UtamaEKONOMISalah Tanggapan Halang Rakyat...

Salah Tanggapan Halang Rakyat Faham Sejauh Mana Manfaat Transformasi PM @NajibRazak - pakdin.my

http://etp.pemandu.gov.my/default.aspxDasar transformasi holistik Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah melangkaui manfaat asal yang digariskan untuk kesejahteraan rakyat.

Bagaimanapun, salah tanggapan awam dan pengaruh negatif pembangkang telah menghalang rakyat daripada menyedari sejauh mana kebenarannya manfaat yang dibawa oleh Program Transformasi Kerajaan dan Program Transformasi Ekonomi serta pelbagai inisiatif lain.

Semasa menggesa rakyat supaya mempunyai sudut pandangan yang betul, Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan Datuk Seri Dr Mohd Irwan Serigar Abdullah berkata dasar Najib telah meletakkan negara pada trajektori pertumbuhan walaupun keadaan global yang sukar.

“Pelbagai program seperti Program Skim Latihan 1Malaysia, Skim Rumah Pertamaku, BR1M dan Pasukan Petugas Kebolehpasaran Graduan tidak dinafikan telah meningkatkan kebajikan rakyat,” kata beliau semasa taklimat media di sini Jumaat.

Merujuk kepada pelbagai dasar transformasi yang mewakili rangka kerja menyeluruh bagi kesejahteraan berterusan Malaysia sebagai ‘Najibnomics’, beliau berkata program-program ini telah membawa pertumbuhan ekonomi berserta dengan peningkatan kebahagiaan rakyat.

Mohd Irwan berkata program-program transformasi dan inisiatif lain di bawah kepimpinan Najib yang membuahkan hasil, memberi kepentingan yang sama kepada pertumbuhan ekonomi dan kesejahteraan rakyat.

“Najibnomics” merangkumi idea-idea kreatif dan inovatif, dasar, strategi dan program Najib untuk mengangkat negara ke arah ekonomi berpendapatan tinggi dan maju menjelang 2020.

Bagaimanapun, beliau mengecam pihak pembangkang kerana penipuan yang amat nyata dan tuduhan tidak berasas terhadap kerajaan termasuk tuduhan baru-baru ini yang kerajaan Jepun telah membayar kepada kerajaan Malaysia sejumlah RM207 bilion sebagai pampasan atau gantirugi untuk “buruh paksa yang maut ketika membina landasan kereta api”.

Begitu juga dengan krisis air di Selangor, di mana beliau mendedahkan yang Kerajaan Persekutuanlah yang telah memperuntukkan RM120 juta kepada Syabas untuk menaik taraf kemudahan air di negeri itu.

Beliau juga menegur ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana mencanangkan langkah-langkah populis seperti menurunkan harga petroleum jika mereka memenangi pilihan raya umum, walhal, pada hakikatnya, negara boleh jatuh muflis sekiranya mereka berbuat demikian kerana Malaysia telahpun memberikan subsidi yang banyak kepada harga petrol.

Mohd Irwan berkata di bawah dasar Najib, pertumbuhan ekonomi dilihat sebagai cara untuk mencapai sesuatu, di mana keputusan akhirnya ialah untuk meningkatkan kualiti kehidupan rakyat secara keseluruhannya termasuk meningkatkan tahap kebahagiaan mereka.

Dalam usaha agar rakyat terus gembira, beliau berkata Perdana Menteri telah menekankan isu-isu seperti pekerjaan, pendapatan tinggi, perpaduan sosial, kadar jenayah yang rendah, sistem pengangkutan yang baik, penyampaian perkhidmatan awam yang baik dan kos kehidupan yang rendah.

Semasa menerangkan dengan lebih lanjut, Mohd Irwan berkata di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) bagi menangani peningkatan kos hidup, lebih empat juta isi rumah dan lebih enam juta pelajar sekolah rendah, menengah dan pengajian tinggi telah menerima bantuan.

Mengenai Program Transformasi Ekonomi (ETP), hasilnya termasuk pelaburan swasta dari segi nominal meningkat 16.6 peratus kepada RM111.8 bilion pada 2011.

“Selepas mencatatkan pertumbuhan rancak pada 2011, pelaburan persendirian meneruskan momentum pertumbuhan kukuh untuk mencatatkan peningkatan dua digit sebanyak 25.5 peratus tahun ke tahun pada sembilan bulan pertama 2012 kepada RM112.2 bilion,” kata Mohd Irwan.

Untuk memerangi jenayah, kerajaan merancang untuk menambah 4,000 anggota polis, 10,000 motosikal untuk PDRM dan 10,000 anggota rizab polis sukarela tahun ini, katanya.

Selain itu, Program Transformasi Komuniti yang mengandungi dua komponen, iaitu Program Transformasi Luar Bandar dan Program Transformasi Bandar, juga berjaya mendekati masyarakat dan membolehkan semua komuniti mendapat manfaat daripada kekayaan negara.

Baru-baru ini, Program Transformasi Sosial juga diperkenalkan oleh kerajaan untuk mengukuhkan nilai teras, budaya kerja dan sikap rakyat Malaysia.

Facebook Comments

Berkaitan

Baca Juga

‘Aplikasi Telegram Perdana Menteri digodam’ – ini jawapan dari Pasukan Telegram

Ini jawapan dari Pasukan Telegram: PUBLIC NOTICE  On 8 August , we were informed that personal Telegram accounts belonging to the Prime Minster and Minister of...

Siapakah peguam bela bagi kes rasuah Datuk Latif Bandi..??

Rupanya peguam dia adalah Datuk Hasnal Rezuar Merican.. Siapakah Datuk Hasnal Rezuar Merican..? Rupanya beliau adalah Timbalan Ketua UMNO Bahagian Selayang.Dan menetap di Dun Kuang dalam...

Bot penyeludup karam: Seorang maut, 35 pendatang asing diselamatkan

SHAH ALAM  -- Seramai 35 pendatang asing tanpa izin berjaya diselamatkan kru sebuah kapal tangki milik syarikat swasta, manakala seorang lelaki maut apabila bot...

Rakyat M’sia berkahwin di selatan Thailand dinasihat tidak lengahkan pendaftaran perkahwinan

PHUKET -- Konsul Jeneral Malaysia di Songkhla Muhammad Ridzuan Abu Yazid menasihati rakyat Malaysia yang berkahwin di Selatan Thailand supaya tidak melengahkan pendaftaran perkahwinan...

[VIDEO] Ribut terbangkan khemah program Bekwoh Keluarga Malaysia

TUMPAT: Kawasan Pantai Geting, di sini, yang turut menjadi lokasi penganjuran Program Bekwoh Keluarga Malaysia Rakyat Tumpat dilanda ribut malam tadi 6 Ogos 2022. Keadaan...

[VIDEO] Tiga beranak maut kemalangan

KOTA KINABALU: Tiga beranak maut apabila kenderaan pacuan empat roda yang dinaiki mereka terbabas lalu merempuh tiang jejambat di Jalan Lintas malam tadi 5...

Remaja parah langgar gajah

Kluang: Seorang pelajar sekolah menengah parah selepas terlanggar gajah di Jalan Kota Tinggi - Kluang berdekatan Taman Seri Impian di sini, kira-kira 10 malam...

[VIDEO] Perahu karam, budak lelaki 10 tahun hilang

KUCHING – Seorang kanak-kanak lelaki berusia 10 tahun dikhuatiri lemas apabila perahu yang dinaikinya bersama keluarga karam dalam kejadian di Sungai Rajang, Kapit, di...

Potong rambut panjang, pelajar serang guru guna batang penyapu

HULU SELANGOR: Seorang pelajar Tingkatan Tiga tergamak menyerang gurunya dengan batang penyapu sambil mengugut mahu membunuh mangsa, kerana berang rambutnya yang panjang dipotong dalam...

[VIDEO] Rasuah: Pemilik syarikat agensi pekerjaan antara dua lelaki ditahan SPRM

KUALA LUMPUR -- Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan seorang ahli perniagaan dan seorang pemilik syarikat agensi pekerjaan bagi membantu siasatan kes rasuah mendapatkan...

“Hitam Celah Paha Itu Normal” Doktor Pakar Bidas Jualan Produk Pemutih Buat Ibu Mengandung

Pakar perubatan, Dr. Amirah Azlan membidas segelintir peniaga produk kewanitaan yang gemar membuat promosi ‘murahan’ dengan memberi teori-teori kesihatan salah serta menakutkan masyarakat. Seperti yang...

Alat sulit ‘patah’ ketika hubungan intim ganas dengan isteri

JAKARTA – Alat sulit seorang lelaki berusia 50 tahun di Indonesia dipercayai ‘patah’ melakukan hubungan intim ganas bersama isterinya, lapor portal berita MailOnline semalam. Lelaki...