32.9 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 16, 2021

Standard & Poor's menurunkan prospek Hong Kong dan China daripada stabil kepada negatif – salah Najib & 1MDB?

Minggu lepas, Agensi Penarafan Standard & Poor’s Corp menurunkan prospek Hong Kong dan China daripada stabil kepada negatif. Yang ini DAP, Pakatun dan Protun nak salahkan siapa? Najib dan 1MDB juga?

Moody Standard & Poor’s Corp adalah agensi penilaian yang menyemak semula penarafan Malaysia daripada positif kepada stabil pada bulan Januari – menyebabkan sekumpulan pemimpin DAP, Pakatun dan Protun (pakar ekonomi media sosial) menuduh ini salah Najib, GST, 1MDB, dan sebagainya.

Mereka senyap menikus buat tak nampak tinjauan mengatakan faktor global keadaan pasaran dan harga komoditi yang merupakan faktor dorongan utama untuk semakan baru-baru ini.

sebenarnya, selain daripada Hong Kong dan China, Standard & Poor’s Corp telah menurunkan penarafan pelbagai negara sejak 3 bulan lepas – Poland, Rusia, Kazakhstan, Sepanyol, Georgia, Croatia,, Saudi, Oman, Bahrain (diturunkan kepada junk!), Brazil, Costa Rica, Azerbaijan dan mempunyai banyak orang lain semua diturunkan.

http://www.dw.com/en/sp-downgrades-russia-to-junk-territory/a-18216037

China downgraded.
http://www.wsj.com/articles/SB932576615265243057

Japan downgraded.
http://marketrealist.com/2015/09/japans-credit-rating-downgraded-standard-poors/

http://www.scmp.com/news/hong-kong/economy/article/1923583/hong-kongs-credit-rating-risks-cut-financial-secretary-blasts

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.