Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]
UtamaEKONOMIJAWAPAN KEPADA A KADIR...

JAWAPAN KEPADA A KADIR JASIN: BAHAYA TERLALU BERGANTUNG KEPADA DAP - pakdin.my

Kadir Jasin menulis berkenaan lawatan kerja YAB PM ke China dan melahirkan rasa kebimbangan beliau dan kenalan beliau tentang bahaya apabila Malaysia terlalu bergantung kepada China.

JAWAPAN KEPADA A KADIR JASIN: BAHAYA TERLALU BERGANTUNG KEPADA DAP
http://kadirjasin.blogspot.my/2016/10/bahaya-terlalu-bergantung-kepada-china.html

Kadir juga berkata bahawa ramai rakyat Malaysia risau tentang kebergantungan negara kita kepada China.

Kadir menuduh bahawa PM menggadaikan masa depan negara dan cucu cicit kita kepada China semata-mata kerana mahu menimbus RM50 billion hutang 1MDB.

1MDB menjual 100% aset kuasa (Edra) kepada China General Nuclear Power Corporation dan 60% ekuiti Bandar Malaysia Sdn Bhd (Bandar Malaysia) kepada sebuah konsortium yang dibentuk oleh syarikat tempatan Iskandar Waterfront Holdings (IWH) dan syarikat China Railway Engineering Corporation (CREC) di mana baki 40% ekuiti masih dimiliki 1MDB.

Kadir menyatakan bahawa 1MDB menjual Edra dalam keadaan terdesak dan menanggung kerugian apabila terpaksa menjual Edra dengan harga lelong berjumlah RM9.2 billion lebih rendah RM3 billion daripada harga belian.

Malangnya Kadir tidak memaklumkan kepada pembaca beliau bahawa dengan penjualan Edra kepada CGN, 1MDB berjaya mengurangkan hutang sejumlah RM14.2 billion yang mana RM7.43 billion adalah hutang yang diwarisi daripada aset-aset penjanakuasa tersebut dan RM6.76 billion adalah hutang yang dibuat untuk membeli aset-aset penjanakuasa tersebut.

Penjualan Edra kepada CGN: Laporan PAC 1MDB
Penjualan Edra kepada CGN: Laporan PAC 1MDB http://www.parlimen.gov.my/pac/review/docs-122-146.pdf

Kadir juga gagal memaklumkan kepada pembaca beliau bahawa RM9.2 billion hasil jualan yang diterima daripada CGN juga telah digunakan untuk mengurangkan hutang-hutang 1MDB lain dan berbaki RM2.32 billion.

Hasil Penjualan Edra: Laporan PAC 1MDB

Sejak daripada itu 1MDB telah pun menyelesaikan segala hutang bank dan hutang jangka pendek berjumlah RM7.25 billion. Lihat disini http://www.1mdb.com.my/press-release/1mdb-has-officially-repaid-all-bank-debt-and-short-term-debt

Penjualan ekuiti Bandar Malaysia sebanyak 60% kepada konsortium IWH — CREC tidak sepatutnya menjadi isu kerana CREC hanya mempunyai pegangan sebanyak 40% di dalam konsortium tersebut dan 60% selebihnya dimiliki IWH yang juga dimiliki oleh Kumpulan Prasarana Rakyat Johor (KPRJ) dan Credence Resources Sdn Bhd dengan nisbah pemilikan 40:60.

Struktur Pemilikan Ekuiti Bandar Malaysia Sdn Bhd
Struktur Pemilikan Ekuiti Bandar Malaysia Sdn Bhd

Secara ringkas CREC hanya akan memiliki 24% daripada keseluruhan ekuiti Bandar Malaysia Sdn Bhd melalui pemilikan 40% ekuiti di dalam Konsortium IWH-CREC dan selebihnya dimiliki 1MDB (40%) dan IWH (36%) di mana melalui pegangan ekuiti di dalam IWH, KPRJ yang juga syarikat milik penuh kerajaan negeri Johor memiliki 14.4% dan Credence Resources milik Lim Kang Hoo memiliki 21.6% daripada ekuiti Bandar Malaysia.

Tidak timbul isu kerajaan menggadaikan tanah kepada China untuk menanggung hutang 1MDB seperti yang digambarkan Kadir Jasin di dalam tulisan beliau.

Jika kerajaan ingin menggadaikan masa depan negara dan cucu cicit kita bukankah sepatutnya lebih mudah kerajaan menjual 100% ekuiti Bandar Malaysia kepada CREC?

Kadir mahu dana-dana dan syarikat-syarikat tempatan terlibat di dalam projek pembangunan Bandar Malaysia dan TRX tetapi apakah jaminan bahawa jika dana dan syarikat tempatan terlibat dalam projek Bandar Malaysia dan TRX, kerajaan tidak akan dituduh cuba bail-out 1MDB melalui KWSP, KWAP, PNB, LTH, LTAT dan lain lain?

Sedangkan pembelian sebidang tanah TRX oleh Tabung Haji juga ramai yang menuduh ianya sebagai bail-out apatah lagi jika dana-dana berkaitan kerajaan yang lain terlibat dengan projek pembangunan Bandar Malaysia secara penuh.
Adakah menarik pelaburan dari China sekarang digelar sebagai menjual masa depan negara dan masa depan cucu cicit kita semua?

Sehingga 30 Jun 2016, pelabur-pelabur asing memiliki RM1.575 trillion pelaburan di dalam Malaysia melalui pelaburan langsung, pelaburan portfolio dan derivatif kewangan.

Daripada jumlah pelaburan asing tersebut RM598 billion adalah kedudukan pelaburan langsung liabiliti Malaysia yang bermaksud RM598 billion adalah jumlah stok pelaburan langsung pelabur-pelabur dari luar negara di dalam Malaysia.

Kedudukan Pelaburan Antarabangsa, 2015–2016: Jabatan Perangkaan Negara
Kedudukan Pelaburan Antarabangsa, 2015–2016: Jabatan Perangkaan Negara

Daripada RM598 billion kedudukan pelaburan asing di dalam negara kita, kurang daripada 10% adalah pelaburan langsung daripada China (termasuk Hong Kong):

Kedudukan Pelaburan Langsung Liabiliti Mengikut Blok Negara, 2015–2016: Jabatan Perangkaan Negara
Kedudukan Pelaburan Langsung Liabiliti Mengikut Blok Negara, 2015–2016: Jabatan Perangkaan Negara

Setakat suku kedua 2016, kedudukan pelaburan langsung China (termasuk Hong Kong) di dalam Malaysia adalah RM49.56 billion atau lebih kurang 8.3% daripada keseluruhan pelaburan asing di dalam Malaysia.

Berbanding pelaburan asing daripada Singapura yang bernilai RM127 billion, Jepun RM75 billion, Belanda RM49 billion, USA RM46 billion yang mewakili hampir 50% daripada kedudukan pelaburan asing di Malaysia, mengapa hanya pelaburan dari China sahaja yang dikira sebagai menjual masa depan dan cucu cicit negara?

Aliran Bersih FDI di Malaysia Mengikut Rantau 2012–2015: Jabatan Perangkaan Negara
Aliran Bersih FDI di Malaysia Mengikut Rantau 2012–2015: Jabatan Perangkaan Negara

Malah aliran bersih pelaburan langsung asing dari negara-negara lain lebih tinggi daripada aliran bersih pelaburan langsung asing dari China tahun lepas seperti Singapura, Jepun, Belanda, UAE, USA tetapi tiada siapa yang menuduh PM dan kerajaan Malaysia menjual masa depan negara dan cucu cicit kepada negara-negara tersebut.

Hanya China yang menjadi perhatian Kadir kerana China melabur di dalam Malaysia dengan membeli ekuiti di dalam Edra dan Bandar Malaysia yang berkaitan dengan 1MDB.

Selain daripada sumber pelaburan China juga merupakan rakan dagangan (eksport-import) utama Malaysia.


Sehingga Ogos tahun ini nilai dagangan antara Malaysia adalah sejumlah RM149.33 billion.

Malaysia menjual barangan kepada China dan Malaysia juga membeli barangan daripada China di dalam perdagangan eksport dan import setiap bulan.

Tak tahulah bagaimana ini dikatakan sebagai menjual masa depan negara kerana Malaysia memang sebuah negara terbuka yang dan mempunyai sektor perdagangan yang amat pesat dengan kebanyakan negara-negara asing bukan China sahaja.

Lawatan YAB PM ke China sepatutnya disambut baik oleh rakyat Malaysia kerana ianya dapat mengukuhkan lagi hubungan pelaburan dan perdagangan antara kedua-dua buah negara.

Lawatan ini tidak bermaksud Malaysia akan mengabaikan negara yang lain kerana banyak lagi negara-negara lain yang mempunyai kepentingan yang lebih besar dari segi pelaburan dan perdagangan di dalam Malaysia.

Berbanding parti politik DAP yang sering memburuk-burukkan nama negara, menegangkan hubungan antara kaum dan pelbagai perkara negatif yang dibawa mereka, pelaburan dan perdagangan di antara Malaysia dengan China membawa banyak manfaat kepada rakyat seperti peluang pekerjaan kepada rakyat dan pembangunan ekonomi negara.

Tidak perlulah Kadir Jasin membandingkan sebuah parti politik pembangkang dengan negara rakan dagangan dan pelaburan Malaysia.

Soal kedaulatan negara berkaitan isu tuntutan sempadan Laut China Selatan memang perlu diberi perhatian oleh kerajaan tetapi ianya tidak berkaitan dengan isu pelaburan, perdagangan, 1MDB atau Bandar Malaysia seperti yang cuba dikaitkan pihak-pihak tertentu termasuk Kadir sendiri.

Hujah-hujah di dalam tulisan Kadir Jasin sejak kebelakangan ini persis hujah-hujah yang dibangkitkan DAP.

Najib jual negara, Malaysia bakal muflis, kerajaan ketiadaan wang dan sebagainya adalah hujah-hujah yang sering diulang-ulang DAP yang kini dibangkitkan oleh Kadir Jasin dan sekutunya di dalam PPBM.

Malaysia tidak terlalu bergantung kepada China seperti yang digambarkan mereka dan tidak ada apa bahayanya bergantung kepada China sebagai rakan dagangan dan pelaburan penting negara kita.

Kepada Kadir Jasin, sebenarnya lebih bahaya bila anda terlalu bergantung kepada hujah-hujah DAP untuk menyerang pentadbiran negara dan UMNO.

Rakyat boleh menilai dan membezakan antara China sebuah negara dan DAP sebuah parti dikuasai kaum cina.

Rujukan:

  1. Laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) Ke Atas 1MDB
  2. Kedudukan Pelaburan Antarabangsa Malaysia Suku Kedua 2016: Jabatan Perangkaan Negara
  3. Statistik Pelaburan Langsung Asing di Malaysia 2015: Jabatan Perangkaan Negara
  4. Malaysia’s Trade Statistics: MATRADE

Oleh SYAHIR

Facebook Comments

Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

Berkaitan

Baca Juga

[VIDEO] Melacurkan diri: Ibu tunggal didenda RM2,500

Rozita dan Nurul Aniza diikat jamin RM3,000 setiap seorang dengan seorang penjamin dan menetapkan 28 April serta 28 Jun untuk sebutan semula. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162664

Tiga orang ditembak mati

Polis berkata lelaki bersenjata itu melepaskan tembakan secara rambang kawasan itu, menyebabkan dua orang maut dan dua lagi cedera, sebelum berlindung di sebuah rumah. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162654

[VIDEO] Muhyiddin didakwa enam tuduhan guna kedudukan untuk suapan, terima wang haram

Pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 23(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta sama. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162644

[VIDEO] Banjir: Tiga pegawai JKM terperangkap ketika hantar bantuan

“Hanya tuhan saja tahu perasaan kami ketika itu, Alhamdulillah bot itu menuju ke arah kami dan difahamkan mereka menerima maklumat dan segera ke lokasi bagi menyelamatkan kami,” https://pakdin.my/162633 ...................

Johari Sah Tanding Jawatan Naib Presiden

Pengesahan itu menjadikan Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO itu pemimpin keempat yang menyerahkan borang pencalonan. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162621

Empat suspek ditahan atas pembunuhan 4 lelaki di selatan Thailand

Tiga mayat dengan kesan tembakan dalam sebuah kereta sedan yang ditenggelami air di Tasik Juerae. Kemudian satu lagi mayat yang turut ditembak mati ditemui di Sungai Kolok BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162611

[VIDEO] Laporan SPRM mengenai Hakim Nazlan diserahkan kepada Ketua Hakim Negara – Azalina

SPRM telah hantar laporan terhadap Nazlan Ketua Hakim Negara berhubungan pelanggaran peraturan di bawah Kod Etika Hakim 2009. Ini bermaksud memang ada pelanggaran dilakukan Nazlan berhubung kes SRC. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162601/?amp=1

[VIDEO] Jana Wibawa: Pengarah syarikat dari Pagoh didakwa minta, terima rasuah RM12.87 juta

Kesalahan itu dituduh dilakukan di syarikat miliknya di Kawasan Perindustrian Pagoh, Muar antara 20 Ogos 2021 sehingga 15 November 2022. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162588/?amp=1

Jana Wibawa: Ketua Penerangan PPBM antara dua individu didakwa di mahkamah

SPRM ketika ini sedang menyiasat dakwaan beberapa kontraktor terpilih didakwa mendepositkan wang tunai RM300 juta ke dalam akaun parti Bersatu sebelum dinafikan Ahli Parlimen Pagoh BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162557

Pegawai polis maut, empat lagi cedera dalam serangan bom di Bannang Sata, Yala

Sebutir bom dipercayai ditanam di tepi jalan diletupkan menggunakan walkie-talkie apabila pikap yang dinaiki mereka tiba di lokasi kejadian. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162547

[VIDEO] Perikatan Nasional sombong tak dengar nasihat Agong

Pertikaian Nasional ni lupa yang BN asalnya memang taknak gabung dan mahu jadi pembangkang saja tapi hormat pada saranan YDP Agong agar kerajaan dapat dibentuk. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162514

[VIDEO] Ahmad Zahid beri penghormatan terakhir kepada ibu angkat

Ahmad Zahid yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk meluangkan masa selama kira-kira 20 minit bagi menziarah dan memberi penghormatan terakhir kepada mendiang di kediamannya Taman Desa Bersatu, Hutan Melintang di sini. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162501