Penjenamaan BN di media sosial lebih berkesan daripada PR

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Benarkah UMNO bentuk jajaran baharu?

1. Sejak beberapa hari ini tular pelbagai poster yang...

Kerajaan PN: Kaji, siasat dan rangka…

20 Jan 2021: Kerajaan PN akan kaji kenaikan harga...

INW: Indonesia pasar menggoda sindikat narkoba internasional

masih lemahnya sistem pengamanan yang sudah ada Jakarta (ANTARA) -...

凯里:采访奥运媒体即日起接种疫苗

(布城14日马新社讯)全国新冠疫苗接种计划(PICK)协调部长凯里说,即将前往东京采访奥运会的媒体人员从今日起施打新冠疫苗。

najib_sosialmediaLebih 2.9 juta pengundi baharu atau sekitar 22 peratus daripada 13.3 juta pengundi berdaftar di negara ini mempunyai peranan yang besar untuk menentukan landskap politik negara pada pasca Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Dekan Fakulti Ekologi Manusia Universiti Putra Malaysia, Prof. Madya Dr. Zaid Ahmad berkata, pengundi-pengundi baharu tersebut boleh menjadi petunjuk awal untuk pembentukan kerajaan selepas ini. Malah kebanyakan pengundi baharu itu merupakan pengundi muda dan mereka amat dekat dengan media sosial seperti twitter, blog, dan facebook.

Atas faktor itu, Barisan Nasional (BN) telah melangkah ke hadapan dengan mengubah trend kempen selari dengan kehendak semasa. Malah penjenamaan BN di media sosial dilihat lebih berjaya berbanding Pakatan Rakyat (PR) kerana BN dilihat lebih teratur mempunyai langkah penjenamaan yang khusus.

Pemerhati politik Profesor Madya Dr James Gomez dari School of International Studies, UUM mendapati penjenamaan BN & PM Najib Razak di media sosial lebih ketara jika dibandingkan dengan Pakatan Rakyat yang sehingga kini tidak ada apa-apa penjenamaan yang khusus.

Dominasi BN di alam maya kali ini lebih ketara jika di banding dengan PRU12 dan ini mampu membawa kesan positif kepada Perdana Menteri dan kerajaan BN. Pemimpin-pemimpin BN lebih menerajui jumlah followers & likes sama ada di Facebook mahupun Twitter.

Beliau berkata PR ketinggalan sebanyak dua minggu untuk mengatasi BN memandangkan kempen akan bermula dalam tempoh tersebut bagi negara menghadapi PRU 13.

BN jelasnya kini sangat berbeza kerana sehingga April 2013, BN mempunyai imej yang sangat kukuh di media sosial dengan pengikut “like” di Facebook berjumlah 1,580,00, sedangkan Nik Aziz sekadar 889,000; Anwar Ibrahim 480,000 dan Lim Kit Siang hanya 120, 000. Gabungan ketiga-tiga mereka masih lagi jauh ketinggalan sebanyak 80,000 “likes” di belakang Najib.

Bagi laman Twitter pula, jumlah pengikut adalah; BN 24,000, PKR 27,000; DAP 27,000 PAS 1200 and PR 1,900.

Pengikut peribadi Najib pula 1,460,000 dan Pakatan Anwar Ibrahim 267,000, Nik Aziz 94,000 dan Lim Kit Siang 89,000. Gabungan ketiga-tiga pemimpin pembangkang itu juga gagal menyaingi Najib.

PR pula jelasnya gagal memaparkan penjenamaan gabungan berkenaan melalui ikon antara pemimpin mereka.

Beliau turut menjelaskan, walaupun sokongan di Facebook tidak boleh dijadikan kayu pengukur, ia adalah nilai penjenamaan yang perlu diambil kira memandangkan PRU 2008 menunjukkan media sosial memainkan peranan penting.

BACA juga:

Leave a Reply