PRK Kajang Bukan Penentu Hala Tuju Masyarakat Cina #PRKKajang #KajangMove

chew-mei-fun-animie-2

- Advertisement -

Blog Helen Ang telah menyiarkan kenyataan penuh Perdana Menteri Malaysia kepada Parlimen bersabit Ops Lalang pada 28 Oktober 1987 yang mana penulis anggap sebagai relevan dengan apa yang berlaku hari ini. Di sini, penulis memetik semula sebahagian dari kenyataan tersebut, khas untuk renungan seluruh rakyat Malaysia, amnya dan para pengundi di Kajang, khasnya:

“DAP sengaja mengejek parti Cina dalam Barisan Nasional sebagai “running dogs” parti Umno.Dengan ini maka semakin bertambahlah usaha parti Cina dan India dalam Barisan Nasional untuk membuktikan bahawa mereka juga kuat dari segi perkauman bahkan lebih kuat lagi daripada DAP dan pemimpin-pemimpinnya. Berbagai isu dijadikan asas ujian tentang siapa lebih kuat perkaumannya.

Beberapa daripada isu-isu ini amat sensitif termasuk soal tarian singa, soal koperasi, soal papan tanda dan iklan, soal bahasa Cina, soal Bukit Cina, soal pakaian, soal ikrar murid di sekolah, soal matapelajaran elektif di Universiti Malaya, KBSR, soal pribumi Bumiputera dan akhir-ahkir ini soal guru sekolah Cina.”

Sedar atau tidak, semua yang berlaku pada 1987 tersebut sedang berlaku pada hari ini sekali gus, membuktikan bahawa walaupun selepas tragedi berdarah 1969 dan sehinggalah ke hari ini, DAP tidak pernah menukar objektifnya mahupun strateginya,.

Isu bahasa Cina, guru sekolah Cina, matapelajaran di Universiti dan di sekolah, isu bumiputera terus menjadi masalah buat DAP. Mana-mana pihak dari kaum Cina yang berpegang kepada kontrak sosial dan menerima hakikat keperluan berasimilasi dengan bangsa Melayu akan dicemuh sebagai ‘anjing UMNO’ oleh DAP.

DAP menolak perpaduan melalui kontrak sosial dan ingin pastikan agar kaum Cina tidak berasimilasi, apatah lagi duduk di bawah pemerintahan Melayu. DAP inginkan agar negara ini diperintah oleh Cina serta ditukar acuannya seratus peratus.

Untuk itu, DAP menggunakan sekolah vernakular serta akhbar-akhbar berbahasa Cina untuk memburukkan UMNO dan kerajaan. UMNO digambarkan sebagai korup, bodoh dan rasis serta menindas orang-orang Cina.

Kita hairan kenapa masyarakat Cina begitu mudah terpengaruh dengan DAP. Bukan mereka tidak tahu bahawa jika korup yang menjadi isu, maka DAP adalah jauh lebih korup lagi. DAP sanggup memanipulasi pemilihan parti sendiri. Malah, Teoh Beng Hock ‘terpaksa’ mati bagi menutup salah laku pemimpin DAP.

Jika benar UMNO sebodoh yang didakwa DAP, maka tidak mungkin Malaysia mampu berdiri teguh sepertimana hari ini. Segala pencapaian Malaysia, sehingga pernah digelar Harimau Asia adalah di atas kebijaksanaan pemimpin UMNO.

DAP berhujah pula bahawa kemajuan Malaysia hanya dicapai kerana kaum Cina bijak berniaga dan menjana ekonomi negara. Hujah DAP ini sekali gus membuktikan bahawa UMNO tidak pernah menganaktirikan kaum Cina dan mereka diberi peluang sehingga mampu menjadi mendominasi ekonomi.

Hakikatnya, kaum Cina berjaya di Malaysia kerana UMNO memerintah dengan adil dan kerana orang-orang Melayu yang mewakili pengguna terbesar, tidak pernah bersikap rasis.

Semua ini adalah fakta jelas, tetapi malangnya kaum Cina tidak mampu mencernanya kerana pemikiran mereka telah dihasut oleh DAP selain bersifat rasis tegar semulajadi.

Setelah menikam UMNO di belakang pada PRU-13 yang lalu, kaum Cina kekal dengan sikap degil dan enggan mengakui hakikat ini. Mereka masih bercita-cita ingin melihat negara ini dikuasai oleh kaum Cina kerana percaya yang mereka mampu menjadi lebih kaya jika Cina yang menjadi pemerintahnya.

Pepatah ada berkata bahawa ‘orang tamak selalu rugi’ dan percayalah bahawa ketamakan orang-orang Cina itu bakal membawa kerugian kepada diri mereka dan juga seluruh negara. Bijakpandai juga mengatakan bahawa ‘orang yang tidak belajar dari sejarah akan dihukum mengulangi sejarah itu berkali-kali’.

DAP menolak sejarah mengenai komunis dan 13 Mei yang mana kedua-duanya didalangi oleh kaum Cina. DAP menanam kepercayaan di kalangan masyarakat Cina bahawa sejarah itu telah dimanipulasi oleh UMNO. DAP berbohong kerana ingin memperlihatkan orang Cina sebagai hero dan sebagai pihak yang baik.

Apa yang menyedihkan ialah orang-orang Cina menerima pembohongan DAP bulat-bulat tanpa berfikir langsung. Mereka percaya UMNO itu jahat dan Melayu itu bodoh. Mereka percaya yang DAP akan mampu memerintah dengan lebih baik. Atas semangat rasis semulajadi, orang-orang Cina melihat penindasan DAP terhadap orang-orang Melayu di Pulau Pinang sebagai wajar.

Orang-orang Cina tahu bahawa satu-satunya cara untuk memenangkan DAP adalah dengan turut memberi sokongan kepada PKR dan PAS setiap kali pilihanraya.

Walau apapun berlaku, sebagai pihak yang lebih matang, lebih rasional dan lebih bijak, orang-orang Melayu tetap memberi peluang dan mengharapkan orang-orang Cina berubah dan mampu berfikir. Kita mengharapkan agar orang Cina tidak mudah diperdaya oleh DAP sehingga menjadi buta akibat terbawa-bawa dengan emosi benci, angkuh dan tamak.

Dan Pilihanraya Kecil Kajang sepatutnya menjadi platform terbaik untuk menguji orang-orang Cina. Namun, walau apapun keputusan PRK ini, kita tidak harus terlalu cepat percaya dengan apa yang dipertontonkan masyarakat Cina.

Kini, persoalan di Kajang ialah: apakah masyarakat Cina sanggup memilih seorang boneka sebagai ADUN hanya kerana beliau mewakili PKR? Atau apakah mereka bakal memilih calon BN hanya kerana beliau seorang Cina?

Sekiranya orang-orang Cina memenangkan BN di Kajang, maka persoalan seterusnya ialah: Apakah ia satu lagi permainan politik mereka untuk meningkatkan tuntutan dan desakan ke atas kerajaan dalam menghadapi PRU-14?

Berita Berkaitan

Komen

......
Advertisment

Instagram

Terkini

37 Ditahan, Sambut Hari Jadi Menu Dadah

Seramai 37 individu termasuk enam wanita dengan tiga daripadanya warga Indonesia ditahan dalam keadaan lalok dipercayai mengambil dadah ketika meraikan sambutan hari lahir di...

37 Ditahan, Sambut Hari Jadi Menu Dadah

Seramai 37 individu termasuk enam wanita dengan tiga daripadanya warga Indonesia ditahan dalam keadaan lalok dipercayai mengambil dadah ketika meraikan sambutan hari lahir di...

Pawagam berkonsepkan tonton dalam kereta pertama di Malaysia

Akibat pandemik covid-19 yang melanda seluruh dunia, syarikat M-Junction telah memperkenalkan pawagam yang berkonsepkan tonton dalam kereta “drive in theatre” yang pertama di Malaysia...

Ekonomi Malaysia Dijangka Berkembang 6.3 – 7.5 Peratus Tahun Depan

Agensi-agensi antarabangsa mengunjurkan keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia pada 2021 akan berada dalam sekitar 6.3 peratus hingga 7.5 peratus, kata Menteri Kewangan Tengku...

Prestasi Bursa Saham Malaysia Pulih, Antara Terbaik Di ASEAN

KUALA LUMPUR – Indeks penanda aras FBM KLCI muncul sebagai indeks berprestasi terbaik di ASEAN bagi separuh pertama tahun ini. Ia hanya susut sebanyak 5.5%...

Burukkan Imej Negara… Ada Pemimpin PH Di Belakang Al Jazeera?

Ketua Pergerakan Puteri UMNO, Datuk Zahida Zarik Khan berkata ketegasan kerajaan sangat diperlukan disaat banyak pihak cuba untuk memburukkan imej negara. Ujarnya, tindakan salah lapor...

Sering Dibaca

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Projek JUAL NEGARA oleh Rejim PH dah settle – jom kita bersorak dengan gembira

Dalam rundingan. Ramai yang minat. Sabar. Tapi mesti kasi settle. Syarikat lapangan terbang Malaysia Airports Berhad ada jual tak?