25.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 20, 2020

Sejarah Ringkas Kejatuhan Anwar Ibrahim – Siri 2

Setelah mendengar keterangan pihak pendakwaan, Yang Arif Hakim telah memutuskan seperti berikut:

“Saya dengan ini berpuas hati bahawa pihak pendakwa mempunyai prima facie yang menunjukkan bahawa tertuduh, semasa memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, mempunyai kapasiti untuk melakukan korupsi dalam keempat-empat dakwaan yang dikenakan terhadapnya menurut s 2(I) dari Ordinan No. 22.”

Bagi tuduhan pertama, hakim mendapati bahawa tertuduh telah mengarahkan Dato’ Mohd Said bin Awang, Pengarah Cawangan Khas dan Amir bin Junus, Timbalan Pengarah Cawangan Khas II untuk memperolehi kenyataan bertulis dari Azizan bin Abu Bakar menafikan dakwaan liwat sepertimana yang terkandung dalam Akuan Bersumpah bertarikh 5 Ogos 1997 yang mana berjaya diperolehi dengan tujuan untuk mengelak dari dimalukan.

Bagi tuduhan kedua, tertuduh didapati telah mengarahkan perkara yang sama kepada orang yang sama dengan tujuan melindungi dirinya dari dikenakan tindakan undang-undang.

Bagi tuduhan ketiga, tertuduh telah mengarahkan Dato’ Mohd Said bin Awang, Pengarah Cawangan Khas dan Amir bin Junus, Timbalan Pengarah Cawangan Khas II untuk memperolehi kenyataan bertulis dari Ummi Hafilda bte Ali menafikan dakwaan salahlaku seks dan liwat seperti yang terkandung dalam laporannya bertajuk “Perihal Salah Laku Timbalan Perdana Menteri” bertarikh 5 Ogos 1997 yang mana berjaya diperolehi dengan tujuan mengelak dari dimalukan.

Bagi tuduhan keempat, tertuduh didapati telah mengarahkan perkara yang sama kepada orang yang sama dengan tujuan melindungi dirinya dari dikenakan tindakan undang-undang.

Ketika disoal dikandang tertuduh, Anwar telah bersikap seperti biasa iaitu cuba membelitkan setiap kata-katanya:

Soalan: Apakah setuju bahawa P20 dan P22 membawa faedah kepada Dato’ Seri?

Anwar: Bagi saya soal faedah tidak berbangkit.

Soalan: Bersetuju atau tidak bahawa P20 dan P22 adalah penting kepada Dato’ Seri?

Anwar: Kebenaran penting bagi saya.

Soalan: Apakah P20 dan P22 penting kepada Dato’ Seri?

Anwar: P20 dan P22 ditulis oleh Azizan. Penjelasan Ummi dan Azizan terhadap tohmahan dan fitnah adalah untuk memberikan kenyataan yang benar.

Soalan: Bersetujukah tidak bahawa P20 dan P22 telah dihantar oleh Dato’ Seri sendiri kepada Perdana Menteri bersama dengan D76 sebagai lampiran-lampiran?

Anwar: soalan itu sangat mengelirukan kerana D76 dihantar kepada Perdana Menteri satu tahun berikutnya dan saya muatkan dalam lampiran hampir semua surat yang ada di dalam simpanan termasuk P14 yang dikatakan telah juga dikirim kepada Perdana Menteri. Saya tidak tahu sama ada sebahagian atau kesemua lampiran-lampiran tersebut telah dihantar kepada Perdana Menteri sebelumnya.

Soalan: Setuju atau tidak bahawa P20 dan P22 telah dihantar kepada Perdana Menteri bersama dengan D76? Dato’ Seri setuju atau tidak bahawa Dato’ Seri memuatkan P20 dan P22 ke dalam D76 untuk perhatian Perdana Menteri?

Anwar: D76 ditulis kepada Perdana Menteri sebagai lanjutan perbincangan di antara saya dan dengan Perdana Menteri.

Soalan: Soalan saya tidak dijawab.

Anwar: P20 dan P22, saya jawab setelah bincang dengan Perdana Menteri semua dokumen yang ada dalam rekod saya dilampirkan.

Soalan: Ini hanya soalan mudah.

Anwar: Saya ulangi iaitu lampiran-lampiran di D76 termasuk P20 dan P22 dihantar kepada Perdana Menteri sebagai lanjutan perbincangan yang saya akan adakan dengan Perdana Menteri.

Lihat saja bagaimana Anwar sukar sekali menjawab soalan yang hanya memerlukan jawapan “Ya” atau “Tidak” sebaliknya cuba mengelirukan mahkamah mengenai bahan bukti iaitu surat penafian dari Ummi dan Azizan kepada Perdana Menteri. Ditanya sama ada beliau yang mengarahkan pihak polis mendapatkan penafian mereka, Anwar menafikannya dan mempertanggungjawabkan sepenuhnya perolehan penafian tersebut ke atas Dato’ Mohd Said dan Dato’ Amir Junus.

Pihak pembela bagaimanapun terus menuduh kerajaan telah berkonspirasi dengan pihak polis untuk menjatuhkan beliau. Untuk ini, Yang Arif Hakim telah menyatakan:

Konspirasi politik adalah slogan yang digunakan secara sewenang-wenangnya oleh pihak pembela sejak dari mula perbicaraan. Laungan slogan ini ialah untuk menyatakan bahawa terdapatnya tokoh politik tertentu yang berkonspirasi untuk menjatuhkan tertuduh dan untuk mencapai matlamat itu telah meminta bantuan Ummi untuk membuat dakwaan atas kepentingan mereka. Seperti yang telah saya katakan di awal penghakiman ini, benar atau tidak dakwaan (konspirasi) ini bukanlah isunya. Apa yang pihak pendakwaan perlu buktikan hanyalah fakta pertuduhan. Itu saja yang diperlukan oleh pendakwaan untuk pertuduhan ini. Maka, bukti dan sebab, motif dan pengenalan atau penjelasan fakta berkenaan pertuduhan (konspirasi) adalah tidak relevan berdasarkan SS 7, 8 dan 9 Akta Bahan Bukti. Ini bermakna, walaupun jika terdapat tekanan, sama ada politik, korporat atau apa jua di sebalik dakwaan Ummi bukti (berkenaan konspirasi) adalah tidak relevan dalam isu ini.

Apa yang tinggal untuk dibangkitkan oleh pihak pembela selain dari penafian, adalah membuktikan bahawa kenyataan saksi pendakwaan berkenaan arahan yang diberikan oleh tertuduh hanyalah rekaan.

Bagaimanapun apabila tertuduh ditanya mengenai tuduhan konspirasi politik beliau hanya memberikan gambaran bahawa terdapat beberapa orang politik yang tidak senang dengannya sejak berlakunya krisis kewangan 1997.

Sekali lagi, beliau ditanya apakah teori konspirasi ini dibangkitkan untuk menunjukkan bahawa semua tuduhan terhadapnya adalah tidak benar. Beliau menjawab, “Tidak. Ia adalah untuk mempertikaikan kredibiliti saksi).”

(Bersambung)

Berita Berkaitan

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan pada Ogos 2020, meningkat 24.7 peratus dari segi jumlah berbanding bulan yang sama tahun lalu,...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil kadar tarif elektrik bagi tahun depan berikutan penyusutan kos pengeluaran arang batu dan dan gas...

Media Prima dijangka catat untung

KUMPULAN media bersepadu, Media Prima Berhad (Media Prima) dijangka kembali mencatat keuntungan pada tahun kewangan 2021 dan 2022, demikian mengikut CGS-CIMB Securities International Pte...

Gading gajah di rumah Tun M jadi perhatian

Tun Dr Mahathir pada Ahad lalu memuat naik foto sedang menonton siaran langsung persidangan Parlimen Digital di Facebook melalui komputer riba. Namun menjadi tanda tanya...

Terowong Dasar Laut: Lim Guan Eng bakal didakwa?

Kertas siasatan projek pembinaan terowong dasar laut Pulau Pinang bernilai RM6.3 bilion kini berada di fasa akhir siasatan dan dijangka akan diserahkan kepada Pejabat...

Azmin Ali di ‘pulau’ di perasmian Rumah Generasi Ke 2 Felda di Felda Palong

Yang hadir hanyalah wartawan, polis pengiring serta beberapa orang urusetia yg mengikuti rombongan tak diundang itu..

[Video] Penyamun bersenjata parang samun lapan sekeluarga

Siasatan awal mendapati terdapat enam penjenayah dengan menaiki sebuah kenderaan telah berhenti di luar rumah mangsa. 

Eksport getah asli negara meningkat

Eksport getah asli Malaysia meningkat 17.6 peratus pada Julai 2020 kepada 45,386 tan berbanding 38,587 tan pada Jun 2020, demikian menurut Jabatan Perangkaan Malaysia...

Kes bebaskan 15 pendatang tanpa izin, enam anggota polis Hulu Selangor ditahan SPRM

“Kesemua anggota itu ditahan pada Rabu lepas bagi membantu siasatan berkaitan pembebasan 15 pendatang tanpa izin,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Rasuah bebaskan PATI: Hakim Mahkamah Sesyen pula ditahan SPRM

Tangkapan ini berkaitan dengan kes tangkapan sebelum ini melibatkan seorang peguam dan timbalan pendakwaraya dan beberapa anggota polis baru-baru ini.

Komen

..

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Najib persoal rekod bersih Warisan berkait projek jalan RM1.4 bilion

Bekas perdana menteri Najib Razak mempersoalkan rekod Warisan Plus sebagai kerajaan yang bersih dan telus sekali gus menuntut jawapan mengenai cara bagaimana kontrak projek...

Ekonomi Sabah menjunam dibawah Warisan kata Najib

Saya amat kagum dengan jawapan tipu diberi Shafie Apdal bahawa ekonomi Sabah merosot sejak mereka ambil alih pada tahun 2018 adalah salah kerajaan BN...

#PRNSabah: ‘Hukum kami jika mungkir janji’

Pentadbiran negeri di bawah Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang dibarisi Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional (BN) dan Parti Bersatu Sabah (PBS) sedia dihukum rakyat...

Najib cemuh Warisan isu janji manifesto

Bekas perdana menteri Najib Razak mencemuh Warisan selepas Presiden Shafie Apdal mempertikaikan dapatkah atau bolehkah manifesto Gabungan Rakyat Sabah dilaksanakan dan dicapai. Najib berkata manifesto...

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,344PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...