Monday, July 15, 2024

Peristiwa memberi pengajaran

PRN: Peranan media sosial dan masa depan rakyat Malaysia - pakdin.my

TANGGAL 12 Ogos 2023 bakal menentukan nasib ahli politik di enam negeri. Melihat kepada apa yang berlaku sewaktu pilihan raya umum tahun lalu, antara faktor utama yang memainkan peranan penting menentukan kemenangan parti politik seperti Pas banyak dipengaruhi oleh media sosial.

Penggunaan media sosial yang meluas serta capaian kepada semua pihak masyarakat menyebabkan maklumat disampaikan lebih cepat dan tersebar dengan pantas.

Landskap politik negara mutakhir ini banyak dipengaruhi oleh media sosial seperti TikTok dan Twitter.

Keadaan ini tidaklah bermakna ia negatif semata-mata. Ada banyak manfaat yang boleh dijana dari medium ini sekiranya digunakan dengan betul.

Terkini, hampir semua ahli politik menggunakan medium TikTok untuk menyampaikan idea serta meraih undi.

Memandangkan sejumlah besar iaitu sebanyak 28.9 peratus atau hampir 2.8 juta pengundi terdiri daripada golongan belia berumur antara 18 hingga 29 tahun, maka kaedah yang digunakan sangat bersesuaian dengan golongan ini.

Daripada jumlah keseluruhan pengundi, 4,935,937 atau 50.17 peratus daripada jumlah keseluruhan pengundi terdiri daripada wanita.

Bagi Selangor, pengundi berumur 18 hingga 20 tahun (274,194 orang) direkodkan dan jumlah ini paling ramai berbanding di negeri lain pada Pilihan Raya Negeri (PRN) 12 Ogos ini.

Kesemua faktor demografik ini memainkan peranan penting bagi ahli politik dalam merancang maklumat, program serta aktiviti yang sesuai untuk menyantuni golongan ini.

Isu yang seharusnya diperhalusi adalah konten yang disiarkan serta kesan kandungan itu kepada golongan ini.

Lambakan maklumat yang tidak diketahui asal-usul serta kebenarannya tersebar secara meluas kepada setiap yang memiliki gajet yang berkaitan.

Cuti panjang sewaktu Covid-19 menyebabkan pendedahan kepada media sosial pada semua lapisan masyarakat dengan sangat drastik dan berterusan hingga kini terutama sekali kepada golongan muda.

Kenapa golongan muda? Ini kerana mereka dalam golongan 18 hingga 21 tergolong dalam kalangan awal dewasa, yang mana daripada segi perkembangan kognif, pada umumnya pemikiran mereka telah sempurna.

Bagaimanapun, pengalaman serta ilmu masih lagi banyak yang boleh dituntut. Justeru, mereka lebih mudah dipengaruhi memandangkan banyak masa dihabiskan dengan gajet dan melayari media sosial.

Data menunjukkan 60.9 peratus generasi Z (Gen Z) di negara ini lebih suka berinteraksi melalui platform media sosial berbanding bersemuka dengan guru mereka.

Maklumat yang pendek, ringkas dan padat serta menarik sangat sesuai dengan golongan muda.

Sama ada maklumat itu benar ataupun tidak, bagi golongan ini, ianya adalah perkara yang kedua.

Oleh yang demikian, sebagai ahli politik serta penyokong yang bertanggungjawab, adalah satu kewajipan memastikan maklumat serta sebaran yang dikongsikan tidak mengganggu perkembangan kognitif anak muda serta emosi semua pihak.

Dalam Islam jelas menunjukkan bahawa sebagai umat Islam, untuk menyampaikan dakwah perlu menggunakan kaedah yang berhikmah serta menggunakan kata-kata yang lembut surah Al-Nahl (16: Ayat 125).

Dakwah dalam konteks ini, bukan saja terkait agama atau teologi, tetapi setiap gerak langkah serta butir bicara yang diketengahkan oleh ahli politik yang bertanding.

Laporan terkini berkaitan remaja serta belia di dada-dada akhbar menunjukkan ekosistem yang melingkari kehidupan mereka adalah tidak sejahtera.

Laporan ‘Facts and Figures’ kesihatan mental golongan belia yang dikeluarkan oleh pihak Institut Penyelidikan Belia Malaysia (IYRES) menunjukkan enam daripada 10 belia Malaysia berada dalam keadaan kemurungan, tiga daripada 10 sentiasa berasa bimbang dan seorang daripada 10 berada dalam keadaan tertekan.

Kejadian terkini membabitkan seorang abang berumur 14 tahun mencekik adiknya yang berumur 9 tahun hingga mati antara contoh ketidak sejahteraan itu.

Dengan data yang ada, negara tidak mampu menanggung kehadiran ahli politik yang tidak matang dan menambah luka yang sedia ada parah pada golongan muda ini.

Penggunaan media sosial secara matang dan bertanggungjawab dalam kalangan ahli politik merupakan satu indikator bahawa peluang untuk Malaysia membangun dengan pesat adalah lebih cerah.

Sebagai rakyat Malaysia yang akan turut mengundi pada 12 Ogos ini, penulis mendambakan suasana politik yang mana masing-masing menonjolkan kekuatan mereka berbanding mengenengahkan kelemahan atau kekurangan pihak lawan.

Kelemahan dan kekurangan pasti akan ada dan boleh dijumpai selagi kita bergelar manusia.

“Barangsiapa yang mencari-cari aib (atau kelemahan) saudaranya yang Muslim, nescaya Allah akan membuka aibnya walaupun dia berada di dalam rumahnya.” (HR Tirmizi).

Suasana membongkar aib ini ini sekiranya dibiarkan berterusan akan menyebabkan rasa hilang percaya golongan muda terutamanya terhadap keseluruhan sistem politik yang ada.

Ini seterusnya menjejaskan lagi Data Indeks Belia Malaysia (IBM) 2022 yang kembali menurun kepada 58.44 dan jatuh ke tahap kurang memuaskan selepas naik sedikit kepada tahap sederhana pada 2021 (60.31).

Peningkatan skor domain ini pada IBM 2021 seharusnya digunakan dengan sebaiknya untuk mendapat dan meningkatkan kepercayaan anak muda bagi memastikan mereka terus membabitkan diri secara positif dalam politik dan pembangunan negara.

Kenyataan terkait dengan isu fitnah serta penyebaran berita palsu serta mengaibkan harus dihentikan secara total oleh semua masyarakat Malaysia terutama sekali ianya terpakai untuk kesemua ahli politik serta keseluruhan jentera parti tidak kira atas tiket apa pun mereka bertanding.

Sesungguhnya matlamat tidak pernah menghalalkan cara.

Oleh: Profesor Dr Haslinda Abdullah

Pengarah Institut Pengajian Sains Sosial (IPSAS), Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Profesor di Fakulti Ekologi Manusia

BACA juga:

[VIDEO] BN buat persiapan awal, gerak jentera hadapi PRK Sungai Bakap – Zambry

Barisan Nasional (BN), khususnya UMNO, telah membuat persiapan awal bagi membantu menggerakkan jentera dalam menghadapi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap.

[VIDEO] Pang mula tugas wakil rakyat – santuni masyarakat KKB

Beliau meluangkan masa hampir setengah jam bertemu penduduk bagi menyampaikan penghargaan dan memberikan kuntuman bunga sempena Hari Ibu kepada golongan wanita yang berada di pasar berkenaan.

PRK KKB: Kekal milik PH, Pang menang majoriti 3,869 undi

Pakatan Harapan (PH) berjaya mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Baharu (KKB)

Kaum India jangan undi ikut emosi, terpengaruh hasutan boikot PRK KKB – Mugilaan

Beliau berkata pemilihan Pang Sock Tao yang mewakili Kerajaan Perpaduan juga akan memberi kelebihan kepada pengundi di kawasan itu

[VIDEO] PRK KKB: Calon PH, Pang Sock Tao ziarah keluarga mangsa lemas Batang Kali

Calon Pakatan Harapan (PH) Pang Sock Tao bergegas ke hospital berkenaan selepas menerima berita sedih itu yang mengorbankan seorang bapa dan dua anaknya berusia enam dan sembilan tahun.

PRK KKB: 863 polis, tentera dan pasangan undi awal esok

Seramai 625 anggota polis, 238 orang tentera dan pasangan akan mengundi awal dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Baharu (KKB), esok 7 Mei 2024.

Fasilitator Malaysia yang baharu dilantik untuk rundingan damai selatan Thailand

Kerajaan Malaysia telah melantik fasilitator baharu untuk proses damai di selatan Thailand. Ini berlaku di tengah-tengah gesaan mendesak untuk penilaian semula pelan hala tuju keamanan berikutan lonjakan keganasan yang telah menghancurkan keyakinan orang ramai.

[VIDEO] Bom kereta di flat polis Bannag Sata ‘melemahkan rundingan damai’

Seorang ahli akademik di Yala telah mengkritik apa yang dikatakannya sebagai kemajuan yang lembap dalam rundingan damai di Selatan Selatan berikutan letupan bom kereta di luar rumah pangsa polis di wilayah sempadan selatan ini pada 30 Jun 2024.

[VIDEO] Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata

Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata, Wilayah Yala, Selatan Thailand menyebabkan 16 orang cedera dan seorang maut.

[VIDEO] 18 rumah musnah terbakar di Kuala Abai, Kota Belud

KOTA BELUD: Lebih 200 penduduk membabitkan 42 keluarga tinggal sehelai sepinggang selepas 18 rumah di Kampung Kuala Abai, di sini, terbakar.

[VIDEO] Lombong emas haram di Sulawesi: Belasan maut akibat tanah runtuh

Sekurang-kurangnya 11 orang dilaporkan meninggal dunia dan 18 lagi dilaporkan hilang dalam kejadian tanah runtuh di sebuah lombong emas haram di Pulau Sulawesi, susulan hujan lebat pada 7 Julai.

[VIDEO] Sindiket pelacuran warga asing tumpas, 75 individu ditahan di lapan lokasi

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) telah berjaya menumpaskan satu sindiket pelacuran warga asing dalam satu Operasi Khas pada 4 Julai 2024 di lapan lokasi berasingan

[VIDEO] Kebakaran besar di Chinatown

Kebakaran yang melanda komuniti yang sesak di Yaowarat, Chinatown Bangkok, berjaya dikawal lewat malam Sabtu. Tiada kematian tetapi 30 orang mengalami kecederaan memerlukan rawatan perubatan.

Starmer menjadi perdana menteri UK yang baharu selepas Parti Buruh memenangi majoriti besar

“Kuasa hari ini akan bertukar tangan dengan cara yang aman dan teratur, dengan muhibah di semua pihak," kata Sunak. "Terdapat banyak yang perlu dipelajari dan direnungkan dan saya bertanggungjawab atas kekalahan ramai calon Konservatif yang bekerja keras... saya minta maaf."

FDA Thailand memberi amaran bahaya suplemen mati pucuk

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA)Thailand telah memberi amaran kepada pengguna bahawa suplemen pemakanan yang mendakwa membantu lelaki yang mengalami masalah ereksi mengandungi dadah yang memerlukan preskripsi doktor untuk mendaptkannya yang boleh memberi kesan sampingan yang serius.

Kemboja kini mempunyai versi WhatsApp sendiri, pengkritik bimbang digunakan untuk pengawasan

Pemimpin utama Kemboja, Hun Sen memberikan keutamaan terhadap aplikasi pemesejan tempatan yang baharu, yang menurut pengkritik adalah cara untuk kerajaan memantau dan menjejaskan perbincangan politik di negara itu.

Popular →

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Belanjawan perlu menyokong pemulihan: BNM

Belanjawan 2021, yang akan dibentangkan pada 6 November ini,...

Eksport getah asli negara meningkat

Sarung tangan getah adalah item eksport utama dengan nilai eksport meningkat sebanyak 14.0 peratus daripada RM2.78 billion pada Jun 2020 kepada RM3.17 billion pada Julai 2020, kata Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dalam satu kenyataan, hari ini.

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada...

Tiada pengarah, kakitangan Sapura Energy disiasat di Brazil

Sapura Energy Bhd menjelaskan tiada pengarah atau kakitangannya disiasat...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Selain membuktikan kadar pinjaman PH adalah jauh lagi tinggi, ini bermakna kerajaan PN masih ada ruang untuk meminjam bagi menambah bantuan Covid dan untuk merangsangkan ekonomi bila diperlukan.

Topik →

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Tindakan polis berdasarkan perundangan

Penolakan permohonan peguam untuk bertemu atau berkomunikasi dengan ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin ketika direman diputuskan mengikut peruntukan undang-undang.

[VIDEO] Datuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan ditahan polis

Datuk dan nenek sebelah bapa kepada kanak-kanak austime, Zayn Rayyan Abdul Matiin, yang ditemui mati dibunuh pada 6 Disember lalu, ditahan polis petang ini.

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Peguam bantah tindakan polis cuba rekod pengakuan ibu di mahkamah

“Ibu Zayn Rayyan tidak buat sebarang pengakuan bersalah di Mahkamah Majistret di sini pada Rabu, tetapi dia hanya merekodkan keterangan berhubung kejadian yang berlaku,” kata peguam, Mahmud Jumaat.

[VIDEO] Ibu Zayn Rayyan dibawa ke rumah, ‘lakon semula’ kejadian kehilangan anaknya

Ibu kepada kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Mateen, yang kini berada dalam tahanan reman polis bagi membantu siasatan pembunuhan anaknya, dibawa kembali ke kediaman mereka dekat Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, hari ini 10 jun 2024.

Polis akan mohon sambung reman ibu bapa Zayn Rayyan

Polis akan memohon sambungan reman ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin bagi membantu siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme itu, esok 7 Jun 2024.

[VIDEO] Pembunuhan Zayn Rayyan: Ibu bapa ditahan reman 7 hari berdasarkan perkembangan terbaharu siasatan

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan memberitahu, perintah reman ke atas kedua-dua suspek dikeluarkan Mahkamah Majistret Petaling Jaya, di sini.

Kes bunuh Zayn Rayyan: 2 kanak-kanak sempat lihat Zayn sebelum hilang

Polis berjaya mengesan dua kanak-kanak yang sempat melihat kelibat Zayn Rayyan Abdul Mattin di Block R, Apartmen Idaman, Damansara Damai, di sini, petang 5 Disember lalu.

Zayn Rayyan: Polis temukan beberapa bahan bukti dalam pemeriksaan kali kedua

Memasuki hari ketujuh siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme Zayn Rayyan Abdul Matiin, polis menemukan beberapa lagi barang bukti hasil pemeriksaan kali kedua yang dilakukan dari rumah ke rumah, di Blok R Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, malam tadi.

🎦 Unit Forensik PDRM buat lagi saringan DNA penduduk Apartment Idaman

Kira-kira empat kenderaan Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilihat memasuki pekarangan blok perumahan sekitar Apartment Idaman, Damansara Damai di sini malam ini.

🎦 Anggota forensik periksa rumah Zayn Rayyan

Tiga anggota Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) hadir di Apartmen Idaman, Damansara Damai, buat kali kedua untuk mengumpul bukti berhubung kes pembunuhan kanak-kanak autistik, Zayn Rayyan.
Tolong lah subscribe: