28.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 29, 2020

Projek Pan Borneo 100 Peratus Ditawarkan Kepada Kontraktor Sabah – Pairin

pan-borneo-highway

Pelaksanaan projek Lebuhraya Pan Borneo akan ditawarkan 100 peratus kepada kontraktor tempatan Sabah yang layak dan berkeupayaan untuk membina projek itu, kata Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Joseph Pairin Kitingan.

Beliau berkata jaminan itu diberikan oleh kerajaan Persekutuan melalui Majlis Ekonomi yang menetapkan supaya projek itu ditawarkan kepada kontraktor tempatan.

Beliau berkata kerajaan negeri juga bersetuju dengan kerajaan Persekutuan untuk melaksanakan projek Pan Borneo dengan kaedah rakan kongsi penyampaian swasta (PDP) bagi merancang, mereka bentuk, perolehan kontrak dan pengawasan projek.

“PDP adalah satu kaedah penyampaian khusus yang akan membantu kerajaan mempercepat pelaksanaan projek Pan Borneo dalam tempoh dan bajet ditetapkan.

“Dengan kaedah ini, risiko pelaksanaan dan penyiapan projek akan ditanggung oleh pihak PDP,” kata Pairin, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tambunan pada sesi soal jawab di Dewan Undangan Negeri Sabah di sini, hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Seri Lajim Ukin (PKR-Klias) yang ingin tahu sama ada pelaksanaan projek Pan Borneo terdiri daripada kontraktor tempatan seperti di Sarawak.

Pairin berkata pembinaan projek itu akan dilaksanakan secara tender terbuka seperti mana dilaksanakan di Sarawak; selain membahagikan lebuh raya sepanjang 706km itu di Sabah kepada beberapa kluster bagi memberi peluang kepada lebih banyak kontraktor berkeupayaan dan layak untuk melaksanakannya.

“Setakat ini, belum ada kontraktor ditawarkan untuk melaksanakan Pan Borneo Sabah fasa pertama,” katanya.

Katanya pembinaan Lebuhraya Pan Borneo Sabah akan bermula pada Mac tahun depan sebaik sahaja reka bentuk terperinci membabitkan tiga pakej awalan iaitu Jalan Donggongan Papar Spur; Jalan Tawau-Semporna; dan Jalan Lahad Datu Bypass siap pada penghujung tahun ini.

Sementara itu, ketika mencelah soalan tambahan Lajim, Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman berkata peruntukan memang sudah diberikan kepada Sabah dan Sarawak seperti mana diumumkan dalam Bajet 2016.

“Cuma (Sabah) caranya PDP. Apa yang baik PDP ini, ia dikendalikan oleh orang Sabah dan Setiausaha Kerajaan Negeri yang menjadi pengerusi kepada lembaga tender ini nanti dan kita minta juga kontraktor Sabah diberi keutamaan,” katanya, menambah kerajaan negeri turut menjalin kerjasama dengan swasta dalam projek itu.

Lajim ingin tahu kenapa kerajaan Persekutuan tidak menyediakan peruntukan geran projek itu seperti di Sarawak dan mengapa Sabah menggunakan kaedah PDP.

Berita Berkaitan

Covid-19: Enam pelajar, tujuh guru positif

KOTA KINABALU: Enam pelajar sekolah dan tujuh guru membabitkan tiga sekolah di Lahad Datu...

Pembubaran DUN Sabah: Mahkamah Rayuan tolak rayuan Musa Aman dan 32 ADUN

Mahkamah Rayuan pada Selasa menolak rayuan 33 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sabah untuk...

Komen

..

BERSATU Mungkir Janji, Bung ‘Mengamuk’ Di Hadapan Hajiji

Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dikatakan mengamuk di hadapan Ketua Menteri Sabah yang baharu, Datuk Seri Hajiji Noor...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,348PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan