29.7 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 27, 2020

Sebab mulut leher terjerat

MINGGU lepas mungkin minggu paling sukar buat Kementerian Kewangan (MoF) apabila diasak bertubi-tubi oleh pihak pembangkang berkaitan statistik dan data mengenai ekonomi negara.

Bekas Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Tun Razak dan bekas Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan adalah dua pengkritik kuat serta utuh yang melampirkan pel­ba­gai data kerajaan dan pihak swasta.

Semua ini bermula daripada kenyataan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng yang mendakwa hutang negara bukanlah RM688 bilion seperti yang didakwa oleh kerajaan sebelum ini. Pada Mei 2018, Guan Eng menolak semua bentuk kiraan standard antarabangsa mengenai hutang negara dan mengemukakan formula sendiri bagi mengisytiharkan hutang negara adalah RM1 trilion.

Namun laporan Bank Negara Malaysia (BNM) yang dikeluarkan minggu lepas menunjukkan hutang negara pada akhir suku kedua 2018 (iaitu akhir bulan Jun) adalah RM725 bilion. Laporan yang sama menyatakan hutang negara hanya RM688 bilion pada akhir tahun 2017.

Najib tidak melepaskan peluang ini dengan membuat catatan bertanya, “takkan BNM menipu?”
Laporan BNM tersebut kemu­diannya turut disahkan oleh laporan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-11 (RMK11) yang di­bentangkan dalam Parlimen mem­­berikan angka-angka yang sama.

BACA sini: Dokumen rejim PH buktikan hutang negara bukan RM1 trilion tetapi cuma RM688bilion – Najib Razak (https://pakdin.my/dokumen-rejim-ph-buktikan-hutang-negara-bukan-rm1-trilion-tetapi-cuma-rm688bilion-najib-razak/)

Najib juga menggunakan laporan BNM mengenai pendapatan negara yang nyata berbeza daripada dakwaan Guan Eng.


Menggunakan keratan sebuah akhbar bertajuk “Harungi 5 bulan mencabar berbekalkan RM450 juta – Lim Guan Eng”, bekas Menteri Kewangan tersebut mem­ben­tang­kan angka-angka daripada laporan Bank Negara menunjukkan kerajaan menerima pendapatan sebanyak RM74 bilion dari Mei-Ogos 2018.

Menurut BNM, pendapatan kerajaan pada Mei 2018 ialah sebanyak RM20.8 bilion, diikuti RM14.1 bilion (Jun 2018), RM21.3 bilion (Julai 2018) dan RM17.4 bilion (Ogos 2018).

Najib secara sinis bertanya, “Apa yang mencabarnya atau semua duit tersebut sudah hilang? Jika duit sudah hilang maka wajarlah Lim Guan Eng disiasat.”

BACA sini: Dimana hilang RM74 bilion? soal Najib kepada Guan Eng (https://pakdin.my/dimana-hilang-rm74-bilion-soal-najib-kepada-guan-eng/)

Masalah kepada Guan Eng ialah, selepas menjadi Menteri Kewangan, beliau cuba menjustifikasikan kempen-kempen Pakatan Harapan mengenai ekonomi dan kewangan negara sebelum pilihan raya lalu sebagai benar dan ‘real’.

Justeru banyak kenyataan beliau yang bertentangan dengan data ekonomi negara dan memberi gambaran negatif kepada pelabur negara.

Ahmad Maslan turut mengambil kesempatan mendedahkan kepincangan pengurusan ekonomi negara berhubung dengan ke­putusan menamatkan kontrak MMC-Gamuda bagi kerja-kerja pembinaan laluan bawah tanah projek Mass Rapid Transit (MRT) 2.

MoF menamatkan kontrak tersebut dengan alasan untuk menjimatkan kos melalui satu tender antarabangsa. Apa yang Guan Eng tidak sedar projek tersebut sememangnya telah diberikan kepada MMC-Gamuda melalui satu proses tender terbuka antarabangsa yang turut disertai oleh syarikat dari China dan Jepun.


Naratif kerajaan untuk menjimatkan wang rakyat memang sedap didengar kepada masyarakat biasa. Namun ia tidak lunak dalam kalangan pelabur asing dan peniaga yang melihat kerajaan bukan sahaja tidak menghormati kontrak-kontrak sebelum ini, malah sesuka hati membatalkan kontrak yang dimenangi melalui tender terbuka.

Ahmad Maslan dalam sesi Parlimen minggu lalu memetik laporan dari MIDF Amanah Investment Bank yang menyatakan bahawa kejatuhan saham Bursa Malaysia kebelakangan ini berkaitan dengan tindakan semberono kerajaan menamatkan kontrak MMC-Gamuda.

Menurut MIDF, “Last Monday’s foreign net selling of RM227.2 million was of no surprise as investors reacted towards last Sunday’s announcement of the termination of MMC Corp Bhd-Gamuda Bhd’s joint-venture underground work contract for the MRT2.”

Bagaimanapun Guan Eng dalam jawapannya menyatakan, “Saham jatuh bukan kerana satu atau dua projek syarikat, ini tiada kesan yang besar. Saya rasa bukan hanya Malaysia, pasaran saham di seluruh dunia juga dipengaruhi  pembangunan ekonomi di Amerika Syarikat, terutamanya susulan perang perdagangan dunia terutamanya dengan China.”

BACA sini: Lim Guan Eng Urus ekonomi negara pakai RASA-RASA (https://pakdin.my/lim-guan-eng-urus-ekonomi-negara-pakai-rasa-rasa/)

Ahmad Maslan juga sebelumnya menyifatkan MoF sebagai tidak cakna dalam pengurusan kewangan negara.

Guan Eng perlu sedar sebagai Menteri Kewangan beliau tidak lagi boleh bercakap sesuka hati dan buat kenyataan berdasarkan kepentingan politik partisan sehingga berbeza dari data ekonomi dan kewangan negara yang sebenar.

Kenyataan dan keputusan kerajaan yang tampak semacam berhalusinasi telah menyebabkan pelabur asing dan juga negara asing hilang kepercayaan. Malaysia sekarang berhadapan krisis kepercayaan di kalangan pelabur, usahawan dan negara asing.


Nilai Ringgit jatuh, pertumbuhan ekonomi berkurangan, projek ekonomi terawang-awang berhadapan penangguhan dan pengurangan kos, malah pelancong asing terutama dari China turut berkurangan. Semua ini memberi putaran ekonomi yang sangat ganas dan tidak memberangsangkan kepada negara.

Kata orang tua, “cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengar”. Inilah yang dikata­kan sebab mulut leher terjerat.

Ab Jalil Backer

……….

Rujukan:

https://pakdin.my/tag/lim-guan-eng

Berita Berkaitan

Kenyataan media keputusan mesyuarat MKT UMNO

Majlis Kerja Tertinggi UMNO yang bermesyuarat pada hari ini, 26 Oktober 2020 (Isnin) telah...

Ahli parlimen BN bermesyuarat hari ini

Ahli-ahli parlimen BN bermesyuarat hari ini susulan keputusan Yang di-Pertuan Agong menolak cadangan darurat...

Muhyiddin jumpa presiden parti pro-PN, Zahid tak hadir

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengadakan pertemuan dengan semua presiden parti yang menyokong Kerajaan Perikatan...

Perubahan Besar Berlaku Esok, Kata Shahidan

Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Perikatan Nasional (PN), Datuk Seri Shahidan Kassim membayangkan satu perubahan...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,360PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan