27.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 2, 2020

#Ramadhan: Cahaya, Bunyi, Bulu Roma Penentu Waktu Sahur

bazaar-ramadhan-sibu

Mungkin ramai yang tidak tahu, suatu ketika dahulu cahaya, bunyi dan bulu roma menjadi penentu bermula dan tamatnya waktu sahur.

Berkongsi cerita mengenainya dengan, Presiden Persatuan Sejarah Malaysia, Datuk Omar Mohd Hashim berkata, petua itu menjadi amalan ketika zaman kecilnya.

Sesuatu yang sukar dilupakan, katanya, penggunaan alam semulajadi seperti cahaya matahari dan kokokan ayam membantu beliau sekeluarga menentukan masuknya waktu sahur yang afdal sehingga tamatnya waktu itu.

Tidak dapat disangkal, cerita sahur ‘orang lama’ dan berpengalaman ini begitu menarik sekali, terutama apabila dinding rumah yang diperbuat daripada daun nipah, cahaya dan bulu roma menjadi subjek utama.

“Datuk dan orang tua saya kata, kalau nak tahu sama ada waktu sahur dah habis atau tidak, caranya dengan menyelak dinding atap nipah biar cahaya masuk.

“Kalau masih tak nampak bulu roma, maksudnya masih boleh makan sahur, tetapi kalau bulu roma dapat dilihat bermakna waktu sahur dah habis,” katanya mengimbas kembali pengalaman yang disifatkan sebagai sangat berharga.

Berasal dari Kepala Batas, Pulau Pinang, beliau menganggap panduan alam untuk bersahur adalah sesuatu yang unik walaupun ia senasib dengan amalan mengetuk beduk yang tidak kini ditelan zaman.

Walaupun generasi kini tidak berpeluang melalui amalan itu, wajar jika ia diceritakan untuk anak muda kini mengetahui sejarah budaya masyarakat Islam negara ini.

Beliau percaya perubahan daripada budaya mengetuk beduk, penggunaan jam tangan, jam loceng sehinggalah terciptanya telefon pintar dengan alat penggera pelbagai fungsi juga untuk tujuan sama yang memudahkan manusia.

Berita Berkaitan

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Selepas rugi RM9.95 bilion, Umno gesa Putrajaya semak kemampuan syarikat dilantik pulih TH

Umno hari ini menggesa Putrajaya supaya melihat semula kemampuan syarikat ditubuhkan ketika pentadbiran Pakatan...

Pendakwah selebriti direman lima hari membantu siasatan kes rogol

Pendakwah selebriti direman lima hari, mulai hari ini, bagi membantu siasatan kes merogol seorang...

Seorang lagi anggota PGA cedera ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

ALOR SETAR: Seorang lagi anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) cedera selepas terkena tembakan ketika...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...