Bekalan Elektrik Percuma Tiga Bulan Untuk 4 Juta Pengguna Domestik

Seramai empat juta pengguna domestik dengan bil RM77 ke bawah, atau penggunaan bawah 300kWj sebulan, bakal menerima bekalan elektrik percuma selama tiga bulan iaitu April, Mei dan Jun 2020.

- Advertisement -

Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Dr Shamsul Anuar Nasarah berkata, perkara itu diperuntukkan di bawah Bantuan Prihatin Elektrik Tambahan yang diumumkan hari ini.

Menurutnya, seramai 7.66 juta pengguna akan mendapat manfaat daripada bantuan tersebut yang pada keseluruhannya berjumlah RM942 juta.

“Bantuan ini merupakan bayaran tambahan kepada diskaun bil elektrik di bawah Bantuan Prihatin Elektrik yang dilaksanakan sejak 1 April lepas,” katanya pada satu sidang media khas di sini hari ini.

Bagaimanapun, bagi pengguna yang telah membuat bayaran bagi tempoh tiga bulan tersebut, nilai itu akan dikreditkan semula pada bil bagi bulan Julai 2020.

Dalam pada itu Tenaga Nasional Berhad (TNB) turut bersetuju untuk menghentikan aktiviti pemotongan bekalan elektrik sehingga 30 September ini.

Shamsul berkata, ia antara usaha kerajaan meringankan beban pengguna yang menghadapi kesukaran kewangan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) susulan krisis COVID-19 ketika ini.

Sementara itu, TNB pada sidang media sama turut mengulas mengenai bacaan meter bagi tempoh tiga bulan tersebut yang banyak menimbulkan kekeliruan orang ramai.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) TNB Datuk Seri Amir Hamzah Azizan berkata, pihaknya akur pembaca meter TNB tidak dapat bertugas seperti biasa dalam tempoh itu selaras dengan arahan kerajaan.

Mengulas lanjut, Shamsul Anuar berkata, kajian dibuat Suruhanjaya Tenaga (ST) mendapati sebahagian besar pengguna elektrik yang terkesan semasa tempoh PKP adalah dalam blok tarif 301-600kWj dengan kadar tarif 51.6 sen/kWj.

Disebabkan penggunaan elektrik yang tinggi semasa PKP, kumpulan ini, katanya, telah terkeluar daripada blok tarif yang sebelumnya dan memasuki blok tarif yang seterusnya iaitu dengan kadar 54.60 sen/kWj.

Ini menyebabkan bil elektrik mereka melonjak naik, sekali gus menyaksikan pengurangan diskaun daripada 15 peratus kepada hanya dua peratus.

“Bagi membantu pengguna yang termasuk dalam kategori itu, kerajaan telah memperkenalkan diskaun tambahan kepada pengguna elektrik dalam blok tarif 601-900 kWj dengan bil elektrik antara RM232.35 hingga RM395.60.

“Mereka akan menikmati diskaun tambahan lapan peratus menjadikan 10 peratus sebulan bagi bil elektrik bulan April hingga September, berbanding hanya dua peratus yang dinikmati sejak April lepas.

“Jumlah pengguna yang terlibat adalah seramai 916,000 orang atau 12 peratus daripada keseluruhan pengguna domestik,” katanya.

Shamsul Anuar berkata, dengan tambahan bantuan ini, jumlah keseluruhan diskaun di bawah Bantuan Prihatin Elektrik yang diberikan kepada pengguna bagi tempoh 1 April hingga 30 Sept depan adalah sebanyak RM2.2 bilion.

Menurutnya, Dana Bantuan Prihatin Elektrik ini dibiayai kerajaan menerusi Kumpulan Wang Industri Elektrik, Kementerian Kewangan dan TNB.

Berita Berkaitan

Komen

......
Advertisment

Instagram

Terkini

反贪会查槟海隧舞弊案 下周找曹观友彭文宝问话

反贪会就槟城海底隧道涉嫌舞弊案件的调查,下周二(7日),槟州首长曹观友将接受反贪会的问话,而槟州行政议员彭文宝则在7月6日(周一)接受问话。

反贪会查槟海隧舞弊案 下周找曹观友彭文宝问话

反贪会就槟城海底隧道涉嫌舞弊案件的调查,下周二(7日),槟州首长曹观友将接受反贪会的问话,而槟州行政议员彭文宝则在7月6日(周一)接受问话。

Jualan kereta Proton melonjak pada Jun 2020

Proton Holdings Bhd mendapat manfaat susulan peningkatan jualan kereta sewaktu pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) pada Jun apabila kereta jenama nasional itu diunjur...

Bersatu, PAS tidak akan bertanding dalam PRN Sarawak – Dr James Masing

Seorang pemimpin Sarawak berkata Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan PAS tidak akan bertanding di Sarawak dalam Pilihan Raya Negeri ke-12 (PRN12) akan datang...

Tok Mat tak setuju PN guna lambang baru pada PRU15

Timbalan Presiden UMNO, Mohamad Hasan (Tok Mat) tidak bersetuju Perikatan Nasional (PN) bertanding sebagai gabungan tunggal yang menggunakan lambang baru pada pilihan raya umum...

Tiga lelaki dipenjara seumur hidup kerana menculik

Tiga lelaki hari ini dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh Mahkamah Tinggi di sini setelah didapati bersalah menculik seorang wanita bagi mendapatkan wang tebusan...

Sering Dibaca

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Projek JUAL NEGARA oleh Rejim PH dah settle – jom kita bersorak dengan gembira

Dalam rundingan. Ramai yang minat. Sabar. Tapi mesti kasi settle. Syarikat lapangan terbang Malaysia Airports Berhad ada jual tak?