30.8 C
Kuala Lumpur
Monday, January 18, 2021

Jambatan runtuh berpunca dari lori lebih muatan

Sebuah jambatan besi sementara menghubungkan Kampung Sungai Buah Luar, Dengkil, Selangor, runtuh berpunca lori lebih muatan yang melalui jambatan itu, pagi tadi.

Difahamkan, jambatan besi yang merentasi Sungai Semenyih itu hanya mampu menampung berat 2.5 tan sedangkan lori yang melalui jambatan itu pula membawa muatan tar lebih 30 tan.

Dalam kejadian jam 11 pagi itu, jambatan yang berusia lebih 10 tahun itu kerap menjadi laluan alternatif penduduk khususnya ke pekan Bangi Lama dan Dengkil serta ke jalan utama Bangi – Dengkil.

Seorang penduduk tempatan, Mohd Zain Hassan, 58, berkata, kejadian berlaku pada jam 11 pagi apabila dia hendak keluar ke pekan Dengkil membeli barangan sebelum melihat orang ramai berkumpul berdekatan jambatan itu.

Katanya, dia difahamkan, pemandu lori berkenaan salah faham dan tidak sedar jambatan itu hanya mampu dilalui oleh kenderaan ringan sahaja.

“Beberapa penduduk cuba menghalang pemandu lori itu dari melalui jambatan berkenaan namun pemandu lori itu tidak menghiraukan nasihat diberikan penduduk.

“Disebabkan kejadian itu penduduk Kampung Sungai Buah Dalam terpaksa menggunakan jalan jauh yang jaraknya lebih dua kilometer untuk menghantar anak ke sekolah dan menunaikan solat berjemaah di Masjid Kampung Sungai Buah Luar,” katanya.

Sementara itu, seorang jurucakap Lembaga Air Selangor (LUAS) memaklumkan, pihaknya sudah melakukan pemeriksaan setakat jam 2 petang dan mendapati tiada sebarang pencemaran berlaku disebabkan tumpahan tar berkenaan.

“Kami akan mengadakan pemeriksaan setiap satu jam sekali bagi mengelak berlaku pencemaran kerana lori berkenaan membawa muatan tar selain kebocoran minyak diesel,” katanya.

Setakat jam 4 petang ini, lori berkenaan masih belum dialihkan.

Selain itu, pemandu lori tidak mengalami kecederaan dan berjaya menyelamatkan diri selepas kejadian itu.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.