31.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, November 29, 2020

SEJUTA PELUANG PEKERJAAN AKAN TERTUTUP JIKA TPPA BERAKHIR

Ketika seluruh dunia terus memperkatakan mengenai kemenangan mengejut Donald Trump pada Pilihan Raya Presiden Amerika kelmarin, bagi pemain industri pula kemenangan ini telah mewujudkan satu polemik baru terutama melibatkan perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA).

Wujud kebimbangan bahawa Trump berkemungkinan besar akan mengkaji semula semua perjanjian melibatkan TPPA yang ditandatangani semasa era pentadbiran Presiden Barrack Obama.

Andai ini berlaku, kesannya sudah pasti kepada 11 buah negara yang sudah menadatangani perjanjian perdagangan strategik ini.

Ini kerana, sebelum ini, pihak penganjur, iaitu Amerika Syarikat telah menyatakan bahawa menerusi perjanjian ini, kesemua negara peserta akan menikmati kadar pertumbuhan ekonomi dan peluang pekerjaan yang lebih komprehensif.

Namun, andai perjanjian ini ditamatkan sebelum ia dilaksanakan, besar kemungkinan, pertumbuhan ekonomi negara anggota akan kembali seperti asal dan paling dibimbangkan, peluang pekerjaan juga gagal dihasilkan.

Mengulas akan hal ini, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed dilaporkan berkata, Malaysia berkemungkinan akan kehilangan kira-kira 1 juta peluang pekerjaan andai TPPA ini menemui titik penamatnya.

Nada yang sama turut diluahkan oleh PricewaterhouseCoopers (PwC) yang menjangkakan, Malaysia akan turut terkena tempias jika TPPA ini tidak dilaksanakan di bawah pentadbiran Trump.


PwC sebelum ini mengunjurkan Malaysia akan dapat mewujudkan 1 juta peluang pekerjaan andai TPPA ini dilaksanakan. Namun, setelah Trump berkuasa kelak, jika beliau memutuskan untuk tidak meneruskan perjanjian TPPA ini, Malaysia menjadi negara keempat daripada 11 negara yang terlibat dalam TPPA akan terjejas dengan dasar baru ini.

Namun begitu, menurut Menteri Kewangan Kedua, Datuk Johari Abdul Ghani, Trump berkemungkinan tidak akan menggadaikan sesuatu perjanjian yang telah dipersetujui sebelum ini hanya untuk melaksanakan manifesto pilihan rayanya.

Malah Trump sebagai ahli perniagaan yang berjaya, pastinya tidak akan melakukan perkara yang terlalu radikal sehingga boleh melemahkan ekonomi dunia.

Ini kerana, ekonomi Amerika Syarikat dan dunia saling berkait dan beliau pastinya enggan memperjudikan kedudukan ekonomi Amerika hanya kerana mahu memansuhkan TPPA.

20161111-batal-tppa-1juta-peluang-pekerjaan-hilang

Berita Berkaitan

PETRONAS rugi RM3.4 bilion suku ketiga 2020

Kerana dijarah dan di perah semenjak rejim PH sehingga era Tok Abah Kau, Petronas...

Ekonomi – Mahathir Vs Najib

Aku tengah tengok temuramah Sinar Harian terhadap DS Najib. Satu soalan yang ditanya adalah apakah...

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada RM250 kepada RM300 bermula tahun...

Kakitangan awam dapat RM600, pesara RM300

Demi menghargai jasa dan bakti anggota perkhidmatan awam, kerajaan mengumumkan Bantuan Khas Kewangan RM600...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...