25.7 C
Kuala Lumpur
Monday, March 1, 2021

Contohi sifat malu untuk gagal rakyat Jepun – Dr Mahathir

Dia suruh anak muda ada sifat malu macan orang Jepun.

Nilai orang Jepun dia suruh ikut. Malu bila gagal.

Tapi sendiri tak malu bila GAGAL tunai janji pada jutaan rakyat ia itu sifat yang di anjur agama Islam

Malah Islam ada gelaran untuk yang tidak tunai janji, agama mengelar jenis ini munafik.

Di akhirat nanti bukan sahaja di tanya kenapa GAGAL tunai janji , tapi juga di tanya kenapa buat janji.

Pulangkan undi kepada rakyat kerana kamu mengambilnya secara menipu rakyat.
……….
Contohi sifat malu untuk gagal rakyat Jepun – Dr Mahathir

PUTRAJAYA, 16 Mac (Bernama) — Golongan remaja di negara ini perlu mencontohi sifat mulia masyarakat Jepun yang memiliki perasaan malu untuk gagal dalam melaksanakan sesuatu tanggungjawab.

Berita Berkaitan

Komen

  1. Pm jepun kalau jnji manifesto tk dpt ditunaikn..dia akan letak jawatan…kt malaysia…dh la berjanji,tk buat pun senyum terhegeh lg,bkn kitab suci katanya…rkyt disuruh jd mcm rkyt jepun..pemimpin jd mcm pemimpin israel..kepala hotak dia

  2. Heheeeh….lama saya gelak Pak Din!….pandangan beliau tidak tepat, dan menyeleweng…hakikatnya….1. Banyak kajian telah menunjukkan ada tiga sifat semasa kegagalan; perasaan malu (shame), sedih (sadness) dan aibkan atau salahkan diri sendiri (evaluative-embarrassment)…2. Orang Jepun tidak malu, kerana ianya bolih mendorong untuk mencuba lagi, orang jepun tidak sedih kerana banyak faktor bolih membawa kegagalan yang perlu diperbaiki, tetapi orang Jepun sungguh TINGGI dalam menyalahkan diri sendiri, hingga berani membunuh diri (critical self evaluation and self blame)…3. Yakni, sifat orang Jepun yang mulia ini, langsung tidak terdapat didalam KERAjaan PH….yang tidak malu menipu, yang tidak bersedih dengan keadaan rakyat, dan jauh sekali dari sifat orang Jepun, dan hanya menuduh Kerajaan BN dan bukan kelemahan, kebodohan, kecuaian diri sendiri!…rubbish!..thanks. goodbye.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.