Air: Xavier Suka Rakyat Selangor Menderita

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Tak reti beRaja!

Kalau rakyat biasa, memang boleh dimaafkan sebab keberah. Tapi kalau Menteri itu namanya derhaka. 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠 𝐝𝐞𝐫𝐡𝐚𝐤𝐚 𝐢𝐧𝐢 𝐩𝐚𝐭𝐮𝐭 𝐬𝐚𝐧𝐠𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐥𝐮𝐜𝐮𝐭𝐤𝐚𝐧 𝐬𝐞𝐠𝐚𝐥𝐚 𝐣𝐚𝐰𝐚𝐭𝐚𝐧.

Lucky Alamsyah segera diperiksa polisi terkait tudingan tabrak lari

Mudah-mudahan yang bersangkutan kooperatif untuk datang Jakarta (ANTARA) - Polda...

Wan Saiful ‘KOYAK’, hadkan komen pembaca di Facebook

Selepas Wan Saiful Wan Jan cuba ‘troll‘ Datuk Seri...

Saham Serba Dinamik jatuh pagi ini setelah melonjak tinggi semalam

Harga saham Serba Dinamik Holdings Bhd jatuh pada perdagangan...

Baru sahaja sehari dua berlalu para penyokong pembangkang menghamburkan kemarahan terhadap Menteri Besar Pahang dan mengalu-alukan kecaman keras oleh NGO proksi PR terhadap Datuk Seri Adnan Yaakob, tiba-tiba pula pemimpin PKR Selangor Dr Xavier Jayakumar bertindak sebaliknya.

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) sebuah NGO yang diketuai oleh Che’gu Bard dalam kenyataan akhbarnya sebelum ini, menganggap kenyataan Adnan untuk membatalkan perjanjian konsesi air antara Pahang dengan Selangor sebagai satu ugutan untuk merealisasikan bencana krisis air di Selangor.

Hari ini pula, Xavier yang juga adalah Exco Kesihatan, Pekerja Ladang dan Kerajaan Prihatin secara terbuka menyambut baik kenyataan MB Pahang itu sambil menegaskan sumber air mentah tidak pernah menjadi persoalan kerana ia masih mencukupi.

Menurut Xavier lagi, kerajaan PKR Selangor juga cukup gembira sekiranya keputusan membatalkan perjanjian konsesi air itu dimuktamadkan segera kerana ia dapat mengelakkan Selangor daripada membayar harga air mentah bernilai RM60 juta setahun kepada Pahang.

Bila kita baca berkali-kali kenyataan Exco negeri separa masak yang bernada sombong ini, tentu sekali akan mengingatkan kita pada satu kenyataan rasmi dari ketuanya pada 27 Mei 2012 lalu berkaitan sumber air mentah untuk kegunaan negeri Selangor.

Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim pada Mei lepas pernah menyatakan bahawa bekalan air mentah adalah lebih penting daripada bekalan air terawat sebagai persiapan Selangor menghadapi masalah kekurangan air pada masa hadapan, untuk itu Khalid bercadang mengambil air mentah dari Tasik Kenyir di Terengganu.

Dalam pada Xavier menegaskan bekalan air mentah di Selangor lebih dari mencukupi, MB Selangor pula pernah mengakui keperluan untuk mendapatkan sumber air mentah dari negeri lain untuk mengelakkan risiko krisis air.

Satu pentadbiran yang sama, Exco dan MB berada dalam satu pasukan mengurus tadbir negeri yang sama tapi masing-masing bercanggah kenyataan antara satu sama lain. Siapa yang betul dan siapa yang salah?

Dari satu sudut, jika kenyataan Khalid disahkan sebagai pendirian rasmi kerajaan negeri bermakna ia memberi makna seolah-olah Xavier sudah tidak sabar untuk melihat rakyat Selangor dan penduduk lain di sekitar Lembah Klang hidup menderita dicengkam krisis air.

Dari sudut lain, percanggahan kenyataan kedua-dua mereka yang sama-sama membawa ideologi parti PKR yang memacu negeri Selangor, menunjukkan betapa bercelarunya cara pengurusan isu dan betapa dangkalnya urus tadbir mereka dalam menghadapi permasalahan rakyat.

Itu belum lagi kita ceritakan tahap bangang dan betapa naifnya seorang lagi Exco negeri, Ronnie Liu yang gagal mengenalpasti mana satu air mentah yang belum dirawat dan mana satu air bersih yang sudah siap diproses di loji-loji rawatan air.

Hakikatnya, pelbagai percanggahan dan kenyataan dangkal yang dihambur keluar dari mulut pemimpin PKR serta rakan sepakatannya di Selangor, jelas sekali membuktikan keengganan kerajaan negeri meluluskan projek Loji Rawatan Air Sungai Langat 2 (langat 2) dan Projek Penyaluran Air Mentah Pahang-Selangor (PPAMPS) sebenarnya bermotifkan politik semata-mata.

Mereka begitu memfokuskan pada isu penyusunan semula pengurusan bekalan air kerana nawaitunya mahu mengaut keuntungan hasil negeri untuk kepentingan politik kepartian serta bagi memenuhi kantung kroni sendiri.

Dengan mencipta polemik demi polemik bagi menangguhkan perlaksanaan segera loji Langat 2 dan PPAMPS, kemudian krisis air benar-benar menjadi realiti sebagaimana jangkaan dari hasil kajian-kajian pakar sebelumnya, maka dengan demikian mereka boleh menggunakan senario tersebut untuk mengambil alih secara paksa Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS).

Bila ia berlaku demikian, para kroni yang rapat dengan kerajaan negeri PKR bakal beroleh keuntungan kiri dan kanan. Mereka menguasai SYABAS dan beroleh manfaat untuk saku masing-masing, di masa yang sama segala projek lanjutan dari Langat 2 dan PPAMPS juga akan cuba disapu sama untuk memenuhi kantung parti dan para kroni.

Soal penderitaan rakyat, jerih perih khalayak dan impak buruknya pada aktiviti pembangunan negeri serta kesannya terhadap ekonomi negara, tidak pernah menjadi perkiraan mereka.

Lebih buruk permasalahn berlaku, lebih teruk derita rakyat maka akan lebih mudah untuk golongan politikus haprak pakatan pembangkang menanam jarum amarah dikalangan khalayak.

BACA juga:

Leave a Reply