Friday - July 30, 2021 @ 19:12
BERITAEKONOMIInflasi: Lim Guan Eng mesti sangat bebal dalam memahami ekonomi.

Inflasi: Lim Guan Eng mesti sangat bebal dalam memahami ekonomi.

Dia berkata bahawa kenaikan kadar inflasi adalah khusus kepada negara-negara menghadapi krisis sosio-ekonomi yang disebabkan oleh kerajaan autokratik dengan rasuah yang sudah berakar umbi.

“Apa yang unik mengenai kadar inflasi yang tinggi ini adalah bahawa tidak ada krisis kewangan global atau serantau, tidak seperti pada tahun 1998 atau 2008.

Komen beliau berikutan laporan bahawa kadar inflasi Malaysia bagi bulan Mac telah mencecah 5.1%, yang tertinggi sejak mencecah 5.7% pada November 2008.

Eh.. bangang.

Krisis kewangan bermakna orang tidak mempunyai pekerjaan dan wang. Justeru permintaan rendah yang membawa kepada inflasi yang rendah – inflasi tidak tinggi.

Kenaikan inflasi pada tahun 2008 adalah disebabkan oleh kenaikan semalaman dalam harga petrol sebanyak 41% kepada RM2.70 seliter – bukan disebabkan oleh krisis kewangan global atau serantau.

Pada pada masa zaman Mahathir di tahun 1998, kenaikan inflasi adalah disebabkan oleh penurunan 92% secara tiba-tiba dalam nilai Ringgit dari RM2.50 kepada setinggi RM4.81.

Seperti yang anda lihat dari graf, kadar inflasi Malaysia bagi sepanjang tahun 2016 adalah luar biasa rendah kerana harga petrol rendah yang menurun serendah RM1.60 seliter.

Disebabkan oleh kesan asas yang rendah tahun lepas, pemulihan harga minyak global dan ekonomi kita, yang mendorong permintaan – sebagai contoh, jualan kereta telah meningkat 10%, inflasi dalam beberapa bulan telah dijangka lebih tinggi daripada biasa.

Hanya berkata: inflasi negara adalah lebih tinggi daripada biasa sekarang kerana inflasi kita adalah lebih rendah daripada biasa berbanding tahun lepas.

BNM telah melaporkan bahawa kenaikan ini adalah sementara tetapi menjangka ia berada pada keadaan ini pada separuh kedua manakala penganalisis menjangka inflasi teras akan tetap agak sederhana, pertumbuhan dijangka kekal di bawah tekanan

Jika apa yang Lim Guan Eng kata adalah benar bahawa inflasi adalah lebih tinggi bulan ini kerana rasuah dan salah urus maka maknanya inflasi yang luar biasa rendah tahun lepas dan tahun-tahun sebelum ini adalah disebabkan oleh kurang rasuah dan pengurusan yang baik?

Berkaitan:

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here