Suara Rakyat Bangsatkan Ringgit #SampahRakyat #pakdin.my

Jangan lah singkat sangat pemikiran. Tak berwawasan langsung. Belajar membezakan ‘lebih stabil’, ‘lebih kukuh’ dan ‘lebih tinggi’

Sampah Rakyat cuba untuk mengapi-apikan kemarahan dengan berkata Ringgit kita lebih “Bangsat” daripada Rupiah Indonesia.

Memang benar jika anda melihat pada satu tahun kebelakangan.

Tetapi jika anda melihat selama 2 tahun, 3 tahun atau 5 tahun yang lalu walaupun sepuluh tahun yang lalu, nilai Ringgit lebih tinggi berbanding Rupiah.

2 hingga 5 tahun yang lalu, Ringgit kita kukuh berbanding Rupiah apabila harga tenaga (minyak) adalah tinggi.

Ini kerana kita adalah kita sebuah negara pengeksport bersih minyak manakala Indonesia adalah pengimport minyak – oleh itu harga tenaga memberi kesan kepada kedua-dua eksport/import negara dan dengan ini menyebabkan mata wang berbeza.

Sejak setahun yang lalu, harga minyak yang telah jatuh merudum dan ini menyebabkan Ringgit telah menunjukkan prestasi yang lebih buruk daripada Rupiah.

Walau bagaimana pun, menurut Bloomberg dan disebabkan oleh pelbagai keadaan, Rupiah Indonesia nampaknya “Set to Reclaim Worst Asian Currency Mantle

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-12-20/rupiah-set-to-reclaim-worst-asian-currency-mantle-from-ringgit

Sampah Rakyat, sila belajar ekonomi dan berhenti mengelirukan pembaca yang kurang berpengetahuan dan kurang pintar anda.

Berkaitan