30 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 25, 2020

Orang Melayu bersatu bila tergugat- Ku Li

Penyatuan secara menyeluruh orang Melayu yang kelihatan agak sukar berikutan perbezaan fahaman politik ketika ini boleh berlaku jika ada isu besar yang menggugat kedudukan mereka, kata Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaliegh Hamzah.

Katanya, beliau yakin orang Melayu boleh bersatu tetapi mesti ada sebab serta isu yang sesuai dan ia tidak harus lahir atas dasar konflik dengan kaum lain, tetapi lebih kepada jati diri mereka sendiri.

“Orang Melayu hari ini nampaknya macam tidak bersatu kerana masing-masing dengan pandangan dan fahaman mereka sendiri, namun jika ada isu yang menggugat kedudukan mereka, ia (penyatuan) akan berlaku.

“Jika ini berlaku, barulah orang Melayu akan balik cari pemimpin mereka untuk berjuang. Sekarang mereka nampak macam tidak menghiraukan pemimpin,” katanya yang menyuarakan pandangan mengenai perlunya orang Melayu segera bersatu demi masa depan generasi akan datang.

Berita Harian melaporkan, Ku Li berkata demikian ketika berucap pada majlis Perhimpunan Veteran UMNO Kedah yang bertemakan ‘Memantapkan Perpaduan Melayu’ di Alor Setar, Kedah pada Isnin.

Hadir sama, Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Kedah, Datuk Othman Aziz; Timbalan Pengerusi Veteran UMNO Kedah, Abdul Aziz Ahmad dan Setiausaha Veteran UMNO Kedah, Basharon Hanafiah.

Sementara itu, Othman berkata, UMNO negeri tidak pernah meminggirkan veteran parti itu kerana sedar jasa serta perjuangan mereka yang amat besar dalam arena politik negara sebelum ini.

Katanya, peranan veteran amat penting kepada parti kerana mereka adalah pejuang sejati yang sentiasa teguh dengan UMNO walau dalam apa jua keadaan.

Beliau berkata, mengikut perangkaan, pengundi berusia 60 tahun menguasai suku daripada keseluruhan 887,107 pengundi di negeri ini dan jumlah itu amat besar serta boleh mempengaruhi keputusan pilihan raya.

“Daripada jumlah itu, 72 peratus atau 143,962 adalah Melayu dan ia menunjukkan peranan serta pengaruh veteran amat besar dan UMNO sentiasa menyedari hakikat itu.

“Oleh itu, saya berharap janganlah ada yang berasa jauh hati dan menganggap UMNO meminggirkan veteran kerana ia tidak betul. Jika ada apa-apa yang perlu datanglah berjumpa kami dan kita akan bantu mengikut kemampuan yang ada,” katanya.-3/5/2011 AGENDADAILY


Berita Berkaitan

Darurat: Raja-Raja Melayu bermesyuarat esok

Sembilan Raja-Raja Melayu dan empat Yang di-Pertua Negeri di Malaysia dijadualkan mengadakan pertemuan khas...

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Polis tahan 31 individu berhibur dalam parti tertutup

ISKANDAR PUTERI: Polis menahan 31 individu dipercayai mengadakan parti tertutup di dua kediaman dalam...

‘Raja’ Macau Scam Goh Leong Yeong lolos panjat pagar SPRM diburu polis

Bukit Aman sedang memburu dalang utama atau ‘Raja’ Macau Scam yang melarikan diri dengan...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,356PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan