Sumbangan untuk membiayai portal ini:
Maybank:
158088200693 PayPal: [email protected]

Sumbangan untuk membiayai portal ini: Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

[VIDEO] Jumlah kematian akibat kebakaran hutan Hawaii menunjukkan penurunan - pakdin.my

[VIDEO] Jumlah kematian akibat kebakaran hutan Hawaii menunjukkan penurunan - pakdin.my

HAWAII – Angka kematian akibat kebakaran hutan bulan lalu di pulau Maui Hawaii menunjukkan penurunan kepada 97 orang dan bagi individu yang hilang kini berjumlah 31 orang, kata Gabenor Hawaii Josh Green kepada CNN dalam satu temu bual pada Jumaat.

Green berkata minggu lalu jumlah kematian ialah 115 manakala 66 lagi hilang.

ANGKA kematian didorong oleh ujian genetik lanjutan yang dijalankan oleh ahli antropologi di Jabatan Pertahanan, kata Gabenor Hawaii Josh Green kepada Wolf Blitzer CNN.

Sehingga Jumaat, 31 orang masih tidak dapat dikesan selepas kebakaran memusnahkan banyak komuniti di Maui County. Tetapi jumlah itu juga boleh berkurangan kerana terdapat 23 orang yang maut semasa kebakaran yang masih belum dikenal pasti, tambah gabenor itu. Mereka mungkin termasuk dalam kiraan 31.

Kebakaran mula merebak secara tidak menentu pada 8 Ogos, hampir memusnahkan keseluruhan bandar bersejarah Lahaina, memaksa orang ramai terjun ke lautan ketika api mengejar mereka dan menyebabkan ratusan penduduk kehilangan tempat tinggal yang memusnahkan atau merosakkan  kira-kira 2,200 bangunan.

Agensi Perlindungan Alam Sekitar juga sedang berusaha untuk membersihkan bahan berbahaya dari kawasan bencana di Maui.

“Penduduk akan dibenarkan masuk semula ke zon tersebut dijangka bermula Isnin, 25 September, dengan penduduk diiringi ke rumah mereka serta dibekalkan dengan peralatan perlindungan diri semasa dua lawatan pertama,” kata siaran berita itu.

 

Berkaitan

Mesti baca