Sumbangan untuk membiayai portal ini:
Maybank:
158088200693 PayPal: [email protected]

Sumbangan untuk membiayai portal ini: Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

[VIDEO] Pasar Terapung Pattaya musnah terbakar - pakdin.my

[VIDEO] Pasar Terapung Pattaya musnah terbakar - pakdin.my

Kebakaran berlaku di Pasar Terapung Pattaya di daerah Bang Lamung pada malam Khamis, memusnahkan sebahagian daripada mercu tanda pelancongan yang menampilkan pelbagai produk budaya dan tradisional dari keempat-empat wilayah negara itu.

Dua puluh tujuh trak bomba dari bandar Pattaya dan pentadbiran tempatan berdekatan, dengan lebih 200 anggota bomba, telah dihantar untuk memadam kebakaran yang bermula kira-kira jam 8 malam 7 September 2023.

Api merebak dengan cepat berikutan kebanyakan kedai dibina dengan kayu dan beratap jerami. Bunyi silinder gas meletup kedengaran satu demi satu.

Kebakaran berjaya dikawal kira-kira jam 10 pagi dan akibat kejadian tersebut banyak kedai dan struktur musnah di salah satu plot tanah seluas 19 rai (14,400 meter persegi). Seorang anggota bomba mengalami luka melecur ringan dan dimasukkan ke hospital.

Punca kebakaran sedang dalam siasatan, dan tahap kerosakan sedang dinilai.

Sebuah pusat pemindahan telah ditubuhkan untuk membantu mereka yang terjejas oleh kebakaran.

Dibuka pada 1 Nov 2008, Pattaya Floating Market, atau Four Regions Water Market, ialah tarikan pelancong terkenal yang menggambarkan seni, budaya dan cara hidup orang yang tinggal di sepanjang sungai di seluruh negara.

Sebelum kebakaran, terdapat lebih 200 kedai menjual pelbagai produk, cenderamata dan makanan di pasar itu.

Ketua daerah Bang Lamung, Pisit Sirisawatnukul berkata pada hari Jumaat bahawa kebakaran di pasar itu menyebabkan kerugian dianggarkan 50 juta hingga 60 juta baht.

 

Berkaitan

Mesti baca