CERTOT wang 1MDB dipulangkan. #pakdin.my

Biar saya bagi contoh paling mudah untuk korang faham.

Seorang member bernama Wan Mi ada simpanan RM500,000 juta untuk melabur.

Dia pun bawaklah RM500,000 ini pada sebuah syarikat pelaburan dan berjumpa pengerusi syarikat itu yang bernama Encik Ahmad.

Dan diserahkan RM500,000 itu kepada Encik Ahmad untuk dilabur. Siap resit semua bukti duit dah diserah.

Malangnya, Encik Ahmad tak masukkan duit itu ke dalam syarikat pelaburan itu tetapi dia kongsi dengan kawan Cina dia bernama Low.

Ahmad ambil RM250,000 dan Low ambil RM250,000.

Kemudian, Low pun gunakan duit ini untuk membeli sebuah jet ski (RM10,000), beli sebuah kedai (RM130,000) dan melabur di dalam satu bisness kecil (RM100,000).

Pada satu hari, Encik Wan Mi nak keluarkan duit RM500,000 dia.

Tetapi syarikat pelaburan itu kata mereka tak pernah terima wang itu walaupun pengerusi mereka ialah orang yang menerima duit Encik Wan, siap resit semua.

Encik Wan pun siasatlah apa sudah terjadi.

Check punya check, dia dapat tahu macam mana Ahmad dah bahagikan wang itu dengan Low dan apa yang telah dibeli oleh Low.

Kalau saudara adalah Encik Wan, apa yang saudara patut buat?

A) Tuntut wang dari syarikat pelaburan itu kerana ianya pengerusi mereka yang sah dan telah terima wang.

atau

😎 Rampas aset-aset Low dan menjualnya supaya dapat balik wang itu walaupun aset seperti sampan itu akan susut nilai apabila dijual?

Tentu pilihan A adalah pilihan yang betul kerana syarikat pelaburan itu amat besar dan kita boleh dapatkan kesemua wang yang telah hilang.

Jika pilih B, masa yang diambil agak lama dan tiada jaminan kita boleh dapatkan nilai penuh yang kita hilang. Lagi pulak nak menanggung kos menjaga aset yang susut nilai tu.

Seperti cerita di atas, kerajaan BN memilih pilihan A dan telah menandatangani satu perjanjian penyelesaian dengan syarikat IPIC milik kerajaan Abu Dhabi.

Siapa yang ikut kronologi 1MDB ini pasti tahu dan faham bahawa semua wang yang telah hilang adalah SELEPAS dipindahkan atau dijamin oleh IPIC.

Justeru itu, IPIC telah berjanji untuk memulangkan semua wang ini sebelum 30 Disember 2020.

Tetapi apabila mereka menang PRU14, kerajaan PH membatalkan perjanjian penyelesaian ini pula.

PH memilih cara B walaupun masa diambil adalah lama dan wang yang boleh kita dapat balik tidak akan dapat 100% dari jumlah yang telah hilang.

Kenapa?

Kerana PH tahu bahawa cara ini boleh memanjangkan cerita 1MDB dan tidak mahu rakyat tahu bahawa BN telah selesaikan wang yang dikatakan hilang.

Bolehlah teruskan permainan mereka kerana setiap kali ada aset atau wang yang dirampas atau dibayar balik, cerita 1MDB boleh keluar lagi. Dan ia akan diulang ulang seperti televisyen buruk.

PH membuat keputusan demi kepentingan politik sahaja dan bukan untuk menuntut balik 100% wang yang hilang atau menegakkan keadilan.

Itulah sebab mereka membatalkan perjanjian penyelesaian itu dan tidak menuntut balik dari IPIC.

Itu juga sebab Kerajaan PH tidak mahu tangkap, siasat atau soal-siasat pengurus besar IPIC walaupun sangat jelas Ahmad telah bersalah. Bukan sukar untuk mereka dapatkan bantuan Interpol.

Hakikatnya, dengan ambil langkah merugikan ini, ia menguntungkan PH untuk berterusan menuduh Najib dan mengabaikan tanggungjawab serta peranan IPIC, pengerusi serta pengurus besar IPIC.

Jadi, tidak hairan bahawa Najib telah berkali-kali meminta kerajaan PH untuk mendedahkan perjanjian penyelesaian 1MDB dengan IPIC tetapi kerajaan PH tidak membalas.

Nampak permainan PH? Sampai bila anda semua nak ditipu? Atau mereka mahu berterusan kata anda semua uneducated dan mudah ditipu?

Rujukan:

1: Penyelesaian IPIC-1MDB April 2017: Apa Yang Kita Perlu Tahu

Penyelesaian IPIC-1MDB April 2017: Apa Yang Kita Perlu Tahu

2: Rundingan 1MDB-IPIC Hadapi Jalan Buntu Lapor Reuters – Pakatun Buat Cerita Lain

Rundingan 1MDB-IPIC Hadapi Jalan Buntu Lapor Reuters – Pakatun Buat Cerita Lain

3. 1MDB-IPIC: Ledakan Bom – Surat Dari Kerajaan British Virgin Island Dan Pengumuman IPIC Kepada Bursa Saham London

1MDB-IPIC: Ledakan Bom – Surat Dari Kerajaan British Virgin Island Dan Pengumuman IPIC Kepada Bursa Saham London

Berkaitan