#Coronavirus: Jumlah kematian Koronavirus di China melonjak 65, satu lagi rekod harian, menjadikan jumlah kematian global kepada 492 #pakdin.my

  • China juga mencatatkan pertambahan 3,971 kes yang disahkan, meningkat kepada 24,324
  • Majoriti kes-kes baru di wilayah Hubei

Kematian harian yang disebabkan oleh coronavirus baru telah mencapai rekod tertinggi di China, dengan 65 kematian – kesemuanya di wilayah Hubei – angka yang disahkan semalam yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa kesihatan. Mangsa yang baru dilaporkan menjadikan jumlah kematian keseluruhan di tanah besar China 490 orang.

Menurut data yang dikeluarkan pada hari Rabu pagi oleh Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan China (NHC), kes di seluruh negara meningkat sebanyak 3,971 – juga rekod harian tertinggi – kepada 24,324, kebanyakannya berlaku di Hubei, pusat wabak itu.

Kes coronavirus novel di Hubei meningkat 3,156 menjadikan jumlah keseluruhan 16,678, menurut tokoh wilayah tengah malam tadi. Hampir 2,000 daripada kes-kes baru ini disahkan di ibu kota Wuhan, Hubei, di mana virus itu dipercayai berasal dari pasar makanan laut dan daging.

ANGKA SEBENAR MUNGKIN LEBIH TINGGI

Jumlah kematian dan jangkitan baru menimbulkan kebimbangan yang semakin tinggi yang disuarakan oleh pakar kesihatan bahawa bilangan sebenar kes yang disebabkan oleh penularan, yang juga dikenali sebagai 2019-nCoV, mungkin jauh lebih tinggi, kerana statistik rasmi pada umumnya hanya mencerminkan kes-kes akut di mana pesakit telah dimasukkan ke hospital.

Berkaitan