28.8 C
Kuala Lumpur
Friday, October 30, 2020

Tanah runtuh? Banjir? Salahkan Tuhan teruslah!

Sahabat Alam Malaysia (SAM) yang terdiri dari pakar mengenai kelestarian alam semulajadi berkata, mereka telah memberi amaran kepada kerajaan Pulau Pinang bahawa tragedi tanah runtuh akan terus berlaku sekiranya cerun-cerun terus ditarah. Walau bagaimanapun, mereka telah dicap sebagai pembuat masalah.
BACA sini: Penang landslide: We told you so, experts tell state gov’t ((https://www.nst.com.my/news/nation/2018/10/422913/penang-landslide-we-told-you-so-experts-tell-state-govt)

Malah, pakar tanah Dr Kam Suan Peng pernah mengutarakan masalah penghakisan cerun di Bukit Kukus akibat pembangunan yang tidak dipantau sebanyak dua kali kepada kerajaan negeri, namun tidak diendahkan.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow, berkata bahawa kejadian tanah runtuh di Bukit Kukus yang telah mengorbankan seramai 3 orang dengan 3 orang masih hilang itu telah disebabkan oleh hujan lebat.
BACA sini: Rain could have caused fatal Penang landslide, says CM ((https://www.themalaysianinsight.com/s/104964)

Alasan tersebut sama seperti guru beliau yang kini menjadi Menteri Sidang Media.

Semasa menjadi Ketua Menteri, Menteri Sidang Media pernah gunakan alasan hujan lebat untuk menerangkan kejadian banjir berulang kali di negeri tersebut.
BACA sini: Guan Eng dedahkan punca banjir di Pulau Pinang (http://www.sinarharian.com.my/mobile/ultras/liga-antarabangsa/guan-eng-dedahkan-punca-banjir-di-pulau-pinang-1.731596)

Malah, beliau juga yang terkenal dengan kesilapan titik perpuluhan pernah memperbetulkan data yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia kerana tidak menepati citarasa beliau. Titik perpuluhan pun salah, ada hati nak ajar orang lain.
BACA sini: Guan Eng betulkan maklumat Jabatan Meteorologi tentang taburan hujan P. Pinang (https://www.roketkini.com/2017/11/20/guan-eng-betulkan-maklumat-jabatan-meteorologi-tentang-taburan-hujan-p-pinang/)

Apa-apa pun, tahniahlah kepada para pengundi Pulau Pinang kalau ada adik-beradik, sanak-saudara, rakan-taulan yang mati tertimbus atau lemas. Anda sendiri yang memilih kerajaan anda. Elok sekiranya anda ikut aje salahkan hujan…atau nak blanket cover, salahkan Tuhan terus.

SeademonTV

Berita Berkaitan

Tun Mahathir kempen Kerajaan Perpaduan lagi

Ketika krisis politik melanda negara, nampaknya bekas perdana menteri paling lama, Tun Dr Mahathir...

Agong guna ‘soft power’ selamatkan negara dari ahli politik kata peguam

Kejayaan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengemudi negara ketika kerajaan...

UMNO kekal fokus pentingnya Gencatan Politik – Keputusan mesyuarat MKT UMNO

KENYATAAN MEDIA Mesyuarat Khas Majlis Kerja Tertinggi UMNO telah mengambil keputusan: 1. UMNO terus kekal fokus...

Gila rebut jawatan, populariti Bersatu, UMNO semakin merudum

Populariti Bersatu dan UMNO dilihat semakin merudum kerana di dakwa terlalu sibuk mengejar jawatan...

Komen

..

Kenyataan Macron: Mahathir kena fokus kepada individu bukan serang negara & bangsa kata Najib

Bukanlah nak defend sangat tapi saya rasa dunia patut bertenang dan membaca kenyataan Tun Mahathir secara penuh dan dalam konteks penuh. Perlu adil kepada Tun...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,361PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan