25.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, November 24, 2020

Ayam Bersih Standard Dijual Serendah RM1.09 Sekilogram – 1pengguna.com

price-watch

Seperti tidak munasabah, tetapi harga ayam bersih super dan standard di pasar raya Ong Tai Kim di Plaza Sentul, Setapak di sini dilapor dijual serendah RM1.09 sekilogram Isnin.

Menurut portal pengguna www.1pengguna.com, pasar raya itu juga menjual ayam hidup sekilogram pada harga yang sama, selain udang putih ‘banana prawn’ saiz sederhana dijual RM4.99 sekilogram dan ketam renjang/bunga RM3.90 sekilogram.

Econsave Cash & Carry di Cheras dan pasar raya Jaya Grocer Cheras pula menjual harga ayam bersih standard pada kadar RM3.88 dan RM4.99 sekilogram.

Pada kebiasaannya, harga ayam bersih standard dijual pada harga antara RM5 dan RM7 sekilogram di pasar basah, pasaraya dan pasaraya besar di seluruh negara.

Di Johor, ikan cencaru bersaiz sederhana dijual serendah RM3.99 sekilogram di Econsave Cash & Carry di Yong Peng dan di pasar raya Kipmart, Masai menjual sebiji kelapa serendah RM1.40.

Portal itu turut menyatakan di Sabah, ikan kerisi bersaiz sederhana dijual serendah RM5 sekilogram di pasar umum Semporna dan sotong putih saiz sederhana dijual serendah RM4 sekilogram di pasar umum Bandar Sandakan.


Untuk ikan kembung hitam/hijau bersaiz sederhana, ia dijual pada harga RM1.99 sekilogram di Tesco Petaling Jaya, Selangor dan RM6.90 di pasar raya Sunshine Wholesale Mart di Bayan Baru, Pulau Pinang.

Harga 10 biji telur ayam gred B pula dijual antara RM3.10 dan RM3.60 di Kedah, Melaka (RM3.20-RM3.60), Pahang (RM3.33-RM3.50) dan Terengganu (RM3.39-RM4).

Harga ayam bersih standard merupakan carian paling popular dalam kalangan pengguna portal berkenaan hari ini dan diikuti carian bagi harga hasil laut, minuman serta makanan kering.

Portal www.1pengguna.com bertujuan menjadi platform yang inovatif untuk interaksi, perbincangan isu dan perkongsian pendapat tentang isu-isu kepenggunaan antara pelbagai pihak.

Portal kendalian Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan itu juga bertujuan membimbing pengguna bagi mendapatkan barangan pada harga kompetitif dalam menghadapi masalah kenaikan kos sara hidup.

Berita Berkaitan

Ekonomi – Mahathir Vs Najib

Aku tengah tengok temuramah Sinar Harian terhadap DS Najib. Satu soalan yang ditanya adalah apakah...

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada RM250 kepada RM300 bermula tahun...

Kakitangan awam dapat RM600, pesara RM300

Demi menghargai jasa dan bakti anggota perkhidmatan awam, kerajaan mengumumkan Bantuan Khas Kewangan RM600...

BNM ada ruang turunkan lagi kadar faedah

Bank Negara Malaysia (BNM) masih mempunyai ruang untuk sekali lagi menurunkan kadar dasar semalaman...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...