30 C
Kuala Lumpur
Monday, September 21, 2020

PRIBUMI MESTI BERGABUNG DENGAN PKR ATAU MAMPOS

Kit Siang tidak mahu menerima Pribumi Mahathir sebagai anggota gabungan Pakatan Harapan. Jika Pribumi menyertai Pakatan Harapan maka Cina akan menolak DAP seperti yang mereka lakukan pada tahun 1999 (yang menyebabkan DAP meninggalkan Barisan Alternatif pada tahun 2001 dan menghadapi pilihan raya umum 2004 bersendirian). Pribumi, secara bersendiri, tidak mampu pergi jauh, terutamanya dengan skandal seks Muhyiddin. Jadi satu-satunya langkah ke hadapan adalah bagi Pribumi untuk bergabung dengan PKR dan menyertai Pakatan Harapan melalui pintu belakang.

Tun Dr Mahathir Mohamad memberi ceramah di Universiti London pada 21 September 2016. Lihat  rakaman video satu jam dua puluh minit ceramah tersebut.

2. Saya telah berkata sebelum ini dan saya akan berkata lagi: anda mesti ambil perhatian bukan sahaja apa yang diperkatakan oleh Mahathir, termasuk juga apa yang tidak beliau perkatakan juga. Apa yang dia tidak perkatakan adalah lebih berkesan daripada apa yang dikatakan. Dan perlu juga melihat muka selamba Mahathir apabila dia mengatakan sesuatu (atau apabila dia mengatakan sesuatu yang lain untuk apa yang dimaksudkan). Mahathir boleh menyampaikan tuduhan yang jelas bohong tetapi diterima seolah-olah ianya satu ‘sabda’.

4. Kalau dua ribu tahun yang lalu Mahathir mungkin akan dipanggil nabi dan boleh memulakan agamanya sendiri mengambilkira bagaimana dia boleh meyakinkan dia boleh tahu sampai ke seluar dalam dan menunjukkan sehelai kertas putih dan meyakinkan orang dengan mengatakan ianya hitam. Mahathir telah menjadikan seluruh hidup beliau dengan bermuka selamba apabila dia menyampaikan sindiran dan bercakap secara samar. Dan ini adalah kerana ramai rakyat Malaysia yang bodoh dan yang dia boleh tipu, walaupun sehingga hari ini.

5. Apabila Mahathir mula melancarkan Kempen Anti-Najib (ANC), Lim Kit Siang dan seluruh pemimpin-pemimpin DAP sangat teruja. Mereka menyokong Mahathir sepenuhnya dan telah menghadiri kesetiap majlis dan kempen beliau. Semangat Kit Siang dan DAP meningkat dua kali ganda. Pertama, Mahathir berjanji untuk menyelamatkan anak Kit Siang, Lim Guan Eng, dari siasatan SPRM. Seterusnya, Mahathir berjanji bahawa apabila beliau melancarkan parti barunya, separuh daripada Umno dan pemimpinnya akan meninggalkan Umno untuk menyertai parti baru.

6. Kedua-duanya tidak berlaku. SPRM terus menyiasat Guan Eng dan tidak ada penghijrahan beramai-ramai dari Umno apabila Pribumi @ PPBM dilancarkan. Malah, mereka terpaksa berhempas pulas untuk mendapatkan lebih 10,000 ahli manakala PAN, parti serpihan dari PAS, boleh mendapat kira-kira 20,000 ahli (walaupun diketuai oleh seseorang seperti Mat Sabu, ramai yang mengikuti parti itu).

7. DAP sentiasa menjadi lebih prihatin terhadap pengundi Cina. Apabila DAP menyertai PAS (termasuk PKN dan PRM) pada bulan November 1999 untuk membentuk Barisan Alternatif, orang Cina menghukum DAP (Lim Kit Siang dan Karpal Singh kalah kerusi parlimen – yang menjadi satu tamparan hebat kepada DAP – semua kerana mereka bersekongkol dengan PAS). Walaupun PAS memenangi 27 kerusi, DAP hanya memenangi sepuluh. DAP hanya memperoleh kira-kira 800,000 undi berbanding hampir satu juta yang diperolehi oleh PAS.

8. Tidak lama selepas itu, pada 21 September 2001, DAP meninggalkan Barisan Alternatif dan menghadapi pilihan raya umum 2004 secara bersendirian, dengan harapan untuk mendapatkan semula sokongan orang Cina. Mereka hanya menang tambahan dua kerusi, tidak berbaloi. Tetapi sekurang-kurangnya DAP mendapat kembali jawatan Ketua Pembangkang di Parlimen (yang mereka hilang pada tahun 1999 apabila Fadzil Mohd Noor, Presiden PAS, menjadi Ketua Pembangkang).

9. Jadi DAP adalah sebuah parti yang sangat fokus, itu tidak boleh dinafikan. Mereka memberi tumpuan hanya pada satu perkara: sokongan kaum Cina. Semua yang lain adalah sampingan, walaupun dalam soal kuasa memerintah kerajaan persekutuan. Walaupun DAP hanya dapat memerintah Pulau Pinang tetapi mendapat sokongan 90% Cina sudah cukup baik. DAP tahu bahawa seseorang dari DAP atau Cina tidak akan menjadi Perdana Menteri, walaupun Perlembagaan Persekutuan Malaysia tidak menebut mengenai bangsa, jantina dan agama Perdana Menteri.

10. Dan Lim Kit Siang tahu bahawa jika Pribumi dibenarkan untuk menyertai Pakatan Harapan maka sejarah akan berulang. Ia akan kembali seperti tahun 1999 sekali lagi apabila DAP dihukum dan pemimpin tertinggi kehilangan kerusi mereka. Jadi ia adalah sama seperti membunuh diri bagi DAP untuk membenarkan Pribumi bagi menyertai Pakatan Harapan (apatah lagi apabila Pribumi mendakwa ia adalah Umno baru atau parti pengganti kepada Umno).

11. Jika Pribumi bukan sebahagian daripada Pakatan Harapan dan memilih untuk bersendirian maka ia akan mati. Tanpa ahli ia tidak boleh melakukanny. Malah, Mahathir telah melakukan kerja asas dan inteligen beliau telah memberitahu bahawa Muhyiddin Yassin pun tidak akan menang di Pagoh pada pilihan raya umum akan datang. Apa masa depan yang ada untuk parti kalau Presiden sendiri kehilangan kerusi yang dia dimemenanginya sejak beberapa pilihan raya yang lalu? Ini petanda hukuman mati kerana Pribumi, dan hukuman mati seterusnya untuk Mahathir dan juga anaknya, Mukhriz.

12. Mahathir kini mula menyedari dia membuat dua kesilapan besar (sebenarnya dia membuat berpuluh-puluh kesilapan besar tetapi kita tumpukan kepada hanya dua untuk ketika ini). Mahathir meletak Muhyiddin sebagai Presiden Parti Pribumi dan beliau juga mengumumkan semasa di London pada bulan September bahawa Muhyiddin akan dilantik sebagai Perdana Menteri jika pembangkang menang pilihan raya umum akan datang.

13. Sekarang, pertama sekali, apabila Mahathir mengumumkan bahawa Muhyiddin akan menjadi Perdana Menteri jika pembangkang menang pilihan raya umum akan datang, adakah dia bercakap bagi pihak Pribumi atau bagi pihak Pakatan Harapan? Pribumi bukan sebahagian daripada Pakatan Harapan dan Mahathir tidak diberi kuasa untuk bercakap bagi pihak Pakatan Harapan. Yang segera mencetuskan kebimbangan dalam Pakatan Harapan bahawa Mahathir sudah cuba untuk mengawal dan membuat keputusan mengenai apa yang Pakatan Harapan patut dan tidak patut dilakukan.

14. Dan Lim Kit Siang akan sentiasa mahu menjadi orang yang membuat keputusan apa yang Pakatan Harapan patut lakukan dan tidak membenarkan orang lain untuk mengambil alih manakala DAP hanya berdiam diri dan menerima apa sahaja apa yang diputuskan oleh orang lain. Ego keterlaluan Kit Siang

15. Mahathir juga telah diberitahu bahawa pengumuman beliau di London bahawa Muhyiddin akan menjadi Perdana Menteri jika pembangkang menang pilihan raya akan datang telah merosakkan Pribumi dengan teruknya. Sama ada Mahathir terlupa mengenai skandal Muhyiddin berkatan hubungan sulit dengan isteri orang atau beliau memikirkan ianya bukan perkara yang begitu serius, kita tidak tahu. Tetapi ada dua perkara yang orang Melayu tidak boleh memaafkan dan yang dilihat sebagai dosa amat serius – liwat dan hubungan sulit dengan isteri seseorang.

muhyiddin-skandal-isteri-orang-350px

16. Jadi Muhyiddin menjadi punca kerosakan yang serius. Dan Mahathir membuat dua kesilapan – pertama dengan melantik Muhyiddin Presiden Pribumi dan kedua dengan menamakan beliau sebagai Perdana Menteri. Jadi sekarang Pakatan Harapan tidak mahu Pribumi manakala ramai orang Melayu menolak untuk menyertai parti itu. Maksudnya walaupun seseorang yang rendah intelektualnya seperti Khairuddin Abu Hassan dapat melihat bahawa Pribumi dibawah Muhyiddin tidak mempunyai masa depan, manakala panglima Mahathir yang paling setia, Ibrahim Ali, juga enggan bersama Pribumi walaupun dari jauh. Jadi, apa yang boleh diperkatakan mengenai tahap keyakinan Pribumi, atau dalam kes ini kelemahannya?

17. Andaikata, Muhyiddin akan berkata, apa yang diperkatakan tidak benar. Bahagian manakah mengenai apa yang dikatakan tidak betul? Kita telah berkata banyak perkara, beribu-ribu perkara. Jadi dengan tepat apakah yang diperkatakan tidak benar?

18. Adakah Muhyiddin berkata bahawa tidak ada Akuan Berkanun menamakan beliau sebagai pihak ketiga dalam kes perceraian Nika Gee? Adakah dia berkata dia tidak berkahwin secara rahsia Nika Gee? Yang mana satu tidak benar? beritahu secara jelas. Jangan hanya membuat kenyataan umum dan menyeluruh. Sebut dengan jelas apakah yang tidak benar. Dan beliau perlu secara terbuka mengisytiharkan bahawa beliau akan mempertahankan kerusi Pagoh pada pilihan raya umum akan datang. Atau adakah Muhyiddin akan lari ke tempat lain yang lebih selamat setelah mengetahui bahawa dia akan kalah di Pagoh?

19. Setakat ini Muhyiddin tidak pernah menafikan sebarang dakwaan. Begitu juga Mahathir. Sekurang-kurangnya dalam kes Anwar Ibrahim pada tahun 1998, di hadapan orang ramai dalam perhimpunan besar-besaran di Pulau Pinang, Dr Mahathir berkata semua tuduhan terhadap Anwar adalah dusta. Dan kemudian, pada hari berikutnya, Mahathir memecat Anwar dan berkata bahawa dia (Anwar) telah meliwat ramai lelaki dan lelaki muda dan dia (Mahathir) telah diketahui tentang selama bertahun-tahun sebelumnya. Bagaimanapun dalam kes Muhyiddin, Mahathir telah berdiam diri – yang membawa maksud tersirat bahawa Mahathir tahu Muhyiddin bersalah.

20. Mahathir memilih untuk tidak berkata apa-apa kerana dia tahu masalah itu begitu serius. Jadi apa lagi yang dia boleh katakan bahawa dia tidak akan wujud lebih banyak masalah? Mahathir juga tidak boleh mengeluarkan Muhyiddin pada peringkat ini kerana itu akan menjadi bukti bahawa beliau telah membuat kesilapan besar menamakan Muhyiddin sebagai Presiden Pribumi. Dan Mahathir tidak mahu mengakui dia telah membuat kesilapan besar atau dilihat akan melakukan u-turn.

21. Jadi Pribumi sesuci bayi yang mati ketika dilahirkan sedangkan tiada siapa yang mahu bersama parti walaupun dari jauh. Mahathir tidak boleh memecat Muhyiddin dan menggantikannya dengan seorang Presiden baru dan beliau tidak boleh membatalkan penubuhan parti. Suka atau tidak, Mahathir terperangkap dengan Pribumi dan dia perlu tunjukkan dia terus bergerak ke hadapan dan tidak ke belakang. Apa-apa sahaja kelemahan akan disembunyikan. Mahathir tidak mempunyai masa untuk menukar kuda dipertengahan jalan. Beliau harus meneruskan atau terbaring dan mati dan terbaring dan mati bukan satu pilihan jika beliau mahu menyelamatkan harta RM100 bilion dan membina dinasti politiknya.

22. Jadi, apa yang Mahathir akan lakukan? Pakatan Harapan tidak mahu Pribumi. Dia tidak boleh menutup parti. Dia tidak boleh menggantikan Muhyiddin. Maka satu-satunya jalan keluar tanpa kehilangan maruah adalah dengan mengharap menggunakan pintu belakang untuk bersama Pakatan Harapan. Itulah satu-satunya dan tindakan terbaik mengawal kerosakan (damage control) yang dia boleh fikirkan. Dan pintu belakang yang ada hanya melalui PKR. Pribumi perlu bergabung dengan PKR, yang bermaksud Pribumi bergabung dengan PKR yang kini adalah ahli Pakatan Harapan.

23. Tetapi entiti baru PKR-Pribumi tidak boleh mempunyai dua presiden (seperti apabila PKN bergabung dengan PRM untuk mewujudkan PKR pada tahun 2002, Presiden PRM terpaksa meletak jawatan). Jadi, sebaik sahaja Pribumi dan PKR bergabung, Muhyiddin akan bersara dan Presiden PKR menjadi pemimpin entiti gabungan baru.

24. Dan itulah sebabnya Mahathir telah cuba untuk membetulkan kesilapan dan membina jambatan dengan Anwar dan keluarganya. Mahathir pergi berjumpa Anwar di mahkamah dan berkata beliau telah pun berdamai dan sebagainya. Mahathir walaupun melakukan u-turn dalam menamakan Muhyiddin sebagai bakal Perdana Menteri dan kini berkata, ia adalah terlalu awal untuk menamakan Perdana Menteri. Tidak sampai sebulan ia telah berubah daripada Muhyiddin dinamakan sebagai bakal Perdana Menteri kepada tidak perlu menamakan sesiapa bakal menjadi Perdana Menteri.

mahathir-bukan-mahu-berdamai-anwar.jpg

25. Pada asasnya, jika Pribumi gagal (dan buat masa ini memang gagal) bermakna Mahathir juga gagal. Dan jika Mahathir gagal maka legasinya, RM100 bilion diletakkan di bawah pemegang amanah, proksi, penama dan kroni serta masa depan anak-anaknya, semua akan hancur. Pribumi yang sepatutnya digunakan untuk menakutkan Najib, Umno dan Barisan Nasional sebagai alat mendesak menuntut ditunai kemahuan dan menurut kehendak nafsu Mahathir. Kini bukan lagi ancaman pun kepada Najib, Umno atau Barisan Nasional.

26. Ia adalah penting bahawa Pribumi dan PKR bergabung. Kemudian Pribumi masih dalam permainan dan akan dilihat sebagai ancaman serius kepada Najib, Umno dan Barisan Nasional. Jika tidak maka Pribumi akan menjadi seperti satu lagi PAN, tidak memiliki sengat. Sekarang ini apabila Mahathir bercakap, dia bercakap bagi pihak Mahathir dan bukan bagi pihak keseluruhan pembangkang.

27. Oleh itu Mahathir perlu melakukan sesuatu dengan Menteri Besar Selangor, Azmin Ali. Mereka melakukan satu penyelesaian menang-menang di mana kedua-dua Mahathir dan Azmin akan mendapat manfaat. Tetapi, sebagaimana yang mereka katakan, ada pihak yang menang dan satu pihak yang kalah. Oleh itu, sambil Mahathir dan Azmin akan menang, siapa pula yang akan menjadi orang yang kalah? Itu adalah cerita lain untuk masa yang lain – jadi menantikan. Hanya yakin dengan satu perkara, walaupun, kita tidak pernah mendengar sesuatu yang terakhir dari Mahathir dan selagi dia masih bernafas dia akan terus menendang, sudah tentu sehingga dia di tendang.

28. harapan Mahathir adalah apabila ia mengumumkan bahawa Pribumi akan bergabung dengan PKR, Najib akan panik dan akan memanggil Mahathir untuk berunding. Mahathir akan berjanji bahawa dia akan berhenti menyerang Najib dan akan berhenti mendesaknya meletak jawatan tetapi Mukhriz perlu menjadi Menteri Kewangan. Menteri Kewangan adalah lebih berkuasa daripada Timbalan Perdana Menteri dan secara teknikalnya kedudukan Mukhriz sebagai orang nombor dua bukannya nombor tiga. Dan Mahathir memang tahu bahawa untuk Mukhriz menjadi Perdana Menteri adalah melalui Umno dan bukan melalui itik tempang Pribumi.

29. Kemudian, dari situ Mukhriz boleh bersedia untuk mengambil alih dari Najib sebagai Perdana Menteri. Dan pada masa yang sama pemegang amanah Mahathir, proksi, penama dan kroni tidak akan main-main dengan RM100 bilion mereka pegang, mereka sedar bahawa mereka kini berhadapan dengan bapa bakal Perdana Menteri Malaysia yang seterusnya.

30. Muhyiddin tahu bahawa Mahathir akan menendang beliau turun, itulah sebabnya dia telah membuat beberapa kenyataan akhir-akhir ini. Tetapi Mahathir telah dibuang begitu ramai orang lain kebawah kerana tidak lagi berguna kepadanya – Musa Hitam, Tengku Razaleigh Hamzah, Ghafar Baba, Anwar Ibrahim, hanya untuk menamakan sebilangan kecil. Jadi siapa Muhyiddin? orang bermasalah yang berpaut di leher Mahathir.

Berita Berkaitan

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Mahathir cadang cukai bagi perniagaan online

“Perniagaan dalam talian yang berurusan secara terus telah menyebabkan perniagaan konvensional terjejas dan kutipan cukai perniagaan juga berkurangan.

Boleh simpan YB belot, tetapi kerusi PRU milik parti dahulu

“Kamu boleh simpan YB (ahli Parlimen) belot, tetapi kerusi (pilihan raya) tetap milik parti dimenangi dahulu.” Demikian kenyataan tegas Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri...
00:02:21

[Video] RPK Dakwa Mahathir Bakal Hilang RM100 Billion Jika Mukhriz Tidak Jadi PM

Ketika Mahathir dan kuncunya menaburkan dedak untuk mengutuk 1MDB bagi dimamah oleh penyokong dan kepada rakyat, ramai tidak tahu kisah sebenar Mahathir mahu menumbangkan...

Apa Salahnya Pulau Pinang Jadi Bandar Kristian? – Dr Ariffin Omar

(menara.my) – Senator lantikan parti DAP, Senator Dr. Ariffin S.M Omar berpandangan bahawa tiada apa yang perlu dirisaukan jika Pulau Pinang menjadi Bandar Kristian....

6 Ahli parlimen PAN akan umum keluar parti sertai PPBM?

Seramai enam orang ahli parlimen Parti Amanah Negara (PAN) dijangka akan menyertai menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dalam masa terdekat. Menurut sumber mereka memilih...

[Video] PPBM setuju sertai Muafakat Nasional

Presiden PPBM, Muhyiddin Yassin mengumumkan parti pimpinannya bersetuju menyertai Muafakat Nasional (MN), kerjasama antara Umno dan PAS. Beliau dalam satu rakaman video berkata, ia adalah...

Ekonomi negara jatuh berbanding kebanyakan negara dunia kerana salah urus

Bila bon Kerajaan Malaysia tidak lagi berada dalam indeks global, pelabur asing yang melabur dalam bon kerajaan terpaksa menjual dan membawa keluar duit mereka untuk melabur di dalam bon negara lain yang berada dalam indeks tersebut.

Lim Kang Hoo dari The Loaf ke Bandar Malaysia

Namun begitu sebuah syarikat bernama Ekovest Berhad melalui sebuah syarikat subsidiari mereka Duke Dining Sdn Bhd telah membeli keseluruhan saham The Loaf dan merancang untuk menghidupkan semula rangkaian bistro tersebut bermula tahun ini.

Mahathir dimalukan netizen di Facebook Perdana Menteri Pakistan

Kemeriahan sambutan luar biasa ke atas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad sempena lawatan negara ke Pakistan itu sedikit mendatangkan kecacatan apabila ruangan komen facebook Imran Khan dihujani dengan ribuan komen daripada rakyat Malaysia yang tidak berpuas hati dengan prestasi kerajaan pimpinan Dr Mahathir sejak kembali menawan Putrajaya.

Komen

..
00:02:32

#PRNSabah: Mohamaddin Ketapi dakwa askar berperang dengan ayam dan anjing di Tanduo? [Video]

Bekas Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya semasa era Pakatan Harapan, Mohamaddin Ketapi mendakwa peperang menentang penceroboh di Tanduo, Lahad Datu, Sabah ada lah pembohongan...

#PRNSabah: Ahli MT UMNO dilapor postif COVID-19 selepas berkempen di Sipitang

Seorang pemimpin UMNO dilaporkan positif COVID-19 selepas berkempen di kawasan Parlimen Sipitang. Memetik laporan sebuah portal tempatan, Ahli Majlis Tertinggi UMNO itu kini sedang menjalani...

#PRNSabah: Polis sahkan cubaan warganegara jiran masuk mengundi [Video]

KOTA KINABALU: Polis Sabah mengesahkan terdapat cubaan warganegara jiran yang akan memasuki negara ini secara besar-besaran bagi menjalankan pengundian dalam Pilihan Raya Negeri (PRN)...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Najib persoal rekod bersih Warisan berkait projek jalan RM1.4 bilion

Bekas perdana menteri Najib Razak mempersoalkan rekod Warisan Plus sebagai kerajaan yang bersih dan telus sekali gus menuntut jawapan mengenai cara bagaimana kontrak projek...

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,344PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...