Boikot: Sejauh Mana Ia Berkesan #pakdin.my

boikot-peniaga-melampau

Baru-baru ini saranan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob supaya pengguna bertindak bijak memboikot peniaga tamak yang menjual barangan pada harga tinggi mencetuskan pelbagai reaksi.

Melihat sudut kepenggunaan, boikot selaras dengan hak asasi kepenggunaan sejagat untuk mendesak peniaga tamak yang enggan menurunkan harga barang meskipun kos operasi dan pengeluaran semakin rendah ekoran penurunan harga minyak.

Hakikatnya, jika boikot dilakukan secara besar-besaran dan strategik, ia memberi kesan dan boleh melumpuhkan suatu ekonomi.

Persoalannya sejauhmanakah tindakan boikot yang dicadangkan berkesan? Apakah langkah-langkah yang perlu dilakukan oleh pengguna jika benar pengguna ingin memboikot golongan peniaga dan pemborong tamak berkenaan?

PENGGUNA ADA PILIHAN

Mengupas persoalan ini, pensyarah Fakulti Ekonomi dan Perniagaan, Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) Prof Dr Shazali Abu Mansor berkata pengguna mempunyai hak dan pilihan untuk memboikot sekiranya langkah ini membantu menurunkan harga barang dalam pasaran.

“Kalau pengguna nak memboikot itu memang bagus tetapi banyak mana pengguna nak boikot? Kalau setakat 10 peratus sahaja memang tidak berkesan, kena 100 peratus baru berkesan, seeloknya biar majoriti yang memboikot barangan itu,” katanya.

Malangnya hanya sebilangan pengguna Malaysia yang benar-benar melakukan boikot, Masih ramai tidak menggunakan kuasa pengguna yang ada pada mereka untuk mengekang kenaikan harga barangan, sebagaimana yang dilakukan pengguna di negara maju.

Perlu juga diketahui daripada satu sudut dalam pasaran ekonomi bahawa tidak semua barangan yang boleh diboikot kerana ada yang melibatkan barangan berbentuk keperluan harian misalnya beras, gula dan tepung.

“Kalau boikot pun hanya barangan tertentu sahaja… ia mesti ada penggantinya dan barangan itu bukan barangan keperluan. Contohnya tarif elektrik naik, kita masih memerlukan elektrik.

“Tetapi barangan seperti pakaian atau makan di restoran kita masih boleh boikot,” katanya.

Untuk tujuan memboikot, Shazali berkata pengguna perlu bijak mengimbangi antara barangan keperluan dan kehendak iaitu dengan melakukan perbelanjaan berhemah kerana corak perbelanjaan mempengaruhi kuasa beli pengguna.

ANTI MONOPOLI

Menyentuh tentang penentuan harga barang, Shazali berkata banyak faktor mempengaruhi kenaikan harga sesuatu barangan, antaranya termasuklah penawaran dan permintaan dalam pasaran serta kuasa monopoli.

Sistem ekonomi Malaysia lebih menjurus kepada pasaran ekonomi campuran iaitu melibatkan kapitalisme dan sosialisme yang menggabungkan kebebasan ekonomi swasta, perancangan ekonomi berpusat dan peraturan kerajaan.

“Selalunya permintaan sentiasa ada walaupun harga barang itu meningkat kerana ia melibatkan barangan keperluan harian. Tambahan pula, wujud kuasa monopoli oleh sesuatu pihak, yang pasti akan menyukarkan pengguna untuk mendapatkan bekalan barangan misalnya beras, gula dan minyak,” katanya.

Mengulas lanjut, Dr Shazali berkata pelaksanaan undang-undang anti monopoli akan membantu kerajaan bagi mengawal harga di pasaran sebagai langkah terbaik untuk menyelesaikan isu kenaikan harga barang.

“Jangan benarkan kartel-kartel mengawal harga. Kalau di Amerika Syarikat, akta anti monopoli diwujudkan bagi menghalang kartel-kartel ini daripada memonopoli dalam pasaran ekonomi,” katanya.

Di Malaysia undang-undang anti monopoli dikuatkuasakan menerusi Akta Persaingan 2010.

TANGGAPAN MASYARAKAT

Timbalan Presiden Gabungan Persatuan-Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Melayu Malaysia (GPPPMM) Datuk Mohamad Mahmood pula berkata golongan penjaja dan peniaga sering dipersalahkan malah tanggapan masyarakat mendakwa kenaikan harga barang adalah berpunca daripada mereka.

Mengakui kemungkinan wujud kuasa monopoli di kalangan pembekal dan pemborong beliau berkata golongan peniaga dan penjaja lazimnya bergantung sepenuhnya kepada bekalan yang disediakan oleh pemborong dan pembekal.

“Kita tiada pilihan untuk memilih sama ada pemborong atau pembekal A, B atau C melainkan ada kerjasama daripada agensi-agensi kerajaan seperti Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) yang dapat membantu penjaja dan peniaga serta mengawal harga,” katanya.

Tidak menafikan ada di kalangan penjaja dan peniaga tidak bertanggungjawab menaikan harga barang, Mohamad berkata sewajarnya pemborong dan pembekal dikenakan tindakan yang lebih tegas.

Beliau berkata pada masa ini kerajaan hanya memberi tumpuan kepada golongan penjaja dan peniaga yang gagal menurunkan harga barang sedangkan mereka memperoleh barangan pada harga yang sama semasa harga minyak naik dahulu.

“Ketika kerajaan menaikkan harga minyak atau mengurangkan subsidi minyak, harga barangan naik tetapi apabila harga minyak turun kenapa tiada respons daripada pembekal dan pemborong? Mengapa mereka tidak turunkan harga barang?,” katanya.

Mohamad berkata malahan pembekal dan pemborong sentiasa memberikan pelbagai alasan untuk mempertahankan harga sedia ada, sedangkan harga barangan tersebut tidak boleh dijual kepada pengguna kerana terlalu mahal.

“Saya harap kerajaan dapat pantau isu ini sedalam-dalamnya kerana kita ada undang-undang, kerajaan jangan takut untuk bertindak,” tegasnya.

PENIAGA BERHEMAH

Sementara itu, Presiden Dewan Ekonomi dan Sosial Muslim Malaysia (Desmma), Mohd Fazil Abdullah berkata tindakan peniaga yang menaikan harga barang di kalangan pengguna hanya akan merugikan golongan berkenaan.

Katanya golongan peniaga perlu berfikiran terbuka serta menerima teguran dan desakan orang ramai yang mahukan harga barang diturunkan mengikut pasaran minyak dunia.

“Sebagai seorang peniaga, mereka harus mempunyai prinsip dan berhemah dengan pengguna, jangan terlalu ikutkan perasaan untuk kaut untung dan sanggup berfikiran tidak rasional naikkan harga barang sesuka hati,” katanya.

Dalam nada kesal, Mohd Fazil berkata sikap peniaga yang terlalu memikirkan pendapatan dan sanggup berkompromi dengan pihak tertentu demi mengaut keuntungan lebih adalah bertentangan dengan amalan dalam perniagaan.

Beliau berpendapat kenyataan Ismail Sabri sebagai ‘amaran keras’ kepada peniaga yang bersikap degil kerana enggan menurunkan harga.

“Ini adalah pengajaran kepada peniaga supaya tidak mengambil kesempatan ke atas pengguna. Kalau peniaga tidak bersatu hati bagaimana kita mahu perluaskan ekonomi kita ke peringkat antarabangsa,” katanya.

Berkaitan