Saturday, July 20, 2024

Peristiwa memberi pengajaran

Masjid Sultan Singapura ditutup sementara kepada pelancong asing demi elak penularan virus Wuhan - pakdin.my

SINGAPURA: Masjid Sultan, yang menjadi salah satu tarikan pelancong di negara ini, mengambil langkah menutup buat sementara waktu pintunya kepada para pelancong menyusuli penularan virus Wuhan di Singapura.

Masjid tersebut memberitahu BERITAmediacorp, langkah tersebut dikuatkuasakan sejak Sabtu lalu (25 Jan).

Sehari selepas kes pertama virus korona Wuhan disahkan di Singapura pada 23 Januari, Lembaga Pengamanah Masjid Sultan dan juga Lembaga Pentadbir Masjid Sultan segera berbincang. Pada malam Tahun Baru Cina Jumaat lalu itu (24 Jan), keputusan sebulat suara untuk berhenti menerima kunjungan pelancong asing dibuat.

Sebaik sahaja dimuktamadkan, papan-papan tanda yang memaklumkan tentang penutupan sementara itu diletakkan di kesemua 10 pintu masuk di keliling masjid, yang terletak di daerah Kampung Gelam dan Arab Street yang popular di kalangan pelancong.

Pada notis tersebut tertera pemberitahuan yang berbunyi: “Ditutup kepada lawatan pelancong sehingga diberitahu kemudian. Jemaah Muslim dialu-alukan untuk masuk menunaikan solat. Kami meminta maaf atas kesulitan ini”.

PENCEGAHAN LEBIH BAIK DARIPADA MENGUBATI…

Semasa ditemui BERITAmediacorp, Pengurus Masjid Sultan, Zainal Abidin Omar berkata pihak lembaga pentadbir masjid segera melaksanakan langkah-langkah pencegahan demi memastikan maslahat para jemaah dan kakitangannya selain untuk mengelak penyakit atau virus daripada merebak.

“Kita khuatir. Jemaah kita ramai. Satu kali kalau solat, saya rasa lebih 1,000 orang. Solat Jumaat jangan cakaplah. Macam (solat Jumaat) minggu lalu, penuh masjid,” ujar Encik Zainal.

Masjid Sultan, yang diwartakan sebagai monumen negara pada tahun 1975, menerima kunjungan 600 hingga 700 pelancong setiap hari. Pada hujung minggu pula, jumlahnya melonjak kepada 1,000 pelancong sehari. Ini bermakna, sekitar 5,000 pelancong keluar masuk Masjid Sultan dalam tempoh seminggu!

Masjid Sultan

Encik Zainal berkata masjid itu mempunyai lebih kurang 10 sukarelawan dan petugas-petugas yang berada di barisan hadapan untuk menerima kunjungan para pelancong setiap hari.

“Kita tutup sementara masjid untuk mencegah virus daripada terus merebak. Pencegahan lebih baik daripada mengubati. Kalau kita tengok di hospital pun, mereka juga tidak benarkan orang sahaja-sahaja datang masuk pekarangan hospital. Semua ini kerana tidak mahu virus merebak,” jelas Encik Zainal.

SEBAHAGIAN PELANCONG MASIH MAHU LIHAT MASJID SULTAN

Semasa kunjungan BERITAmediacorp ke Masjid Sultan semalam (29 Jan), kami dapat melihat beberapa kumpulan pelancong yang menyedari tentang notis yang diletakkan dipintu-pintu masjid.Namun mereka masih meminta kepastian daripada petugas sama ada mereka benar-benar tidak boleh memasuki pekarangan masjid.

Para pelancong asing yang mengunjungi Masjid Sultan lazimnya akan masuk ke dalam bangunan masjid untuk meninjau-ninjau struktur bangunannya dan juga bergambar.

Mereka juga boleh mempelajari sedikit sebanyak mengenai Islam menerusi panel-panel pameran yang diletakkan berdekatan pintu gerbang masjid dan juga kitab-kitab al-Quran dengan terjemahan dalam pelbagai bahasa.

PELITUP ADA BUAT JEMAAH YANG BETUL-BETUL MEMERLUKAN

Sementara itu, Masjid Sultan juga menyiapkan rancangan pencegahan penularan penyakit virus Wuhan menjelang solat Jumaat esok (31 Jan).

Misalnya dengan menyediakan pelitup jika perlu. Iaitu, para jemaah yang datang untuk menunaikan solat Jumaat boleh mendapatkan pelitup dari kaunter di luar pintu gerbang masjid.

Menurut Encik Zainal, sejak hujung minggu lalu, masjid sudahpun mula meletakkan pelitup berdekatan pintu masuk dan jemaah bebas untuk mengambilnya, seorang satu. Namun, pelitup-pelitup itu kini diletakkan di kaunter yang dijaga petugas. Sesiapa yang betul-betul memerlukannya boleh meminta daripada petugas berkenaan.

“Memandangkan bekalan (pelitup) kita pun makin kurang dan kita sedang berusaha mendapatkan lagi bekalan, sekarang kita kawal sikit. Sekarang kita letak di kaunter sahaja kerana jumlah pelitup dah berkurangan,” jelas Encik Zainal.

Beliau menambah, bekalan pelitup yang ada kurang dari 20 kotak daripada keseluruhan 50 kotak yang ada sebelum ini. Setiap kotak memuatkan sebanyak 125 keping pelitup.

Ruang solat Masjid Sultan boleh memuatkan sehingga 5,000 jemaah pada satu-satu masa. Namun bagi solat Jumaat, khususnya yang jatuh pada cuti umum, jumlah jemaah boleh melonjak antara 6,000 hingga 8,000 orang.

Memandangkan jumlah jemaah solat Jumaat yang mungkin melimpah ruah hingga ke pekarangan masjid itu esok (31 Jan), Encik Zainal berharap agar mereka yang batuk atau selesema mendapatkan pelitup dari petugas kaunter.

Pelitup yang pada mulanya diletakkan berdekatan pintu masuk masjid.

SARAN JEMAAH WANITA BAWA TELEKUNG SENDIRI

Selain pelitup, buat pertama kalinya mulai esok, Masjid Sultan akan meletakkan botol-botol ‘hand sanitiser’ atau cecair nyah kuman sebagai langkah tambahan menjaga kebersihan.

“Sebelum ini kita tak gunakan ‘hand sanitiser’ sebab kita pun memang mengambil wuduk. Namun ini adalah langkah tambahan untuk membasmi kuman dan virus,” kata Encik Zainal, sambil mengatakan bahawa beliau sudah menempah 10 botol ‘sanitizer’ kesemuanya.

Bagi memastikan kebersihan berada di tahap tertinggi, tandas-tandas juga akan dibersihkan dengan lebih kerap. Iaitu sebanyak empat kali sehari berbanding tiga kali sehari sebelum ini. Telekung-telekung yang disediakan di ruang solat wanita pula akan dicuci setiap hari berbanding tiga kali seminggu sebelum ini.

“Kita cuci separuh separuh. Hari ini cuci separuh, esok cuci lagi separuh dan begitulah setiap hari. Ini untuk meningkatkan tahap kebersihan. Kami juga menggalakkan jemaah wanita supaya bawa telekung sendiri supaya kebersihannya lebih terjaga,” kata Encik Zainal.

Selain itu, Masjid Sultan akan meneruskan rutin mengelap pintu gerbang masjid dan membersihkan permaidani di ruang solat setiap hari. Buat masa ini, permaidani masjid disyampu sekali setiap dua minggu.

“Kita teruskan. Kita tengok keadaan kalau semakin runcing, mungkin setiap minggu kita syampu. Buat masa ini Alhamdulillah semuanya baik-baik sahaja,” tambah beliau.

Apabila ditanya sama ada langkah-langkah tambahan yang diambil Masjid Sultan menelan belanja tambahan? Ini jawapan Encik Zainal: “Kami belum nampak kesannya. Namun mungkin bil api air akan meningkat. Tetapi tidak bagi tenaga kerja kerana tiada perubahan.”

– BERITAmediacorpSG/nk

* Berbeza dengan di Malaysia dimana penutupan Masjid Putrajaya menjadi isu negara sehingga Perdana Menteri masuk campur minta di buka semula. 

Fasilitator Malaysia yang baharu dilantik untuk rundingan damai selatan Thailand

Kerajaan Malaysia telah melantik fasilitator baharu untuk proses damai di selatan Thailand. Ini berlaku di tengah-tengah gesaan mendesak untuk penilaian semula pelan hala tuju keamanan berikutan lonjakan keganasan yang telah menghancurkan keyakinan orang ramai.

[VIDEO] Bom kereta di flat polis Bannag Sata ‘melemahkan rundingan damai’

Seorang ahli akademik di Yala telah mengkritik apa yang dikatakannya sebagai kemajuan yang lembap dalam rundingan damai di Selatan Selatan berikutan letupan bom kereta di luar rumah pangsa polis di wilayah sempadan selatan ini pada 30 Jun 2024.

[VIDEO] Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata

Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata, Wilayah Yala, Selatan Thailand menyebabkan 16 orang cedera dan seorang maut.

[VIDEO] Lombong emas haram di Sulawesi: Belasan maut akibat tanah runtuh

Sekurang-kurangnya 11 orang dilaporkan meninggal dunia dan 18 lagi dilaporkan hilang dalam kejadian tanah runtuh di sebuah lombong emas haram di Pulau Sulawesi, susulan hujan lebat pada 7 Julai.

[VIDEO] Kebakaran besar di Chinatown

Kebakaran yang melanda komuniti yang sesak di Yaowarat, Chinatown Bangkok, berjaya dikawal lewat malam Sabtu. Tiada kematian tetapi 30 orang mengalami kecederaan memerlukan rawatan perubatan.

Starmer menjadi perdana menteri UK yang baharu selepas Parti Buruh memenangi majoriti besar

“Kuasa hari ini akan bertukar tangan dengan cara yang aman dan teratur, dengan muhibah di semua pihak," kata Sunak. "Terdapat banyak yang perlu dipelajari dan direnungkan dan saya bertanggungjawab atas kekalahan ramai calon Konservatif yang bekerja keras... saya minta maaf."

Apakah CrowdStrike, syarikat yang dikaitkan dengan gangguan sistem global?

Gangguan komputer global yang menjejaskan lapangan terbang, bank dan perniagaan lain pada hari Jumaat 19 Julai 2024 nampaknya berpunca sebahagiannya daripada kemas kini perisian yang dikeluarkan oleh firma keselamatan siber utama AS CrowdStrike.

Gangguan global siber ‘Crowdstrike’ Microsoft menyebabkan penerbangan tergendala dan menjejaskan perniagaan

Gangguan teknologi global telah menjejaskan operasi merentasi pelbagai industri pada hari Jumaat, dengan syarikat penerbangan menghentikan penerbangan, beberapa penyiar tidak beroperasi dan perkhidmatan daripada perbankan kepada penjagaan kesihatan yang dilanda masalah sistem akibat gangguan teknikal ‘Crowdstrike’ Microsoft Windows.

[VIDEO] PRK NENGGIRI: BN pertaruh calon muda, Mohd Azmawi Fikri

Ketua Pemuda Umno Kelantan Mohd Azmawi Fikri Abdul Ghani dipilih sebagai calon Barisan Nasional (BN) bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri bulan depan.

[VIDEO] Wan Ahmad Fayhsal digantung enam bulan dari Dewan Rakyat mulai hari ini – Speaker

Ahli Parlimen Machang Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal digantung daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat selama enam bulan, bermula hari ini 18 Julai 2024.

[VIDEO] Ahli Parlimen bertanggungjawab walau ada imuniti, kata Azalina

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Undang-undang dan Reformasi Institusi) Azalina Othman Said berkata, Ahli Parlimen bertanggungjawab terhadap kenyataan dikeluarkan ketika berbahas di Dewan Rakyat, walaupun mempunyai imuniti.

[VIDEO] PRK Nenggiri: Calon BN umum minggu ini, tampil anak tempatan

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata calon BN bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri, Kelantan akan diumum dalam minggu ini.

[VIDEO] Pennjawat awam direman tujuh hari bagi banntu siasatan kes pembunuhan Nur Farah Kartin

Seorang penjawat awam direman tujuh hari bagi membantu siasatan kes pembunuhan Nur Farah Kartini Abdullah yang ditemukan mati di Kampung Sri Kledang, Hulu Selangor petang semalam 15 Julai 2024.

Fasilitator Malaysia yang baharu dilantik untuk rundingan damai selatan Thailand

Kerajaan Malaysia telah melantik fasilitator baharu untuk proses damai di selatan Thailand. Ini berlaku di tengah-tengah gesaan mendesak untuk penilaian semula pelan hala tuju keamanan berikutan lonjakan keganasan yang telah menghancurkan keyakinan orang ramai.

[VIDEO] Bom kereta di flat polis Bannag Sata ‘melemahkan rundingan damai’

Seorang ahli akademik di Yala telah mengkritik apa yang dikatakannya sebagai kemajuan yang lembap dalam rundingan damai di Selatan Selatan berikutan letupan bom kereta di luar rumah pangsa polis di wilayah sempadan selatan ini pada 30 Jun 2024.

[VIDEO] Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata

Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata, Wilayah Yala, Selatan Thailand menyebabkan 16 orang cedera dan seorang maut.

Popular →

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Belanjawan perlu menyokong pemulihan: BNM

Belanjawan 2021, yang akan dibentangkan pada 6 November ini,...

Eksport getah asli negara meningkat

Sarung tangan getah adalah item eksport utama dengan nilai eksport meningkat sebanyak 14.0 peratus daripada RM2.78 billion pada Jun 2020 kepada RM3.17 billion pada Julai 2020, kata Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dalam satu kenyataan, hari ini.

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada...

Tiada pengarah, kakitangan Sapura Energy disiasat di Brazil

Sapura Energy Bhd menjelaskan tiada pengarah atau kakitangannya disiasat...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Selain membuktikan kadar pinjaman PH adalah jauh lagi tinggi, ini bermakna kerajaan PN masih ada ruang untuk meminjam bagi menambah bantuan Covid dan untuk merangsangkan ekonomi bila diperlukan.

Topik →

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Tindakan polis berdasarkan perundangan

Penolakan permohonan peguam untuk bertemu atau berkomunikasi dengan ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin ketika direman diputuskan mengikut peruntukan undang-undang.

[VIDEO] Datuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan ditahan polis

Datuk dan nenek sebelah bapa kepada kanak-kanak austime, Zayn Rayyan Abdul Matiin, yang ditemui mati dibunuh pada 6 Disember lalu, ditahan polis petang ini.

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Peguam bantah tindakan polis cuba rekod pengakuan ibu di mahkamah

“Ibu Zayn Rayyan tidak buat sebarang pengakuan bersalah di Mahkamah Majistret di sini pada Rabu, tetapi dia hanya merekodkan keterangan berhubung kejadian yang berlaku,” kata peguam, Mahmud Jumaat.

[VIDEO] Ibu Zayn Rayyan dibawa ke rumah, ‘lakon semula’ kejadian kehilangan anaknya

Ibu kepada kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Mateen, yang kini berada dalam tahanan reman polis bagi membantu siasatan pembunuhan anaknya, dibawa kembali ke kediaman mereka dekat Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, hari ini 10 jun 2024.

Polis akan mohon sambung reman ibu bapa Zayn Rayyan

Polis akan memohon sambungan reman ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin bagi membantu siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme itu, esok 7 Jun 2024.

[VIDEO] Pembunuhan Zayn Rayyan: Ibu bapa ditahan reman 7 hari berdasarkan perkembangan terbaharu siasatan

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan memberitahu, perintah reman ke atas kedua-dua suspek dikeluarkan Mahkamah Majistret Petaling Jaya, di sini.

Kes bunuh Zayn Rayyan: 2 kanak-kanak sempat lihat Zayn sebelum hilang

Polis berjaya mengesan dua kanak-kanak yang sempat melihat kelibat Zayn Rayyan Abdul Mattin di Block R, Apartmen Idaman, Damansara Damai, di sini, petang 5 Disember lalu.

Zayn Rayyan: Polis temukan beberapa bahan bukti dalam pemeriksaan kali kedua

Memasuki hari ketujuh siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme Zayn Rayyan Abdul Matiin, polis menemukan beberapa lagi barang bukti hasil pemeriksaan kali kedua yang dilakukan dari rumah ke rumah, di Blok R Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, malam tadi.

🎦 Unit Forensik PDRM buat lagi saringan DNA penduduk Apartment Idaman

Kira-kira empat kenderaan Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilihat memasuki pekarangan blok perumahan sekitar Apartment Idaman, Damansara Damai di sini malam ini.

🎦 Anggota forensik periksa rumah Zayn Rayyan

Tiga anggota Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) hadir di Apartmen Idaman, Damansara Damai, buat kali kedua untuk mengumpul bukti berhubung kes pembunuhan kanak-kanak autistik, Zayn Rayyan.
Tolong lah subscribe: