Negara Berpendapatan tinggi

Kongsi

Ada juga yang tidak percaya apabila saya mendedahkan baru-baru ini bahawa antara punca Tun Mahathir tidak senang dengan saya ialah kerana dia dan rakan-rakan peniaga beliau tidak suka dengan polisi kerajaan saya untuk menaikkan gaji.

Harii ini, Tun Mahathir membuktikannya apabila dia berucap dalam perhimpunan dengan penjawat awam bahawa gaji tinggi tidak akan menjadikan negara kaya.

Pendirian Tun Mahathir ialah gaji tidak perlu tinggi asalkan kuasa membeli lebih besar. Malah, Tun Mahathir pernah menyatakan sebelum ini bahawa beliau tidak yakin Malaysia mampu mencapai status negara berpendapatan tinggi.

Hari ini, beliau juga memberi contoh sebuah negara jiran (yang besar kemungkinan adalah Singapura) yang mempunyai kadar gaji yang tinggi.

Saya sukar untuk memahami mengapa Tun Mahathir berkata Singapura bukan negara kaya dan rakyatnya hanya mampu membeli barangan dari tepi jalan tetapi ini secara jelas menunjukkan cara pemikiran yang berbeza antara kami berdua.

Saya berkeyakinan pada situasi di mana gaji rendah masih boleh memiliki kuasa membeli yang tinggi hanya jika kita terlibat dalam pembuatan atau pengilangan atau pertumbuhannya dilakukan di negara kita sendiri, iaitu sebagai contoh membeli kenderaan buatan Malaysia, menggunakan telefon pintar buatan negara ini dan lain-lain.

Bagaimanapun, pendapat saya pula ialah keutamaan perlu diberi untuk menaikkan gaji golongan B40 supaya jurang pendapatan dapat dirapatkan.

Saya juga percaya bahawa kita sekarang hidup dalam dunia globalisasi dan bagi membolehkan rakyat Malaysia menikmati tahap kehidupan (standard of living) yang lebih tinggi dan bergerak bebas ke negara lain sebagai “global citizen”, Malaysia seharusnya menjadi negara berpendapatan tinggi.

Perlindungan yang melampau dan berkempompong dalam dunia sendiri sahaja serta gaji yang rendah hanya akan membawa kita kepada taraf kehidupan yang rendah bagi rakyat Malaysia.

Apapun, sekarang ini adalah kerajaan Tun Mahathir dan terpulang kepadanya bagaimana untuk meneraju negara ini dan apa visi yang beliau mahu untuk negara tercinta.

(Saya tulis posting ini dalam perjalanan kereta saya balik ke Kuala Lumpur dari Pekan. Agak letih tetapi belum sampai mengantuk namun saya rasakan rakyat perlu mengetahui pendirian saya mengenai negara berpendapatan tinggi.)

………
Najib Razak
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155524679515952&id=157851205951
………
Rujukan:
http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2018/08/13/gaji-tinggi-tak-jadikan-negara-kaya-kata-dr-m/


Kongsi

82 Replies to “Negara Berpendapatan tinggi

 1. Mmg benar apa yg Tun kata kan..jika gj naik pun kos sara hidup pun naik tdk mendatangkan apa2 faedah buat rakyat.jib2..Allah bg peluang jd PM engko ssh kan rakyat..skrg apa yg DSN cakap pun tdk akan mempengaruhi minda kami jib..9 tahun kami merasai di lema di bwh kepimpinan mu DSN..Rasuah dan dadah makin maju ke hadapan.rakyat pula di cekik dgn trn naik minyak dan brg2 keperluan..kami tdk akn lagi U TURN DSN..cukup lah engko membantu kroni mu dan menteri2 mu..skrg Allah memberi kamu peluang utk merasai akn karma mu sendiri..berundur lah DSN..masa nya sudah tiba utk DSN berundur dan bertaubat

 2. Mmg benar apa yg Tun kata kan..jika gj naik pun kos sara hidup pun naik tdk mendatangkan apa2 faedah buat rakyat.jib2..Allah bg peluang jd PM engko ssh kan rakyat..skrg apa yg DSN cakap pun tdk akan mempengaruhi minda kami jib..9 tahun kami merasai di lema di bwh kepimpinan mu DSN..Rasuah dan dadah makin maju ke hadapan.rakyat pula di cekik dgn trn naik minyak dan brg2 keperluan..kami tdk akn lagi U TURN DSN..cukup lah engko membantu kroni mu dan menteri2 mu..skrg Allah memberi kamu peluang utk merasai akn karma mu sendiri..berundur lah DSN..masa nya sudah tiba utk DSN berundur dan bertaubat

 3. Mmg benar apa yg Tun kata kan..jika gj naik pun kos sara hidup pun naik tdk mendatangkan apa2 faedah buat rakyat.jib2..Allah bg peluang jd PM engko ssh kan rakyat..skrg apa yg DSN cakap pun tdk akan mempengaruhi minda kami jib..9 tahun kami merasai di lema di bwh kepimpinan mu DSN..Rasuah dan dadah makin maju ke hadapan.rakyat pula di cekik dgn trn naik minyak dan brg2 keperluan..kami tdk akn lagi U TURN DSN..cukup lah engko membantu kroni mu dan menteri2 mu..skrg Allah memberi kamu peluang utk merasai akn karma mu sendiri..berundur lah DSN..masa nya sudah tiba utk DSN berundur dan bertaubat

 4. Polisi menjadikan negara berpendapatan tinggi adalah idea asal kerajaan Tun apabila menyatakan inisiatif Wawasan 2020 Kerajaan. Dan inisiatif baik ini diteruskan oleh semua PM selepas beliau.

  Dan hari ini, beliau sendiri mahu menggagalkan inisiatif kerajaan beliau yg lepas dan tidak lagi berkeyakinan Wawasan 2020 sesuatu yg tidak mustahil dicapai.

  Ketidakpercayaan kepada Rakyat Malaysia berkemampuan membina negara Malaysia bersama-sama menjadikan rakyat Malaysia mangsa terhadap ujikaji pemikiran luar kotak beliau. Terima kasih tapi mohon Tun tidak lupa, masa semakin singkat utk Tun berdrama. Tolong Tun tetapkan segera hala tuju negara agar rakyat dan pemimpin parti kerajaan dan pembangkang bersama-sama memikul amanah untuk menjadikan Malaysia negara yang hebat!

  #TerusBerjuang
  #islamisfirstclass
  #sehatisejiwa
  #katakanTIDAKpadaFITNAH

 5. Cukup atau tidak bergantung kepada setiap individu. Namun kalau gaji setiap bulan cukup2 untuk keperluan keluarga macam mana hendak meningkatkan taraf hidup. Sebab itu golongan berpendapatan rendah memerlukan BR1M, pengecualian cukai dan bantuan2 lain. Tidak rugi negara kerana perkembangan ekonami hasil aliran tunai menjana hasil negara. Lebih byk aliran tunai lebih byk hasil cukai yang di pungut. Itulah kelebihan GST.

 6. Cukup atau tidak bergantung kepada setiap individu. Namun kalau gaji setiap bulan cukup2 untuk keperluan keluarga macam mana hendak meningkatkan taraf hidup. Sebab itu golongan berpendapatan rendah memerlukan BR1M, pengecualian cukai dan bantuan2 lain. Tidak rugi negara kerana perkembangan ekonami hasil aliran tunai menjana hasil negara. Lebih byk aliran tunai lebih byk hasil cukai yang di pungut. Itulah kelebihan GST.

 7. Cukup atau tidak bergantung kepada setiap individu. Namun kalau gaji setiap bulan cukup2 untuk keperluan keluarga macam mana hendak meningkatkan taraf hidup. Sebab itu golongan berpendapatan rendah memerlukan BR1M, pengecualian cukai dan bantuan2 lain. Tidak rugi negara kerana perkembangan ekonami hasil aliran tunai menjana hasil negara. Lebih byk aliran tunai lebih byk hasil cukai yang di pungut. Itulah kelebihan GST.

 8. Cukup atau tidak bergantung kepada setiap individu. Namun kalau gaji setiap bulan cukup2 untuk keperluan keluarga macam mana hendak meningkatkan taraf hidup. Sebab itu golongan berpendapatan rendah memerlukan BR1M, pengecualian cukai dan bantuan2 lain. Tidak rugi negara kerana perkembangan ekonami hasil aliran tunai menjana hasil negara. Lebih byk aliran tunai lebih byk hasil cukai yang di pungut. Itulah kelebihan GST.

 9. Cukup atau tidak bergantung kepada setiap individu. Namun kalau gaji setiap bulan cukup2 untuk keperluan keluarga macam mana hendak meningkatkan taraf hidup. Sebab itu golongan berpendapatan rendah memerlukan BR1M, pengecualian cukai dan bantuan2 lain. Tidak rugi negara kerana perkembangan ekonami hasil aliran tunai menjana hasil negara. Lebih byk aliran tunai lebih byk hasil cukai yang di pungut. Itulah kelebihan GST.

 10. Cukup atau tidak bergantung kepada setiap individu. Namun kalau gaji setiap bulan cukup2 untuk keperluan keluarga macam mana hendak meningkatkan taraf hidup. Sebab itu golongan berpendapatan rendah memerlukan BR1M, pengecualian cukai dan bantuan2 lain. Tidak rugi negara kerana perkembangan ekonami hasil aliran tunai menjana hasil negara. Lebih byk aliran tunai lebih byk hasil cukai yang di pungut. Itulah kelebihan GST.

 11. Cukup atau tidak bergantung kepada setiap individu. Namun kalau gaji setiap bulan cukup2 untuk keperluan keluarga macam mana hendak meningkatkan taraf hidup. Sebab itu golongan berpendapatan rendah memerlukan BR1M, pengecualian cukai dan bantuan2 lain. Tidak rugi negara kerana perkembangan ekonami hasil aliran tunai menjana hasil negara. Lebih byk aliran tunai lebih byk hasil cukai yang di pungut. Itulah kelebihan GST.

 12. Cukup atau tidak bergantung kepada setiap individu. Namun kalau gaji setiap bulan cukup2 untuk keperluan keluarga macam mana hendak meningkatkan taraf hidup. Sebab itu golongan berpendapatan rendah memerlukan BR1M, pengecualian cukai dan bantuan2 lain. Tidak rugi negara kerana perkembangan ekonami hasil aliran tunai menjana hasil negara. Lebih byk aliran tunai lebih byk hasil cukai yang di pungut. Itulah kelebihan GST.