AirAsia #QZ8501: Bahaya Terbang Di Langit Sesak #pakdin.my

airasia-qz8501-utc-weather

Terperangkap dalam ribut menyebabkan juruterbang AirAsia QZ8501 meminta untuk terbang lebih tinggi, bagaimanapun kebenaran untuk berbuat demikian tidak diperoleh serta merta kerana keadaan trafik udara yang sesak dan beberapa ketika selepas itu, pesawat berkenaan hilang dari radar.

Ketika punca tragedi di Indonesia itu masih dalam siasatan, pakar berkata, saat-saat akhir sebelum kemalangan itu menjurus kepada berbahayanya melakukan penerbangan di kawasan di mana keselamatan cuba dipenuhi seiring dengan keadaan langit yang sentiasa sesak.

Sektor penerbangan Asia Tenggara mencatatkan pertumbuhan pesat kebelakangan ini, di mana Indonesia menunjukkan peningkatan kerana ekonomi yang kukuh.

Bagaimanapun, pemerhati percaya kebanyakan syarikat penerbangan usaha untuk mengutamakan aspek keselamatan tetapi kurangnya kakitangan terlatih dan infrastruktur sesuai berbanding jumlah pesawat yang bertambah adalah sesuatu yang membimbangkan.

Pengasas syarikat penyelidikan penerbangan berpangkalan di Malaysia, Endau Analytics, Shukor Yusof berkata, Malaysia dan Singapura cuba memenuhi aspek keselamatan itu, tetapi tidak di negara lain termasuk Indonesia.

“Mereka (Indonesia) perlu memperuntukan lebih masa dan usaha untuk membangunkan keupayaan untuk mengendalikan perkara ini,” katanya sambil menambah ia termasuk latihan, infrastruktur dan keselamatan.

Sesetengah penganalisa bimbang sama ada kapasiti sistem kawalan trafik udara dapat bertahan atau sebaliknya, walaupun tiada sebarang tanda ke arah itu.

Aspek ini juga adalah punca pesawat AirAsia Indonesia terhempas pada 28 Disember lalu ketika dalam penerbangan dari Surabaya ke Singapura.

Keseluruhan 162 penumpang pesawat Airbus A320-200 itu terkorban dan setakat ini, 51 mayat ditemui, selain kotak hitam pesawat itu.

Tekanan terhadap kawalan trafik udara dikesan menjadi punca kemalangan pesawat Russia Sukhoi pada Mei 2012 di kawasan pergunungan di kepulauan Jawa yang mengorbankan 45 penumpang.

Walaupun kesalahan diletakkan pada juruterbang kerana tidak menghiraukan amaran daripada sistem pesawat itu, pada masa sama petugas di bilik kawalan udara di Jakarta terpaksa berkomunikasi dengan 14 pesawat lain pada masa sama, menurut laporan siasatan kemalangan itu.

Malahan, sistem radar juga gagal memberi amaran kepada pesawat yang ketika itu terbang terlalu rendah.

Pemerhati juga menganggap selain juruterbang dan pengawal trafik udara berpengalaman, lebih ramai kakitangan berkemahiran juga diperlukan dalam keseluruhan industri penerbangan, termasuk pekerja penyelenggaran dan inspektor keselamatan.

Walaupun bimbang dengan situasi itu, pakar menegaskan bahawa Indonesia telah berjaya meningkatkan tahap keselamatan sejak beberapa tahun kebelakangan ini susulan beberapa kemalangan maut sebelum ini.

Pada 2007, Kesatuan Eropah melarang semua syarikat Indonesia terbang ke rantau itu, kecuali Garuda.

Berkaitan