Home / :: BLOG :: / Mydin Diingatkan Jangan Main Sentimen Seperti Pembangkang

Mydin Diingatkan Jangan Main Sentimen Seperti Pembangkang

Datuk Seri Hamzah Zainuddin menyifatkan tidak wajar bagi Mydin memainkan sentimen dengan memberikan gambaran tidak tepat terhadap program Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) yang dilaksanakan oleh kerajaan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan itu berkata, dakwaan kononnya program KR1M merugikan Mydin hanya akan menyusahkan kerajaan dan tindakannya itu seolah-olah senada dengan pembangkang pula.

“Kita guna statistik daripada hanya perasaan, emosi, memainkan sentimen ini menyusahkan kita.

“Jangan main sentimen, itu biar pembangkang sahaja buat kerja ini, beritahu Mydin dia bukan pembangkang,” kata beliau semasa sesi taklimat mengenai KR1M 2.0 hari ini.

Hamzah berkata demikian ketika menjawab kenyataan Datuk Ameer Ali Mydin kononnya rakyat tidak mempunyai wang untuk berbelanja walhal banyak kedai-kedai baharu dibuka oleh syarikat itu.

“Jadi dia mempuyai perasaan mengatakan bahawa rakyat dah tidak ada wang untuk berbelanja… (jika sedemikian) tak mungkin dia buka banyak cawangan.

“Saya hairan kerana saya difahamkan total outlet (jumlah cawangan) dia (Mydin) ada lebih 100, jangan main sentimen,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Hamzah menjelaskan faktor lokasi dikenalpasti menjadi punca penurunan jualan, malah pasar-pasar raya besar juga berdepan masalah sama.

“Giant ada 118 outlet. Daripada jumlah itu sehingga akhir Disember 2017 ia tutup lapan stor dan buka baharu satu. Tesco ada 57, tahun ini buka dua dan tutup satu, AEON ada 34, tambah satu lagi yang baharu.

“Saya panggil pengurusan Giant mengapa lapan ini (tutup), mereka beritahu saya sebab lokasi. Apabila satu keadaan kita berniaga, kadangkala lokasi yang kita letak itu sesuai ketika kita bangunkan tempat itu tapi sudah sampai masanya ada perubahan di situ,” terang beliau.

Jelasnya lagi, sektor peruncitan menunjukkan peningkatan apabila statistik terbaharu Persatuan Rantaian Peruncit Malaysia (MRCA) mencatat peningkatan 7 peratus pada 2017.

“MRCA keluar kenyataan dua hari sudah, sektor peruncitan ada penambahan dari segi pendapatan,” katanya.


Rujukan:
http://pakdin.my/portal-pro-pembangkang-spin-kenyataan-pengarah-urusan-mydin/

(Visited 14 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

109 comments

  1. Othman Bin Abd Wahab

    Mydin tu umno nyer ker ?? Sajer lah nk tanya…

  2. Othman Bin Abd Wahab

    Mydin tu umno nyer ker ?? Sajer lah nk tanya…

  3. Bung Asri

    Politic and biz are different ball game pak menteri oiii…why mixed biz and politic…it is purely biz decision…silap hari KR1M 2.0 pun bungkus…

  4. Bung Asri

    Politic and biz are different ball game pak menteri oiii…why mixed biz and politic…it is purely biz decision…silap hari KR1M 2.0 pun bungkus…

  5. Jaka Bayu Indera

    Bis dgn politik beza wahai pak menteri bodoh..dah gagal nk salahkan org..mcm 1mdb gagal salahkan pembangkang..
    Rosdi Bin Sa’at aeon TDMM punya..kalau nk tau lulu group si najibai yg bawa masuk..mydin pun najibai punya gak..sbb apa xcaya tgk la brapa banyk mamak yg jadi menteri..

  6. Jaka Bayu Indera

    Bis dgn politik beza wahai pak menteri bodoh..dah gagal nk salahkan org..mcm 1mdb gagal salahkan pembangkang..
    Rosdi Bin Sa’at aeon TDMM punya..kalau nk tau lulu group si najibai yg bawa masuk..mydin pun najibai punya gak..sbb apa xcaya tgk la brapa banyk mamak yg jadi menteri..

  7. Harm Ka

    Mydin naik kepala..antara supermarket yg dianaktiri si mata sepet…

  8. Harm Ka

    Mydin naik kepala..antara supermarket yg dianaktiri si mata sepet…

  9. Rozi Pun

    Kat kota samarahan(desa ilmu) swk, byk dah kedai tutup, termasuk kedai dlm summer mall..brg mmg mahal, ada pun wang, tapi tiada nilai..

  10. Rozi Pun

    Kat kota samarahan(desa ilmu) swk, byk dah kedai tutup, termasuk kedai dlm summer mall..brg mmg mahal, ada pun wang, tapi tiada nilai..

  11. Saiful Ibrahim

    Goyang mydin…kr1m cuma kecil saja….

  12. Saiful Ibrahim

    Goyang mydin…kr1m cuma kecil saja….

  13. Ajie Hj Ibrahim

    Will c brapa lama boleh tahan…. silap pembangkang gak nanti… tak caya tengokla.

  14. Ajie Hj Ibrahim

    Will c brapa lama boleh tahan…. silap pembangkang gak nanti… tak caya tengokla.

  15. Ahmad Aizuddin Baharuddin

    Butuh lah pak menteri dah rugi … Kan orang lagi mau sembang .. sentimen pa dia .. mmg reality. ..

  16. Ahmad Aizuddin Baharuddin

    Butuh lah pak menteri dah rugi … Kan orang lagi mau sembang .. sentimen pa dia .. mmg reality. ..

  17. Zafri Khalis

    Acuan Mamak.. sorang asal Karala.. sorang lgi..?!!!

  18. Zafri Khalis

    Acuan Mamak.. sorang asal Karala.. sorang lgi..?!!!

  19. Ned Salleh

    Pastinya Mydin mempunyai sbb2 tertentu memberi penjelasan kenapa syarikatnya back out dari pembekal kedai satu Malaysia….penjelasan yg diberi oleh mereka adalah fakta dan data tanpa berbau politik walaupun mereka tahu bakal menerima kemarahan BN.. Their name n brand is at stake , not good for bzness..

  20. Ned Salleh

    Pastinya Mydin mempunyai sbb2 tertentu memberi penjelasan kenapa syarikatnya back out dari pembekal kedai satu Malaysia….penjelasan yg diberi oleh mereka adalah fakta dan data tanpa berbau politik walaupun mereka tahu bakal menerima kemarahan BN.. Their name n brand is at stake , not good for bzness..

  21. Abd Wahab Ahmad

    Mydin tu bagi pendapat dia dari sudut peniaga. Ni lh menteri cap ayam..
    Asal pandangan bercanggah sikit dh cop pembangkang

  22. Abd Wahab Ahmad

    Mydin tu bagi pendapat dia dari sudut peniaga. Ni lh menteri cap ayam..
    Asal pandangan bercanggah sikit dh cop pembangkang

  23. Abd Wahab Ahmad

    Mydin tu bagi pendapat dia dari sudut peniaga. Ni lh menteri cap ayam..
    Asal pandangan bercanggah sikit dh cop pembangkang

  24. Omar Bakri

    Sekarang ni harga barang d mydin lebih mahal dari tf.econdsave

  25. Omar Bakri

    Sekarang ni harga barang d mydin lebih mahal dari tf.econdsave

  26. Zul Mahat Lip

    Hahaha… Mydin padan muka ko sapa suruh percaya kat unmoo tu. ? lagi² ngan jibby depan cakap lain belakang cakap lain, ikut cam admin. Buat fitnah janji dpt duit. Haram…

  27. Zul Mahat Lip

    Hahaha… Mydin padan muka ko sapa suruh percaya kat unmoo tu. ? lagi² ngan jibby depan cakap lain belakang cakap lain, ikut cam admin. Buat fitnah janji dpt duit. Haram…

  28. Apai Kia Karo

    Tak boleh bagi cadangan langsung, mau jadi pak turut je hahahaaaa

  29. Apai Kia Karo

    Tak boleh bagi cadangan langsung, mau jadi pak turut je hahahaaaa

  30. Apai Kia Karo

    Tak boleh bagi cadangan langsung, mau jadi pak turut je hahahaaaa

  31. Mohd Yussoff Abu Bakar

    Kedai mydin harga nya bukan nya murah sekarang ..
    Kalu kat terengganu ada lagi kedai yg jauh lebih murah dari nya….

  32. Mohd Yussoff Abu Bakar

    Kedai mydin harga nya bukan nya murah sekarang ..
    Kalu kat terengganu ada lagi kedai yg jauh lebih murah dari nya….

  33. Haprak Prak Ajoi

    Sughuh mntri ni bkk kodai runcit plk… Baghu dio tau susah ko sonng brniago nii… Stkt cakkkaappp… Blhh laaa..

  34. Haprak Prak Ajoi

    Sughuh mntri ni bkk kodai runcit plk… Baghu dio tau susah ko sonng brniago nii… Stkt cakkkaappp… Blhh laaa..

  35. Haprak Prak Ajoi

    Sughuh mntri ni bkk kodai runcit plk… Baghu dio tau susah ko sonng brniago nii… Stkt cakkkaappp… Blhh laaa..

  36. Nazmi Muhamad

    itu pun nak sekat, nampaknya rakyat hari ini tidak boleh menegur atau memberi pendapat, maunya rakyat hari ini harus angguk-angguk.

  37. Nazmi Muhamad

    itu pun nak sekat, nampaknya rakyat hari ini tidak boleh menegur atau memberi pendapat, maunya rakyat hari ini harus angguk-angguk.

  38. Nazmi Muhamad

    itu pun nak sekat, nampaknya rakyat hari ini tidak boleh menegur atau memberi pendapat, maunya rakyat hari ini harus angguk-angguk.

  39. Mat Jb

    Biasa lh yg rugi kecoh satu dunia yg untung kasi diam takut incometex follow…

  40. Mat Jb

    Biasa lh yg rugi kecoh satu dunia yg untung kasi diam takut incometex follow…

  41. Mat Jb

    Biasa lh yg rugi kecoh satu dunia yg untung kasi diam takut incometex follow…

  42. Izack Saujana

    Mydin ni lupa diri dulu kedai diaorg kecik je lepas dapat job dari goverment terus meletop buka sampai beratus cawangan hingga boleh dipanggil mall lebih beso dari giant hipermarket bila org awam tak support beli dimydin mula lah buat U-Turn n terbaru goverment lancarkan kedai rakyat 1malaysia n tak beri pada mydin mulalah melalak sana sini pada hal dari joint vencture dgn gov dia dpt wat duit.

  43. Izack Saujana

    Mydin ni lupa diri dulu kedai diaorg kecik je lepas dapat job dari goverment terus meletop buka sampai beratus cawangan hingga boleh dipanggil mall lebih beso dari giant hipermarket bila org awam tak support beli dimydin mula lah buat U-Turn n terbaru goverment lancarkan kedai rakyat 1malaysia n tak beri pada mydin mulalah melalak sana sini pada hal dari joint vencture dgn gov dia dpt wat duit.

  44. Mimi Rusmiyati

    Gitu la kerajaan bantu perniagaan dia, rugi sikit meraung giler.. Ungrateful brat! ?

  45. Mimi Rusmiyati

    Gitu la kerajaan bantu perniagaan dia, rugi sikit meraung giler.. Ungrateful brat! ?

  46. Mimi Rusmiyati

    Gitu la kerajaan bantu perniagaan dia, rugi sikit meraung giler.. Ungrateful brat! ?

  47. Zamrie T-men

    Mydin ayer keroh melaka masuk parking dah kene bayau tiket dulu tak de…mungkin bawah pengurusan anak dia mata dah nampak cara senang peluang nak dpt duit..mintak2 la mydin tampin nanti tak buat parking bayau…

  48. Zamrie T-men

    Mydin ayer keroh melaka masuk parking dah kene bayau tiket dulu tak de…mungkin bawah pengurusan anak dia mata dah nampak cara senang peluang nak dpt duit..mintak2 la mydin tampin nanti tak buat parking bayau…

  49. Sweets Mamamia

    ape2 niaga msti ade musim…sy berniaga nasi cmpur pn mcm tu xde plak salahkn kerajaan..saingan byk kita kene pandai la xkn nk hrp situ laku smpai kiamat..

  50. Sweets Mamamia

    ape2 niaga msti ade musim…sy berniaga nasi cmpur pn mcm tu xde plak salahkn kerajaan..saingan byk kita kene pandai la xkn nk hrp situ laku smpai kiamat..

  51. Sweets Mamamia

    ape2 niaga msti ade musim…sy berniaga nasi cmpur pn mcm tu xde plak salahkn kerajaan..saingan byk kita kene pandai la xkn nk hrp situ laku smpai kiamat..

  52. Norfadzillah Duaji

    Dia nak huntung sampai kiamat..x sedar diri

  53. Norfadzillah Duaji

    Dia nak huntung sampai kiamat..x sedar diri

  54. Norfadzillah Duaji

    Dia nak huntung sampai kiamat..x sedar diri

  55. Saad Bin Sani

    Bila pemain industri mengenai keadaan yg berbeza dari kerajaan kleptrokasi mula rasa nak muntah masing2

  56. Saad Bin Sani

    Bila pemain industri mengenai keadaan yg berbeza dari kerajaan kleptrokasi mula rasa nak muntah masing2

  57. Saad Bin Sani

    Bila pemain industri mengenai keadaan yg berbeza dari kerajaan kleptrokasi mula rasa nak muntah masing2

  58. Lina Amin

    biasa la adat berniaga…kalau jual ikan busuk harga mahal..siapa nak beli..berniaga dah rugi salahkan kerajaan..masa buat mall berlambak-lambak tak fikir…sekarang orang dah cerdik beli online..tesco ada online…mydin masih style old fesyen..

  59. Lina Amin

    biasa la adat berniaga…kalau jual ikan busuk harga mahal..siapa nak beli..berniaga dah rugi salahkan kerajaan..masa buat mall berlambak-lambak tak fikir…sekarang orang dah cerdik beli online..tesco ada online…mydin masih style old fesyen..

  60. Lina Amin

    biasa la adat berniaga…kalau jual ikan busuk harga mahal..siapa nak beli..berniaga dah rugi salahkan kerajaan..masa buat mall berlambak-lambak tak fikir…sekarang orang dah cerdik beli online..tesco ada online…mydin masih style old fesyen..

  61. Hawa Adenan

    Di Swak baru saja buka satu pasaraya mydin.. lokasi di Kuching.??

  62. Hawa Adenan

    Di Swak baru saja buka satu pasaraya mydin.. lokasi di Kuching.??

  63. Hawa Adenan

    Di Swak baru saja buka satu pasaraya mydin.. lokasi di Kuching.??

  64. Ibrahim Ibrahim

    ckp yg btol apa slh nya, x kn yg btol nk d slh kn… mmmm!!!!

  65. Ibrahim Ibrahim

    ckp yg btol apa slh nya, x kn yg btol nk d slh kn… mmmm!!!!

  66. Ibrahim Ibrahim

    ckp yg btol apa slh nya, x kn yg btol nk d slh kn… mmmm!!!!

  67. Hashim Baginda

    Mamak tetap mamak….dari zaman Melayu Melaka mamak ni menyusahkan…lebih dari menyenangkan…

  68. Hashim Baginda

    Mamak tetap mamak….dari zaman Melayu Melaka mamak ni menyusahkan…lebih dari menyenangkan…

  69. Hashim Baginda

    Mamak tetap mamak….dari zaman Melayu Melaka mamak ni menyusahkan…lebih dari menyenangkan…

  70. Irwan Farid

    Pdahal mydin siap buka cawangn baru lgi kt sarawak.pgi daa

  71. Irwan Farid

    Pdahal mydin siap buka cawangn baru lgi kt sarawak.pgi daa

  72. Mahmudah Mahiyyidin

    Dah takde kebebasan utk bagi pendapat ke, walaupun apa yg disuarakan itu betul tapi dituduh pula mainkan sentimen rakyat, ape ni?

  73. Mahmudah Mahiyyidin

    Dah takde kebebasan utk bagi pendapat ke, walaupun apa yg disuarakan itu betul tapi dituduh pula mainkan sentimen rakyat, ape ni?

  74. Ya Stan Mat Yunus

    Dulu krim di kendalikan olkeh maideen sekarang tak lagi itu yg menyinga.

  75. Ya Stan Mat Yunus

    Dulu krim di kendalikan olkeh maideen sekarang tak lagi itu yg menyinga.

  76. Ya Stan Mat Yunus

    Dulu krim di kendalikan olkeh maideen sekarang tak lagi itu yg menyinga.

  77. Kame Kawe

    Alaa….kat selama…sebab menteri ada daging lembu fresh baru RM15.00 sekilo…tuuu laaa pendekatan secara holistik oleh umno bn utk turunkan harga barang!!!??????

  78. Kame Kawe

    Alaa….kat selama…sebab menteri ada daging lembu fresh baru RM15.00 sekilo…tuuu laaa pendekatan secara holistik oleh umno bn utk turunkan harga barang!!!??????

  79. Kame Kawe

    Jangan mara saya kalau kat market srlama harganya RM34.001kg????

  80. Kame Kawe

    Jangan mara saya kalau kat market srlama harganya RM34.001kg????

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.