sangat Kakitangan PKNS Lain #PRKKajang

azmin khalid

Seperti yang diketahui ramai, Khalid Ibrahim adalah Menteri Besar pilihan DAP dan perbalahannya dengan Azmin dilihat membawa erti yang Azmin tidak disenangi oleh DAP.  Penyingkiran Azmin Ali dari PKNS sekali gus mengukuhkan persepsi bahawa DAP berada di belakang, kalau pun tidak di atas Khalid Ibrahim.

Sumber dalaman PKNS turut memberi laporan yang konsisten dengan persepsi rakyat iaitu Azmin merupakan penghalang kepada agenda perkauman DAP di Selangor.  Maka kerana itulah, DAP telah memastikan Khalid menyingkirkan Azmin agar agenda rakus mereka dapat diteruskan.

Bagi sesiapa yang kurang arif dengan sikap orang-orang Cina acuan DAP mungkin merasa terkejut dengan pemecatan 23 kakitangan PKNS, lanjutan dari pemecatan Azmin.  Namun, hakikatnya, apa yang berlaku ini bukanlah mengejutkan hatta cukup konsisten dengan hati perut komunis DAP yang tidak punya belas kasihan serta tidak menghiraukan soal moral dan kemanusiaan.

DAP tidak perlukan alasan untuk memecat mereka dan tidak akan menghiraukan sebarang desakan untuk keadilan.  Malah, DAP akan meletakkan segala-galanya ke atas kepala Khalid Ibrahim untuk berhadapan dengan semua masalah ini.

DAP adalah parti yang tidak pernah berpegang kepada nilai-nilai murni.  Buktinya, pemimpin DAP sanggup membelakangkan undang-undang dan peraturan parti sendiri demi kepentingan diri.   Sikap DAP yang gemar membela penjenayah seharusnya telah menjelaskan siapa mereka.

Justeru, jika Azmin juga boleh dipecat, maka apalah sangat kakitangan lain yang seramai 23 orang itu?


Tindakan DAP menyokong Anwar bertanding di Kajang memperlihatkan permainan yang lebih ‘kasar’ selepas ini.  Dengan kesungguhan Lim Kit Siang membangkitkan isu 13 Mei secara berterusan selama berminggu-minggu dan ‘pesanan’ awal Rafizi mengenai keadaan darurat, maka tidak mustahil Kajang bakal dijadikan ‘medan perang’ yang jauh lebih besar dari sekadar perang Pilihanraya Kecil.

Perlu diingatkan bahawa Anwar kini terdesak kerana kes liwatnya bakal menghampiri garis penutup.   Dalam keadaan ini, Anwar merupakan satu ‘kelebihan yang berganda’ bagi DAP.  Kita tahu bahawa Anwar sanggup berbuat apa saja atau menuruti apa saja perintah dari sesiapa sahaja asalkan ia memberinya sedikit harapan untuk melepaskan diri dari kes ini.

Maka, tidak hairanlah DAP dilihat berdiri teguh di belakang Anwar di Kajang dan sedikit pun tidak mempersoalkan perletakan jawatan Lee Chin Cheh walaupun BERSIH dan PAS mempersoalkannya.

Sokongan padu DAP terhadap Anwar pastinya bukan percuma.  Ansuran pertama nampaknya telah dibayar melalui pemecatan 23 orang pekerja PKNS tadi.   Bayaran ansuran seterusnya belum pasti. Namun, apa yang pasti ialah nilainya tentulah teramat tinggi di mana ia boleh jadi dalam bentuk hak pendidikan, hak pekerjaan, hak penempatan, kedudukan Islam, mahupun keseluruhan maruah dan harga diri orang-orang Melayu.

Kesimpulannya, pemecatan 23 orang pekerja PKNS mungkin hanyalah satu permulaan kepada pengakhiran nasib orang-orang Melayu di Selangor.

Berita Berkaitan

Agong isytihar Batu Sapi darurat, PRK batal

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini mengisytiharkan Proklamasi Darurat...

PAS Selangor belum bincang agihan kerusi, nafi tanding 3 Parlimen

PAS Selangor belum mengadakan perbincangan mengenai pembahagian kerusi di negeri itu termasuk memuktamadkan calon...

Tun Mahathir kempen Kerajaan Perpaduan lagi

Ketika krisis politik melanda negara, nampaknya bekas perdana menteri paling lama, Tun Dr Mahathir...

Agong guna ‘soft power’ selamatkan negara dari ahli politik kata peguam

Kejayaan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengemudi negara ketika kerajaan...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...