30.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, December 1, 2020

Lapangan terbang Betong bantu pulih ekonomi penduduk di Selatan Thailand

YALA – Keamanan di tiga wilayah di selatan Thailand iaitu Narathiwat, Yala dan Pattani, yang 80 peratus penduduknya beragama Islam hanya boleh dikecapi melalui kemajuan ekonomi sebagaimana dirancang oleh Pusat Pentadbiran Sempadan Wilayah Selatan, (SBPAC)

Kerajaan yang berpusat di Bangkok, menggalakkan pendekatan ekonomi bagi menyelesaikan masalah dan membangunkan wilayah sempadan selatan itu bagi meningkatkan kualiti hidup dan mewujudkan keamanan berkekalan.

Bangkok sudah merangka pelan tindakan ekonomi di tiga wilayah di selatan termasuk di Yala menerusi pelan enam tahun sehingga 2022 yang antara lain akan memajukan Narathiwat, Yala dan Pattani berasaskan sosioekonomi masing-masing.

Sebagai contoh Nong Chik di Pattani dibangunkan sebagai bandar raya model bagi industri pertanian bercampur yang moden manakala, Betong di Yala pula dibangunkan sebagai bandar raya tenaga mampan yang mampu berdikari.

Dalam tersebut, dengan adanya lapangan terbang antarabangsa Betong, kerajaan menaruh harapan tinggi supaya ekonomi di situ akan kembali rancak apabila keamanan dapat kembali dipulihkan.

Selain itu, akan dijangkakan berlaku limpahan ekonomi setempat selepas beroperasinya lapangan terbang tersebut pada Jun nanti.

Pengarah Lapangan Terbang Antarabangsa Betong, Prajuab Nathong berkata, Lapangan Terbang Antarabangsa Betong itu mempunyai landasan sepanjang 1.8 kilometer, apron dan terminal lapangan terbang dan 20,587 penumpang dijangka melaluinya setiap tahun selepas mula beroperasi pada pertengahan ini.

Katanya, kos pembiayaan lapangan terbang itu menggunnakan perbelanjaan sebanyak 190 bilion Baht, yang diluluskan peruntukannya daripada belanjawan tahun fiskal 2016-2018 lalu.

Tambah beliau, buat permulaan apabila beroperasi kelak, laluan pesawat merangkumi domestik antara Betong-Haadyai; Betong-Phuket dan Betong-Koh Sa Mui.


“Dengan adanya Lapangan Terbang Antarabangsa Betong ini nanti, ia akan membangunkan ekonomi di Yala.

“Malah, ia juga akan menjadikan mereka daripada kawasan berjiran turut sama datang ke Betong. Ini menjadikan mereka yang mahu menjalankan perniagaan misalnya, mereka boleh datang ke Betong, Yala,” katanya dalam satu temubual yang diadakan di sini semalam.

Bagaimanapun kata Prajuab, laluan akan diperluaskan dengan melihat kepada permintaan dan sambutan terhadap penggunaan lapangan terbang itu nanti.

Betong, merupakan daerah negara jiran paling hampir dengan Perak yang letaknya hanya 15 kilometer dari Pengkalan Hulu dengan perjalanan menggunakan kereta mengambil masa sekitar 20 minit sahaja.

Lebih 7,000 orang mati sejak 16 tahun lepas ekoran pergolakan dan pemberontakan di tiga wilayah di selatan Thailand, sekaligus menjauhkan pelancong memasuki Narathiwat, Yala dan Pattani.

Ketidakadilan pembahagian sumber dan pembangunan ekonomi dikatakan menjadi punca segelintir penduduk di selatan marah kepada kerajaan selepas didakwa melakukan keganasan untuk tujuan menegur secara halus pihak pemerintah.

Sebagai memberi reaksi balas kepada kesan kemarahan itu, kerajaan Thailand pula menawarkan jalan pembangunan ekonomi dengan harapan rasa tidak puas hati tersebut boleh lenyap sekaligus mengembalikan keamanan di tiga daerah yang berhampiran dengan Malaysia itu. – MalaysiaGazette

 

Berita Berkaitan

Dua rangka mangsa letusan gunung berapi 79 Masihi ditemui

POMPEII, ITALI: Mayat dua mangsa letusan Gunung Vesuvius hampir 2,000 tahun lalu digali di...

UAE kini benarkan pasangan belum berkahwin tinggal serumah

ABU DHABI: Pengambilan alkohol kini bukan lagi kesalahan di Emiriah Arab Bersatu (UAE) selagi...

Hospital AS dalam tekanan ekoran kes meningkat

WASHINGTON: Hospital di seluruh Amerika Syarikat (AS) sekali lagi berdepan dengan tekanan, sehingga memaksa...

Ulama tersohor Syria selamat disemadi

Ulama tersohor Syria, Syeikh Dr. Muhammad Said Ramadhan Al-Buti selamat disemadikan di perkarangan Masjid...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...