25.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, January 28, 2021

Saman Hadi Awang vs Sarawak Report

Jika benar Hadi atau Pas menerima RM90 juta dari DS Mohd Najib Razak, pasti butiran transaksi tersebut sudah terdedah kepada umum.

RM90 juta bukan sedikit. Ia mudah sahaja dikesan dan dibuktikan dalam sistem perbankan hari ini. Semuanya dalam pangkalan data sahaja.

Dalam keadaan kerajaan Pakatan Harapan yang terdesak dan tidak profesional ini, merekalah paling pantas akan mendedahkan transaksi tersebut.

Apa undang-undang yang tidak mereka langgar demi mempertahankan kedudukan mereka.

Malangnya ini tidak berlaku. Kenapa? Sudah tentu kerana ia tidak pernah berlaku.

Ada banyak sebab mengapa sesuatu saman malu diselesaikan di luar mahkamah.
Misalnya apabila kita saman satu pihak yang kita akan menang, kemudian pihak terbabit saman kita atas isu berkaitan yang beliau akan menang. Jalan selamat selesaikan luar mahkamah.

Ada juga faktor kos perbicaraan. Ia bukan murah, di Malaysia sahaja kes saman begini antara RM50 ribu – RM100 ribu.

Saman orang tidak ada duit satu hal lagi, kamu menang moral kalah kewangan.

Jadi tindakan Datuk Seri Abdul Hadi Awang bijak dari segi kewangan. Beliau bukan bilionair seperti anak Tun Mahathir.

Beliau tidak akan dapat sokongan berjuta ringgit serperti Justo. Jika Justo dapat RM8 juta ringgit dari kroni Tun Mahathir, anda rasa berapa Claire (Sarawak Report) dapat?

Dalam keadilan dunia, jika anda tiada wang mustahil anda akan mendapat keadilan melawan orang banyak duit. Kos guaman saja sudah boleh memufliskan anda.

Abdul Hadi membuat ketetapan penyelesaian luar mahkamah dengan menarik balik tuntutan terhadap defendan manakala Rewcastle Brown turut menarik balik tuntutan balas terhadap Abdul Hadi.

Ini persetujuan bersama bukan sebelah pihak.
Anda juga perlu tanya jika Claire percaya beliau boleh menang mengapa setuju selesai luar mahkamah bersama kes saman beliau ke atas Hadi?

Akhir sekali anda perlu ingat dalam 55 muka surat pembelaan Claire beliau langsung tidak memberi bukti pemberian wang Mohd Najib kepada Pas.

Beliau melalut kepada kebebasan bersuara dan hak demokrasi sahaja dan menuduh Hadi cuba menghalang kebebasan bersuara. (https://www.thesundaily.my/archive/hadi-awang-vs-clare-brown-FUARCH502588)

Dan anda perlu ingat ini perbicaraan di UK yang mempunyai undang-undang yang sangat kuat melindungi kebebasan wartawan.

Rujukan:
Fitnah terburai Sarawak Report
https://pakdin.my/fitnah-terburai-sarawak-report/
https://pakdin.my/tag/sarawak-report/

Berita Berkaitan

Komen

  1. tak tahu kes ni mcm mana.nak backup pas berat.tok guru mesti ada cara dia.kalau naik makhmah bicara lama sgt.duit dari umno saja.yg parti politik terima dana dari kafir nak jatuhkan islam mcm mana plak

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.