Utama POLITIK RPK : Dokumen Buktikan Azmin Korup !

RPK : Dokumen Buktikan Azmin Korup !

AIDCNews -29/05/12 -Dokumen-dokumen membuktikan Azmin Ali adalah seorang korupâ€, kata Raja Petra Kamaruddin (RPK) yang melampirkan bukti-bukti dokumen menunjukkan Timbalan Presiden PKR itu seorang yang korup ketika masih berkhidmat dalam kerajaan pada tahun 1995.

Ketika itu, Azmin dikenali sebagai ‘budak bermata biru’ yang menjadi Setiausaha Sulit kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Malaysia.

“Bulan lepas, seorang pegawai SPRM yang telah bersara telah bertemu dengan saya di London untuk menyerahkan fail tebal yang mengandungi beratus-ratus dokumen,” kata RPK dalam pendedahan terbaru di lamannya bertajuk  MACC ‘Deep Throat’ comes out of the closet

Dokumen itu mengandungi kesalahan-kesalahan rasuah Azmin yang telah diklasifikasikan sebagai “tiada tindakan lanjut†di bawah arahan Anwar.

Anwar didakwa mengarahkan kroninya, Ketua Pengarah BPR ketika itu, iaitu Datuk Shafee Yahaya supaya menghentikan siasatan tersebut.

Salah satu dokumen itu menunjukkan Azmin menerima elaun bulanan iaitu sebanyak RM15, 000 daripada Kumpulan Berjaya, Tan Sri Vincent Tan.

Dokumen lain pula menunjukkan Azmin memiliki saham, rumah dan kereta yang bernilai kira-kira RM1.5 juta dan hampir RM10 juta dalam bentuk wang tunai. Cek tersebut dikatakan telah mengalir melalui Azmin dan isterinya, Shamsidar Taharin.

Shamsidar ketika itu dikatakan ‘gundik’ kepada Anwar.

Aset yang dimiliki oleh Azmin tidak sepadan dengan pendapatan yang hanya RM2,400 setiap bulan dan jika digabungkan dengan pendapatan isterinya, juga masih tidak sepadan iaitu kira-kira RM4,500 sebulan.

Aset tersebut termasuklah BMW 325i, kereta proton Wira 1.6 Xli, Proton Satria 1.6 Xli, Proton Perdana 2.0 SE, 1000 lot saham di Hicom dan rumah seluas 8500 kaki persegi di No 23, Jalan 1/4D Bukit Mas, Taman Melawati bernilai RM210, 000.

Siasatan juga menunjukkan Azmin memiliki sebuah lagi banglo dua tingkat di Setapak yang berharga RM284, 118 dengan deposit sebanyak RM14, 181 dan ansuran bulanan sebanyak RM3,376.75.

Pegawai Badan Pencegah Rasuah (BPR) turut mempersoalkan arahan untuk menghentikan penyiasatan walaupun mempunyai bukti pemilikan yang jelas untuk mengaitkan Azmin dengan kesalahan tersebut.

Salinan dokumen adalah seperti berikut :

Exit mobile version