27.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 2, 2020

Amuk di JPM: Muhdalena Terlepas Hukuman

wpid-muhdalena-bebas.jpg

Mahkamah Sesyen di sini hari ini melepaskan Muhdalena Ahmad daripada empat pertuduhan berhubung kejadian amuk bersenjatakan pedang samurai di luar kompleks Jabatan Perdana Menteri (JPM), dua tahun lepas kerana tertuduh mengalami ketidaksempurnaan akal semasa kejadian itu.

Hakim Mohamed Kamil Nizam bagaimanapun memerintahkan agar Muhdalena, 30, ditahan di Hospital Permai, Tampoi, Johor untuk menerima rawatan psikiatri sementara mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong mengikut Seksyen 348(1) Kanun Tatacara Jenayah.

Beliau meminta Pendaftar Mahkamah untuk melaporkan kes itu kepada Urus Setia Lembaga Pengampunan Wilayah Persekutuan seperti yang diperuntukkan oleh Seksyen 348 Kanun Tatacara Jenayah.

Dalam keputusannya, Mohamed Kamil berkata selepas mendengar keterangan saksi dan berdasarkan nas undang-undang, beliau berpendapat pada imbangan kebarangkalian, semasa kejadian tertuduh mengalami kemurungan psikotik akibat daripada perkongsian khayalan yang menyebabkan dia tidak tahu tindakannya itu menyalahi undang-undang.

“Oleh yang demikian saya berpendapat bahawa pihak pembelaan berjaya membuktikan pembelaan ketidaksempurnaan akal mengikut Seksyen 84 Kanun Keseksaan pada imbangan kebarangkalian,” katanya.

Mohamed Kamil juga berkata tertuduh semasa memberi keterangan tidak menafikan kesemua pertuduhan semasa dia dipanggil untuk membela diri malahan mengaku dia berada di tempat kejadian.

Katanya semasa disoal balas oleh Timbalan Pendakwa Raya, tertuduh juga mengaku memegang parang di tempat kejadian.


Beliau berkata kegagalan pembelaan membawa keterangan untuk menafikan pertuduhan serta dengan wujudnya keterangan pengakuan oleh tertuduh, membuktikan tertuduh melakukan perbuatan seperti yang dinyatakan dalam pertuduhan pertama sehingga keempat.

“Bagaimanapun oleh sebab ketidaksempurnaan akal tertuduh, mahkamah melepaskan tertuduh di bawah Seksyen 348(1) Kanun Tatacara Jenayah,” katanya.

Beliau berkata keterangan pakar psikiatri yang memeriksa tahap mental tertuduh juga menyatakan bahawa tertuduh tidak sedar bahawa perbuatannya adalah salah di sisi undang-undang.

Mohamed Kamil berkata selepas mendengar keterangan pakar itu dan laporan psikiatri, mahkamah berpuas hati tertuduh mengalami ketidaksempurnaan akal dan tidak berupaya untuk mengetahui sebab dan akibat perbuatannya.

Sementara itu peguam M. Visvanathan yang mewakili Muhdalena ibu kepada dua anak berumur empat dan tiga tahun itu berkata anak guamnya akan dihantar ke Hospital Permai hari ini.

Timbalan Pendakwa Raya Kalmizah Salleh ketika ditanya sama ada pendakwaan akan merayu terhadap keputusan itu berkata pihaknya mempunyai 14 hari untuk menfailkan notis rayuan.

Berita Berkaitan

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Selepas rugi RM9.95 bilion, Umno gesa Putrajaya semak kemampuan syarikat dilantik pulih TH

Umno hari ini menggesa Putrajaya supaya melihat semula kemampuan syarikat ditubuhkan ketika pentadbiran Pakatan...

Pendakwah selebriti direman lima hari membantu siasatan kes rogol

Pendakwah selebriti direman lima hari, mulai hari ini, bagi membantu siasatan kes merogol seorang...

Seorang lagi anggota PGA cedera ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

ALOR SETAR: Seorang lagi anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) cedera selepas terkena tembakan ketika...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...