25.7 C
Kuala Lumpur
Monday, September 28, 2020

PENDEDAHAN – MAHATHIR PERLU BERCAKAP BENAR MENGENAI 1MDB

20160926-Mahathir-IPP-tnb

Isu 1MDB bukan mengenai RM42 bilion yang kononnya ‘lesap begitu sahaja’, seperti apa yang dikatakan oleh Mahathir. Ia adalah mengenai mengurangkan 1MDB kepada ‘nilai skrap’ supaya mereka boleh melakukan satu lagi penipuan seperti MV Agusta dimana hampir RM400 juta telah hilang kerana berlaku beberapa urusniaga yang melucukan. Dalam usaha terbabaru ini, Malakoff akan memperolehi aset bernilai RM51 bilion dengan hanya RM9 bilion dan membuat tambahan pendapatan RM20 bilion pada penyenaraian 1MDB.

1. Sebelum kita membicarakan lebih kanjut mebgenai bagaimana Tun Dr Mahathir Mohamad merancang untuk menggunakan Malakoff untuk melakukan MV Agusta scam dan memindahkan RM42 bilion wang kerajaan ke dalam poket beliau serta kroni merangkap pemegang amanah (termasuk membuat tambahan pendapatan RM20 bilion pada penyenaraian aset), marilah kita terlebih dahulu memahami 25 tahun terakhir penjanaan tenaga atau perniagaan IPP di Malaysia.

2. Dari tahun 1979 hingga 1989, Samy Vellu menjadi Menteri Kerja Raya. Salah satu ‘pencapaian’ utama beliau adalah untuk menswastakan lebuh raya bertol utama di Malaysia kepada kroni Umno dan syarikat atas perintah Perdana Menteri, Mahathir ketika itu.

3. Lim Kit Siang membawa perkara ini ke mahkamah untuk cuba mendapatkan injunksi bagi menyekat apa yang dipanggil rompakan siang hari tetapi gagal. Mahkamah menendang keluar permohonan Kit Siang dan penswastaan lebuh raya bertol Malaysia itu berjalan tanpa sebarang halangan. Walaupun pengundi terkesan tetapi memberi Mahathir kemenangan besar dalam pilihan raya umum.

4. Pada tahun 1989, Samy telah dipindahkan ke Kementerian Tenaga, Telekom dan Pos di mana beliau berkhidmat sebagai Menteri sehingga tahun 1995, selepas itu beliau telah dipindahkan ke Kementerian Kerja Raya di mana beliau berkhidmat sebagai Menteri sehingga tahun 2008. Walaupun beliau merupakan Menteri Tenaga, Telekom dan Pos, penjanaan tenaga diswastakan kerajaan dan diwujudkan pengeluar tenaga bebas atau IPP.

5. Samy dikenali sebagai Menteri piratising (pelanun). Selepas penswastaan (atau piratising) semua lebuh raya bertol, Mahathir menghantar beliau ke Kementerian Tenaga, Telekom dan Pos untuk menswastakan penjanaan tenaga. Kemudian Mahathir memindahkan kembali Samy ke Kementerian Kerja Raya untuk menghabiskan kerja menswastakan pengeluaran air.

6. Selepas melantik Samy Menteri Tenaga, Telekom dan Pos pada tahun 1989, Mahathir dilantik Ani Arope Ketua Pegawai Eksekutif baru TNB pada tahun 1990, dan pada tahun 1991 Anwar Ibrahim telah dilantik sebagai Menteri Kewangan yang baru. Tidak ramai rakyat Malaysia tahu, Ani Arope dan Anwar telah dilantik sebagai CEO TNB dan Menteri Kewangan masing-masing untuk tujuan yang dikhususkan (yang melakukan ‘reverse takeover’ TNB oleh menswastakan pengeluaran atau penjanaan elektrik).

7. Pada 29 September 1992 (sepanjang tempoh Samy sebagai Menteri Tenaga, Telekom dan Pos, Ani Arope sebagai Ketua Pegawai Eksekutif TNB, dan Anwar sebagai Menteri Kewangan) Malaysia mengalami gangguan bekalan elektrik terputus di seluruh negara pada jangkamasa lama dan berlaku seluruh Semenanjung, yang dimaklum oleh kerajaan disebabkan oleh panahan kilat.

8. Bagaimanapun menurut Ani Arope, kejadian itu sebenarnya dirancang dan dilakukan hanya untuk membuktikan bahawa Malaysia tidak mempunyai pilihan melainkan untuk menswastakan penjanaan tenaga kepada syarikat-syarikat IPP kerana ‘ketidakcekapan’ TNB dan ‘ketidakupayaan menguruskan perniagaan tenaga’ .

9. Seorang rakan sekelas saya yang mengendalikan perkara ini memberitahu saya bahawa ia adalah satu tindakan sabotaj, jelas dan mudah, untuk mewajarkan menswastakan pengeluaran tenaga. Pada tahun 1993, IPP pertama diperolehi di Paka, Terengganu, membuktikan Ani Arope dan rakan sekelas saya adalah betul.

10. Pada tahun yang sama, 1993, sebaik sahaja IPP pertama telah diwujudkan, Malakoff melupuskan aset perladangannya dan beralih aktivitinya kepada sektor tenaga. Pada masa ini, Malakoff adalah IPP yang terbesar di Malaysia dan Asia Tenggara dari segi kapasiti penjanaan. Ia mempunyai portfolio yang agak besar aset penjanaan tenaga di Malaysia, wilayah MENA (Timur Tengah dan Afrika Utara), dan Australia menurut Frost & Sullivan.

11. Dan Mahathir bukan sahaja mahu Malakoff sebagai IPP terbesar yang mengawal 50% daripada pengeluaran tenaga, tetapi dia mahu syarikat itu boleh secara praktiknya memonopoli industri dan dengan itu ‘memiliki’ TNB melalui pintu belakang atau di atas dasar ‘reverse takeover’.

12. Tahun lepas, penganalisis meramalkan Malakoff mempunyai peluang yang baik bagi pelabur yang mahu melabur dalam IPP. Mereka berkata ketidaktentuan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) dalam penyenaraian unit tenaga, Edra Global Energy Bhd, yang telah ditangguhkan beberapa kali, juga membuat Malakoff calon yang lebih kukuh dalam penyenaraian berbanding 1MDB.

13. Dalam erti kata lain, kerana 1MDB tidak mampu untuk meneruskan rancangannya untuk Tawaran Awam Permulaan (IPO), yang menjadikan Malakoff peneraju utama pengeluaran tenaga di Malaysia. Oleh itu sabotaj atau ‘kegagalan’ 1MDB adalah satu kelebihan yang besar kepada sesiapa sahaja pemilik Malakoff. (Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai dilaporan oleh The Star pada 21 Mac 2015: Malakoff set to make a comeback).
http://www.thestar.com.my/business/business-news/2015/03/21/malakoff-set-to-make-a-comeback/

14. Tetapi sabotaj terhadap 1MDB bukan sahaja bagi memastikan Malakoff tetap nombor sat dalam pengeluaran tenaga. Ia juga adalah untuk mewujudkan penanda aras bagi nilai 1MDB. Mahathir terus mengatakan bahawa RM42 bilion wang 1MDB telah hilang ditiup angin. Ini bermakna 1MDB adalah satu lagi MV Agusta – bermakna ia adalah sebuah syarikat yang telah mengalami kerugian RM42 bilion, tidak bernilai langsung, dan harus dijual untuk menutup cerita.

15. Ramai daripada anda mungkin tidak tahu tentang apa yang berlaku kepada MV Agusta dan bagaimana RM400 juta telah hilang begitu sahaja. Pada Disember 2004, Proton membeli kepentingan 57.75% dalam MV Agusta pada harga 70 juta euro (RM367.6 juta). Semasa itu penasihat Proton adalah Mahathir.

16. Mereka kemudian mengumumkan bahawa MV Agusta adalah sebuah syarikat mati. “Sekiranya MV Agusta jatuh ke bankrap, Proton akan tertakluk kepada liabiliti luar jangka berjumlah sehingga sehingga RM923.1 juta,” kata Proton.

17. Tidak lama selepas itu, MV Agusta dijual pada harga 1 euro (RM4.00), selepas itu orang yang membelinya menjual syarikat itu kepada Harley Davidson pada harga US$109 juta (RM450 juta). Jadi, Proton kerugian hampir RM370 juta dan kemudian ‘rugi’ lagi RM450 juta yang sepatutnya ia boleh memperolehi RM80 juta.

18. Dan ini adalah apa yang dirancang oleh Mahathir terhadap 1MDB. Tetapi dia tidak boleh berbuat demikian melainkan jika Najib mengikut telunjuk beliau atau Mahathir menyingkir Najib dan menggantikan dengan orang lain. Mahathir mahu kerajaan mengumumkan bahawa 1MDB adalah bermasalah dan iaya perlu dijual sama seperti yang mereka lakukan terhadap MV Agusta. Dan kemudian Malakoff akan memainkan peranan sebagai ‘kuda putih’ dan datang dalam untuk membantu ‘menyelamatkan’ 1MDB.

19. Itu yang akan membolehkan Malakoff untuk memonopoli perniagaan pengeluaran tenaga dan secara tidak langsung mereka akan memiliki TNB pada jenis asas ‘reverse takeover’.

20. Sama seperti dalam industri air, industri tenaga adalah perniagaan yang remeh. Pengeluaran tenaga adalah lebih baik, terutamanya apabila anda menjual semua yang anda menghasilkan secara pukal kepada TNB atas pembelian yang dijamin dan pada harga yang ditetapkan dalam tempoh beberapa dekad, yang TNB perlu membayar sama ada mereka mampu menjual elektrik atau tidak.

21. Pada asasnya, ia adalah perniagaan ‘mencetak wang’. TNB mesti membeli semua tenaga elektrik yang anda menghasilkan pada harga tertentu. Petronas, seterusnya, mesti menjual gas kepada IPP ini pada yang lebih rendah daripada harga pasaran. IPP membuat keuntungan dalam masa yang sama TNB berurusan dengan kerja yang remeh menjual tenaga elektrik kepada pengguna. Sama ada TNB untung atau rugi itu bukan masalah IPP.

22. Dan itulah sebabnya pada tahun 1996 Ani Arope meletakkan jawatan daripada TNB dengan rasa jijik. Dia tidak lagi boleh bertolak ansur dengan TNB dipaksa untuk membantu IPP membuat keuntungan, sehingga RM20 bilion setahun menurut Ani Arope. Dan apa yang lebih menjijikan Ani Arope adalah bahawa jika dia menimbulkan apa-apa ‘masalah’ kepada IPP, dalam beberapa minit sahaja dia akan menerima panggilan telefon dari pejabat Perdana Menteri.

23. Pendek kata, Ani Arope tidak mahu menjadi tali barut mereka. Oleh itu dia meninggalkan TNB. Hari ini, tali barut mereka dalam TNB ialah Ketua Pegawai Eksekutif, Azman Mohd, yang mengambil alih daripada seorang lagi tali barut mereka, Che Khalib Mohamad Noh. Jadi, sejak tahun 1990, Mahathir dan kroni beliau mempunyai kawalan mutlak didalam TNB.

24. Ini adalah sesuatu yang telah dirancang oleh Mahathir sejak tahun 1989 sebelum Samy Vellu dipindahkan ke Kementerian Tenaga, Telekomunikasi dan Pos dan dia melantik Ani Arope CEO TNB pada tahun 1990 juga Anwar Ibrahim selaku Menteri Kewangan pada tahun 1991. Kemudian, pada tahun 1992, mereka ‘mengatur’ kejadian bekalan elektrik terputus secara menyeluruh di seluruh negara dan pada tahun 1993 menganugerahkan konsesi IPP yang pertama.

25. Hari ini, semua IPP adalah di tangan pemegang amanah Mahathir, proksi, penama dan kroni. Dan sekiranya 1MDB boleh dijual, pemilik baru 1MDB bukan sahaja mengawal sepenuhnya perniagaan tenaga di Malaysia, yang bermakna mereka juga mengawal TNB, tetapi mereka juga akan mengaut lagi sejumlah RM42 bilion dari 1MDB memandangkan 1MDB tidak pernah kehilangan RM42 bilion seperti apa yang dituduh oleh Mahathir, sebaliknya mempunyai aset melebihi liabiliti sebanyak RM9 bilion.

26. Jadi rancangan itu adalah sangat mudah. Pertama mereka sabotaj Tawaran Awam Permulaan (IPO) 1MDB untuk membawa syarikat itu melutut kepada mereka. Kemudian Mahathir mengumumkan bahawa 1MDB menanggung kerugian (rugi, kerana kehilangan perniagaan) RM42 bilion dan RM42 bilion telah hilang dibawa angin – padahal 1MDB hanya mempunyai hutang sebanyak RM42 bilion tetapi masih memiliki aset RM9 bilion berbaki melebihi hutang.

27. Kemudian, apabila 1MDB tidak dapat diselamatkan, Malakoff datang untuk ‘menyelamatkan’ dengan membelinya pada hanya RM9 bilion, iaitu RM51 bilion aset tolak RM42 bilion ‘hilang’. Malakoff kemudian boleh menyenaraikan 1MDB dan membuat tambahan RM20 bilion pada penyenaraian awam disamping RM42 bilion diperolehi dari penilaian dibawah nilai sebenar 1MDB, memberi Malakoff keuntungan sebanyak RM62 bilion dan memonopoli industri penjanaan tenaga negara.

28. Najib tahu mengenai perkara ini. Dan dia juga tahu bahawa ini adalah sebab utama mengapa Mahathir menyerang 1MDB sejak Disember 2014. Ia bukan mengenai ‘Selamatkan Malaysia’, seperti yang didakwa oleh Mahathir. Ia adalah matlamat untuk merobek Malaysia dan membuat keuntungan berbilion-bilion, seperti apa yang dilaporan oleh The Star:

http://www.thestar.com.my/business/business-news/2015/03/21/malakoff-set-to-make-a-comeback/

20160926-Mahathir-IPP-tnb-malakoff29. Najib tahu bahawa sejak 1990 matlamat Mahathir adalah untuk mengawal industri tenaga, yang akan memberikan IPP RM20 bilion setahun, menurut Ani Arope. Pada masa Najib menjadi Perdana Menteri industri tenaga adalah di tangan pemegang amanah, proxi, penama dan kroni Mahathir dan TNB adalah sepenuhnya di bawah kawalan Mahathir.

30. Kami telah menulis mengenai perkara ini sebelum ini seperti berikut:

Che Khalib bin Mohamad Noh telah menjadi Pengarah Urusan Kumpulan MMC Corporation Bhd sejak 1 Julai 2013.

Che Khalib berkhidmat sebagai Pengarah Urusan Kumpulan Malakoff Corporation Berhad (Malakoff) sejak 1 Julai 2013 hingga 8 Disember 2014 dan berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Operasi Strategi Kewangan dan Perancangan di DRB-HICOM Berhad sejak 16 Julai 2012.

Che Khalib berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Tenaga Nasional Berhad dari 1 Julai 2004 hingga 30 Jun 2012 dan berkhidmat sebagai Presiden sehingga 30 Jun 2012.

Mahathir’s new battleground: TNB
http://www.malaysia-today.net/mahathirs-new-battleground-tnb/

31. Pada bulan April 2015, seorang ahli perniagaan Cina tertentu telah berjumpa Leo Moggie, Pengerusi TNB. Ahli perniagaan Cina ini membuat kesilapan dengan menyebut nama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak – maksudnya bukan memburukkan.

Leo Moggie lantas mengingatkan ahli perniagaan Cina dan menasihatkan tidak ‘menggunakan’ nama Najib. ‘Najib’ adalah ‘perkataan tidak elok’ dalam TNB, jelas Leo Moggie. Mahathir mengawal TNB dan memutuskan apa sahaja. Jika anda dilihat memihak kepada Najib maka anda tidak akan dipedulikan.

32. Jadi tiada apa yang berubah setelah 26 tahun walaupun Mahathir telah bersara 13 tahun yang lalu. TNB masih domain Mahathir dan akan kekal sebagai tempt beliau mengaut keuntungan.

Mahathir’s unseen hands in TNB
http://www.malaysia-today.net/mahathirs-unseen-hands-in-tnb/

33. Najib tidak dapat menasionalisasikan apa yang telah pun diswastakan. Jika kerajaan mahu mengambil semula kawalan keatas apa yang dianggap sebagai industri strategik dan kritikal, yang boleh digunakan untuk menjatuhkan negara ini jika berada di tangan yang salah, maka kerajaan perlu menangani secara komersial dengan membeli kembali IPP melalui GLC.

34. Dan itulah sebabnya 1MDB telah diwujudkan, untuk mengambilaih semula kawalan ke atas perniagaan tenaga dan TNB bebas daripada kawalan Mahathir. Menyedari apa yang dirancang oleh Najib, yang sekiranya ia berjaya akan menyebabkan Mahathir kehilangan kawalan industri tenaga, beliau mensabotaj 1MDB – pertama dengan mensabotaj IPO dan kemudian dengan menyebarkan cerita bahawa 1MDB telah ‘kehilangan’ RM42 bilion walaupun sebenarnya aset mereka melebihi liabilitinya pada RM9 bilion dan apa yang disebut kerugian RM42 bilion bukan kerugian sebaliknya adalah pinjaman.

35. Dan apabila Bank Negara disekat semua pinjaman kepada 1MDB itu bermaksud memastikan bahawa syarikat itu bersedia untuk diambilalih oleh Malakoff.

36. Apabila ini semua berlaku, yang adalah apa yang Mahathir harapkan, Malakoff akan bernilai terlalu besar dan ia akan menjadi milik Mahathir tetapi atas nama pemegang amanah beliau, proksi, penama dan kroni. Kerajaan akan diguna untuk menyerap kerugian sebanyak RM42 bilion dan yang bersama-sama dengan penyenaraian 1MDB, akan memberi Malakoff keuntungan sebanyak RM62 bilion.

37. Sabotaj Penyenaraian Awam Permulaan (IPO) 1MDB menafikan keuntungan kerajaan sebanyak RM20 bilion. Jika tidak 1MDB akan menjadi bernilai lebih daripada RM70 bilion dengan hutang hanya RM42 bilion. Dan langkah Penyenaraian Awam Permulaan (IPO) akan menjamin 1MDB bebas daripada semua hutang dan bernilai jauh lebih daripada apa yang bernilai sekarang.

 The Star pada 21 Mac 2015: Malakoff set to make a comeback).
http://www.thestar.com.my/business/business-news/2015/03/21/malakoff-set-to-make-a-comeback/

Berita Berkaitan

Jika Saya Menang, Anwar Mungkin Hilang Kerusi PD – Mohd Khairul

Kalau Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri sekali pun, tempohnya tidak lama kerana...

Istana Negara sahkan majlis menghadap Anwar ditangguh

Istana Negara mengesahkan majlis menghadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim...

Komen

..

Drama pemilihan Ketua Menteri Sabah belum tamat, Zahid bertegas

KOTA KINABALU – Konflik pemilihan Ketua Menteri Besar Sabah masih belum terjawab meskipun pimpinan Gagasan Rakyat Sabah (GRS) telah mengadap Yang Dipertua Negeri Tun,...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan