Jenis Benteng Tidak Sesuai Punca Benteng Di Bukit Setiawangsa Runtuh – Pakar

tanah runtuh Bukit Setiawangsa 1Kejadian benteng runtuh di Bukit Setiawangsa berkemungkinan besar disebabkan penggunaan kaedah perlindungan cerun yang tidak sesuai digunakan untuk jenis bukit, menurut pakar.

Prof Madya Dr Tajul Anuar Jamaluddin dari Universiti Kebangsaan Malaysia berkata benteng yang digunakan untuk melindungi cerun yang dikenali sebagai dinding “shotcrete” menghalang air daripada memasuki tanah.

“Bagaimanapun, air masih boleh meresap ke dalam cerun melalui kawasan-kawasan yang tidak dilindungi benteng tetapi benteng itu juga menghalang air daripada mengalir keluar.

“Dalam erti kata lain, air boleh mengalir masuk tetapi tidak mengalir keluar.

“Apabila ini berlaku, tekanan air bawah tanah meningkat dan akan memecahkan benteng serta menyebabkan tanah runtuh,” katanya ketika dihubungi.

Dr Tajul yang mengajar geologi, berkata dinding ‘shotcrete’ juga tidak berkesan dipasang pada batu ‘metamorphic’ di Bukit Setiawangsa kerana ia tidak cukup kuat.

“Perlindungan cerun yang sesuai untuk batuan seperti itu haruslah sesuatu yang telap air dengan jejaring dawai dinding yang mempunyai kekuatan tegangan tinggi.

“Kaedah ini membolehkan air meresap dan mengalir keluar dan tumbuh-tumbuhan boleh tumbuh untuk mencegah hakisan,” katanya.

Dr Tajul berkata penggunaan dinding ‘shotcrete’ yang tidak wajar digunakan pada tempatnya adalah perkara biasa di Malaysia.

“Benteng ‘shotcrete’ sepatutnya hanya digunakan untuk cerun granit yang kukuh.

“Walau bagaimanapun, ia biasa digunakan kerana harganya tiga hingga empat kali lebih murah daripada benteng dinding telap,” kata Dr Tajul.

Beliau menambah cerun Bukit Setiawangsa dipotong terlalu tinggi dan curam pada 60° dan rumah-rumah dibina terlalu dekat dengannya.

Pakar pembangunan tanah Dr Tew Kia Hui berkata dinding ‘shotcrete’ direka untuk mencegah hakisan tetapi tidak boleh dibina di kawasan-kawasan dengan bentuk muka bumi tidak stabil.

“Benteng tersebut tidak dapat menahan beban berat di atas tanah, “katanya.

++++++

88 Keluarga Di Bukit Setiawangsa Diarah Pindah

88 keluarga yang menghuni kediaman di Puncak Setiawangsa, ibu negara, diarah berpindah serta mengosongkan kediaman masing-masing berikutan masih berlaku pergerakan tanah yang aktif susulan kejadian tanah runtuh malam tadi.

Ini kerana keadaan dikhuatiri tidak selamat dan boleh membahayakan keselamatan penduduk.

Penduduk yang diarah berpindah membabitkan 30 pemilik rumah banglo dan 58 pemilik rumah teres dua tingkat.

Kesemua penghuni di Jalan Bukit Setiawangsa dan Jalan Puncak Setiawangsa 2 itu diarah berpindah selepas Institut Kerja Raya Malaysia, IKRAM mengesahkan pergerakan tanah masih berlaku di kawasan tersebut.

Bagi memudahkan penduduk, sebuah bilik gerakan polis sementara dibuka di kawasan kejadian.

Setakat ini, seramai 49 penghuni telah berdaftar dan mereka yang belum berbuat demikian dinasihatkan segera mendaftar untuk memudahkan pihak polis membuat pemantauan.

Sebuah pusat pemindahan sementara di Dewan Orang Ramai Setiawangsa juga telah dibuka.

Dalam kejadian 10 malam semalam, sebuah banglo terjejas teruk manakala dua lagi banglo milik Ahli Parlimen Setiawangsa, Datuk Seri Zulhasnan Rafique dan Ahli Parlimen Rompin, Datuk Seri Dr Jamaludin Jarjis mengalami rekahan tanah.

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

[Video] Meteorologi sahkan fenomena awan bergaris di Kota Kinabalu ialah ‘garis badai’

KOTA KINABALU: Fenomena awan bergaris panjang di Kota Kinabalu awal pagi tadi sehingga beberapa gambar mengenainya tular di media sosial disahkan sebagai ‘garis badai’. Menurut...

BN Ampang tolak kerjasama dengan Zuraida, PBM

Naib Ketua Umno Ampang memaklumkan hanya calon dari BN sahaja akan disokong di Ampang bagi menghadapi PRU15. Bantahan itu dibuat menerusi kain rentang...

[Video] Pemandu cedera, lori simen dipandu langgar 2 rumah

TANJUNG MALIM: Dua rumah rosak selepas sebuah lori muatan simen dipercayai mengalami kerosakan brek terbabas melanggar rumah terbabit di Taman Bernam, dekat sini, pagi...

Pulau Batu Putih: Tun M tahu penemuan 3 bukti baharu- Apandi

BEKAS Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali membidas bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang membiarkan Pulau Batu Putih terlepas begitu saja. Sedangkan...

Padah benarkan pelajar perempuan ambil gambar tanpa baju

Guru seni wanita, 41, dipecat selepas membiarkan pelajar berusia 15 tahun bergambar TANPA BAJU dan murid lain membuat simulasi melancap dan memegang botol alkohol...

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...